Nyhed

Blomstrende friluftsliv kræver gode stier

Unge på vandretur
Mange har under coronakrisen fået øjnene op friluftslivet, og derfor er der mere end nogensinde brug for et nationalt netværk af stier og ruter i Danmark.

Natur og friluftsliv er populært som aldrig før. Under coronakrisen har mange for alvor fået øjnene op for de mange gode oplevelser, som den danske natur byder på. 

En rundspørge af KANTAR Gallup fra marts 2021 viser, at 40 procent af befolkningen har opholdt sig mere i naturen under coronakrisen i forhold til før krisen. 86 procent af dem, der opholder sig mere i naturen, svarer, at de vil fortsætte med det, når coronakrisen er slut. 

45 procent vurderer, at de har været på flere vandreture i naturen under coronakrisen sammenlignet med tidligere år, og 38 procent har besøgt et eller flere naturområder, som de ikke har besøgt før. 

Også tal fra Naturstyrelsen viser, at friluftsliv er i vækst. Over 200.000 danskere bookede i 2019 en overnatning i det fri på en af Naturstyrelsens store lejrpladser. Det er en fordobling siden 2013.  

I dag er det dog meget svært at få overblik over stier og ruter til friluftsliv i Danmark. Hvis stierne og ruterne formidles, så sker det på et væld af forskellige digitale platforme, og med ofte uensartede standarder for udformning, skiltning, formidling osv. Derfor er der behov for investeringer i rekreativ infrastruktur for at løfte det store potentiale der er. 

Gode argumenter for investering i stier og ruter  

Der er gode argumenter for at investere i rekreative og naturnære stier og ruter.  

Ifølge undersøgelsen Danskernes Friluftsliv mener 84 procent af befolkningen, at friluftsliv forbedrer deres psykiske velvære og humør, og 80 procent oplever, at det forbedrer deres fysiske form og helbredstilstand. Endelig vurderer 75% af danskerne overordnet, at friluftsliv forbedrer deres liv generelt. 

Ifølge tal fra Idrættens Analyseinstitut bruger 64 % af danskerne afmærkede stier og ruter og 41 % gør det mindst et par gange om måneden. Undersøgelser viser, at 44 % af de voksne udøvere af sport og motion anvender naturen som ramme for den fysiske aktivitet. 

Selvom mange nye og aktivitetsprægede former for friluftsliv har stor opmærksomhed, er det stadig det stille friluftsliv i form af eksempelvis gåture, hundeluftning eller det at opleve naturen, der er det mest udbredte, viser undersøgelsen Danskernes Friluftsliv fra 2017.  

Samlet set skaber danskernes friluftsliv en omsætning på omkring 30 mia. kr. og en jobskabelse på rundt regnet 30.000 job. 

På bileldet ses 4 pensionister på cykeltur i det danske sommerlandskab. De bærer alle somemrtøj og har ryggen mod kameraet
Find viden om friluftsliv og vores seneste undersøgelser og analyser.

Anbefalinger til fremtidens stier og ruter

I 2019 udkom en rapport støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv af BARK Rådgivning samt Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet om ”Fremtidens stier og ruter”. Rapporten konkluderer blandt andet, at rekreative stier og ruter bør koordineres på nationalt plan. Der er både behov for at skabe fælles kvalitetsstandarder for stier og ruter, og for at samle formidlingen, så det er nemt for vandrere, cyklister, ryttere og andre friluftsbrugere at få overblik over mulighederne i naturen. 

Sti langs kysten i Nordsjælland
Friluftsrådet har udgivet to rapporter, der sætter fokus på rekreative stier og ruter: 1. Fremtidens stier og ruter og 2. Rekreative ster og ruter - erfaringer fra Tyskland, Holland, Schweiz, UK og Irland.

Rapporten blev opsummeret i 10 anbefalinger til fremtidens stier og ruter: 

  1. Skab en samlet, velfungerende national formidlingsplatform for stier, ruter og andre friluftsmuligheder 
  2. Udvikl fælles, nationale standarder for forskellige typer af stier og ruter 
  3. Kobl etablering af nye stier og ruter på større landskabsprojekter 
  4. Afprøv nye typer af stier og ruter  
  5. Etabler støttefaciliteter, som flere brugergrupper har glæde af 
  6. Gør det lettere at få råd og vejledning om etablering, drift og forvaltning af stier og ruter 
  7. Prioriter støtte til nye sti- og ruteprojekter, der udvikler nye samarbejds- og finansieringsmodeller 
  8. Undersøg samfundsværdien af danske stier og ruter  
  9. Undersøg, hvordan der skabes plads til mange typer af brugere på stier og ruter gennem enten sameksistens- eller separationsløsninger  
  10. Styrke den nationale koordinering og organisering 
Mennesker går tur i Naturpark Vesterhavet
Den danske natur byder på masser af gode naturoplevelser, men sammenlignet med andre lande i Europa halter infrastrukturen til for eksempel vandre- og cykelture i Danmark. Der er behov for et sammenhængende sti- og rutenetværk og en fælles formidlingsplatform, lyder det fra Friluftsrådet.
vandretur på sti
Ny rapport anbefaler, at rekreative stier og ruter koordineres på nationalt plan. Der er både behov for at skabe fælles kvalitetsstandarder for stier og ruter, og for at samle formidlingen, så det er nemt for vandrere, cyklister, ryttere og andre friluftsbrugere at få overblik over mulighederne i naturen.
Kløversti
Stier og ruter til vandring, cykling og ridning naturen er attraktive mål for friluftsfolk og turister. Men der er plads til forbedring i kommunernes formidling af stier og ruter til friluftsliv, mener Friluftsrådet på baggrund af en stikprøveundersøgelse af 13 kommuners meget forskelligartede formidling.
Sti langs kysten i Nordsjælland
Der er stort behov for et sammenhængende sti- og rutenet i Danmark, en ensartet platform der kan skabe overblik og faste standarder. Sådan lød det fra fem organisation på Naturmødet i Hirtshals, da Friluftsrådet præsenterede en ny rapport om fremtidens stier og ruter.
Miljøministeren og Friluftsrådets formand ved Susåen
Flet sammen og bind sløjfer, så vi får et nationalt netværk af stier og ruter for dem, der vil ud og være aktive i naturen. Det var Friluftsrådets budskab på en gåtur ved Susåen med miljøminister Lea Wermelin i morges. Anledningen var, at Naturstyrelsen formidler 100 stier og ruter, og de naturoplevelser, man kan få undervejs.
Sti langs kysten i Nordsjælland
Vi skal oplyse og opdrage de nye naturgæster, som vil kunne bruge naturen under ansvar, men vi skal ikke forhindre dem i at komme ud i vores natur. Tværtimod er det nu, at vi skal investere i mere natur og flere stier, skriver Friluftsrådets formand Niels-Christian Levin Hansen.