Nyhed

Mennesker og natur er endnu en gang i centrum på Folkemødet

Folkemødet 2023 scene og tilskuere
Friluftsrådet inviterer i år til endnu flere debatter, samtaler og oplevelser i naturen for både unge og ældre på Grøn Scene til Folkemødet. Her er nogle af de programpunkter, du ikke må gå glip af.

Naturen og friluftslivet fik sin debut til Folkemødet sidste år med sin helt egen scene; Grøn Scene. Friluftsrådet står bag sceneområdet, der ligger helt naturskønt ved Kampeløkken i Allinge, og i år er der endnu mere natur og friluftsliv på programmet. 

Grøn Scene er nemlig ikke bare en scene. Området indeholder udover en klassisk debatscene en bålscene, et loungeområde og et grønt område, der giver rig mulighed for at lave forskellige aktiviteter. 

Formålet er at sætte fokus på mennesker og natur, og det gør Friluftsrådet i samarbejde med en lang række medlemsorganisationer og samarbejdspartnere. Du kan blandt andet komme på morgenløb i den smukke natur omkring Allinge, til debatter om betydningen af udeskole og hvorvidt de 250.000 hektar ny skov skal være offentlig eller privat – eller bare tage en pause fra menneskemylderet i det grønne område.

”Sidste år var første gang, vi lavede en scene for menneskets samspil med naturen på Folkemødet. Og vi blev bekræftet i, at der er behov for netop den type af område. Derfor har vi skruet endnu mere op for natur, aktiviteter, loungestemning og ikke mindst relevante debatter. Grøn Scene viser bredden i natur- og friluftsoplevelser, giver spændende debatter – men lige så vigtigt bliver det et område, hvor folkemødegæsterne kan tage en pause fra menneskemylderet, nyde en kop kaffe med havudsigt eller mødes til en snak, mens de hviler benene i træernes skygge,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Friluftsrådet ønsker med Grøn Scene at give natur og friluftsliv en mere tydelig plads på Folkemødet. Her er et udvalg af de debatter og oplevelser, som du kan være med til på Folkemødets Grøn Scene.

Torsdag d. 13. juni

Kl. 16-16.30: Bålsamtale om natur, ældre og friluftsliv

Hør om ældreminister, Mette Kierkgaard, og hendes mands forhold til naturen - hvordan de bruger den, hvad det giver dem og hvorfor? Direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed, taler med Mette Kierkgaard og hendes mand om blandt andet hvordan frisk luft, motion, glæde og oplevelser hænger sammen med et rigt seniorliv. Hvad er det naturen og friluftslivet kan for ældre og for fællesskaber - og hvad kan vi gøre for at understøtte det.

Kl. 16-17: Hvor mange af de 250.000 hektar skov skal være offentlig skov?

Regeringen vil fremlægge en ambitiøs skovplan med et mål om etablering af 250.000 hektar ny skov i Danmark. Skovplanen skal sikre størst mulig synergi og afvejning mellem de mange formål med ny skov, bl.a. drikkevandsbeskyttelse, biodiversitet, klimaindsatser og friluftsliv. Regeringsgrundlaget har fokus på privat skovrejsning og mulighed for bidrag fra private aktører. Men offentlig skov giver bedre mulighed for friluftsliv og adgang til naturen. Hvilken prioritet skal offentlig skov have i rejsningen af 250.000 hektar ny skov? 

Kl. 16.30-18: Vild Bar

MAD, Havhøst og Friluftsrådet drømmer om at rykke ved danskernes forståelse af, hvilke råvarer vi spiser og hvordan vi kan bruge det at spise og samle og dyrke mad til at forbinde os til omverden - for uden forbindelse ingen omsorg.

Kl. 18-18.30: Er en DNA-støvsuger svaret på biodiversitetskrisen?

Kristine Bohmann er på en mission for at løse biodiversitetskrisen, og hendes seneste opfindelse, en DNA-støvsuger, er det perfekte værktøj til at tage kampen op. Skal samfundet tage vigtige beslutninger om naturbevarelse, biodiversitet og beskyttelse af truede dyrearter, så skal vi vide, hvad der er derude. Det har indtil nu krævet, at biologerne kæmpede sig gennem krat, buske og mudder; en tidskrævende proces med risiko for at forstyrre dyrelivet. Kristine Bohmanns banebrydende opfindelse ændrer dette – hendes DNA-støvsuger kan nemlig suge dyrs DNA fra luften – og med den metode har hun bl.a. fundet over 60 dyrearter i dansk skov. Kom og hør, hvordan det er en game-changer i biodiversitetskrisen.

Fredag d. 14. juni

Kl. 8-9: Morgenløb med Folkemødet

Danmarks Idrætsforbund og Friluftsrådet inviterer til morgenløb i den smukke og bakkede natur ved Allinge. Ruten er en 4,7 kilometer naturskøn rute. Vi løber i stille og roligt tempo, og alle kan gennemføre – i løbesko eller travesko. 

Kl. 11-13: Klokken ringer ind til mere udeskole

Udendørs undervisning har en mange positive effekter på trivsel, motivation, aktivitetsniveau og relationer - og eleverne lærer mindst det samme. Først laver vi udeskole-aktiviteter på området, og derefter tager vi en debat med centrale aktører om, hvordan vi indfrier potentialerne i mere udeskole.

Lørdag d. 15. juni

Kl. 11-12.30 Grøn teambuilding for unge

Medierne er fulde af historier om, at mange unge ikke trives. Samtidig ved vi, at unge i foreninger trives bedre end unge, der ikke er aktive i foreninger. I dette event sættes der handling bag ordene, når unge på Folkemødet laver grøn teambuilding med kyndig instruktion af tre unge spejdere. Efter teambuildingøvelserne mødes vi ved bålpladsen og taler om øvelserne og erfaringerne.

Se hele programmet for Grøn Scene til Folkemødet 2024

Kontakt
portrætfoto af Rasmus schou christensen taget udenfor med busk i baggrunden
Politisk konsulent
24 47 42 94
Astrid Grunert Rantorp
Kommunikationskonsulent
24 63 63 88