Nyhed

Ny undersøgelse: danskerne vil have mere offentlig skov

skov pa natur
Fire ud af fem danskere mener, at mindst halvdelen af de 250.000 hektar skov, som regeringen har en ambition om at rejse, skal være offentlig. Det viser ny undersøgelse fra Voxmeter. Det er et stærkt signal til politikerne om, at gode muligheder for friluftsliv ligger i toppen af befolkningens ønskeliste, når der rejses ny skov, mener Friluftsrådet.

Et skovareal på størrelse med Fyn skal finde plads på Danmarkskortet, og den grønne trepart leverer snart deres bud på, hvordan forskellige hensyn som klima, friluftsliv og biodiversitet optimeres i etableringen af de 250.000 hektar skov. Det behøver ikke at være et spørgsmål om enten- eller, for skovrejsning giver mange muligheder for at høste synergieffekter, især hvis der er tale om offentlig ejet skov, mener Friluftsrådet.

Læs nyheden: Friluftsrådet: Vi har brug for mere statslig skov

Derfor er det vigtigt, at regeringen ikke alene satser på privat skovrejsning, fordi det har lavere statsfinansielle omkostninger. Samtidig har danskerne et markant ønske om mere offentlig skovrejsning, viser en helt ny undersøgelse foretaget af Voxmeter for Friluftsrådet. 

Det mener befolkningen om adgang til skov

Friluftsrådet har undersøgt danskernes holdning til skovrejsning og friluftsliv. Undersøgelsen er foretaget af Voxmeter i juni 2024.

  • ni ud af ti mener, at det er vigtigt, at alle danskere har god adgang til at dyrke friluftsliv og opleve naturen i Danmarks skove
  • syv ud af ti mener, at alle danskerne skal kunne være i skoven hele døgnet og færdes på både veje og stier og i skovbunden. 
  • fire ud af fem mener, at mindst halvdelen af de 250.000 hektar skov, som regeringen har en ambition om at rejse, skal være offentlig skov 
  • tre ud af fem mener, at hvis staten giver tilskud til privat skovrejsning, skal der stilles krav om, at vi som borgere har samme adgang som i offentlige skove 
  • halvdelen vil gerne have mere skov i nærheden af, hvor de bor.

Læs undersøgelsen her

”Vi risikerer som samfund at misse rekreative værdier for milliarder, hvis politikerne kun satser på privat skovrejsning. Statslig skovrejsning er dyrere for samfundet, men den rekreative værdi er ti gange større og varer ved i mange mange år. Derfor kan jeg kun opfordre politikerne til at lytte til befolkningens ønske om mere offentlig skov og tage mennesket og de store samfundsgevinster med i overvejelserne", siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet. 

Fire ud af fem danskere mener, at mindst halvdelen af de 250.000 hektar skov, som regeringen har en ambition om at rejse, skal være offentlig skov, også selvom det er dyrere for samfundet end privat skov.  

Udtryk for et reelt behov

I undersøgelsen svarer ni ud af ti, at det er vigtigt, at alle danskere har god adgang til at dyrke friluftsliv og opleve naturen i Danmarks skove, og halvdelen vil gerne have mere skov i nærheden af, hvor de bor. 

”Når så mange gerne vil have mere skov tæt på deres bopæl, er det et udtryk for skovenes popularitet og at folk ønsker naturen tættere på i hverdagen. Derfor er der behov for mere skov, og især mere offentlig ejet skov, og det er både omkring de store byer og ude på landet, hvor der er særligt behov for at forbedre danskernes muligheder for friluftsliv, siger Winni Grosbøll

Det er nemlig 1/3 af det danske skovareal som er offentlig ejet, og offentlige skove er skævt fordelt i landet. I 70 kommuner er der mindre end 5% offentlig skov beregnet ud fra kommunernes størrelse.

Bor du på Fyn, på Lolland eller Vestsjælland er det fx ikke nemt at finde en skov, hvor du kan gå en tur efter solnedgang, løbe orienteringsløb, bygge hule med dine børn, lave mad over bål eller plukke ramsløg til den hjemmelavede pesto. Her er de fleste skove privatejede, hvor man ikke er sikret de samme gode muligheder for friluftsliv som i offentligt ejede skove.

Derfor anbefaler Friluftsrådet, at en væsentlig del og gerne halvdelen af de nye skove etableres som offentlig skov, især bynært og i områder, hvor de bidrager til at udjævne de store forskelle, der er i danskerne muligheder for at dyrke friluftsliv. 

Spørgsmålet om, hvor mange af de 250.000 hektar ny skov, der skal være offentlig skov, sætter Friluftsrådet til debat på Folkemødet på Bornholm.

Læs mere om debatten og det øvrige program på Grøn Scene

Stor forskel på rekreative værdi af ny skov

Privat skovrejsning har en årlig rekreativ værdi på 4.000 kr. pr. hektar. Statslig skovrejsning har en årlig rekreativ værdi på 50.000 kr. pr. hektar. 

Hvis halvdelen af de 250.000 ha ny skov bliver etableret som statslig skov vil der være en øget årlig samfundsmæssig gevinst på 5,75 milliarder kroner i rekreativ værdi i forhold til ved 100 procent privat skovrejsning.

Kilde: Svarer rapporten og De økonomiske Råd.

Kontakt
Johan Husfeldt
Politisk konsulent
40 33 21 67