skovvej der snor sig ind i skoven
Det er en mærkesag for Friluftsrådet at skabe fri og lige adgang til naturen. Uanset om man bor i byen, på landet, i nord eller syd, er rig eller fattig, ung eller gammel, eller om man har særlige behov - det skal være let og ligetil for alle at få naturoplevelser i Danmark.

For Friluftsrådet er det en grundlæggende rettighed at kunne færdes og opholde sig i naturen. Naturen er et fælles gode og danner rammen om mange af de fællesskaber, der binder os sammen. Det gælder for spejderne, lystfiskerne, orienteringsløbere og vandrelaugene. Og det gælder for børnehaver, skoler, familier og pensionister.

I Danmark har befolkningen adgang til strande, skove, udyrkede arealer samt veje og stier i det åbne land. Det siger Naturbeskyttelsesloven. Forudsætningen for, at vi kan dyrke friluftsliv og opleve naturen er, at der både juridisk og fysisk er adgang til færdsel og ophold i naturen.

I Friluftsrådet arbejder vi med afsæt i vores adgangspolitik for at påvirke beslutningstagere til at forbedre mulighederne for at færdes og opholde sig i naturen, og vi gør opmærksom på problemer med adgang og ulovlige forhindringer lokalt og nationalt.

Udfordringer for danskernes adgang til naturen

Desværre er det aktive friluftsliv flere steder under pres både i skoven, langs kysten og i det åbne land.

I private naturområder som udyrkede arealer, bræmmer og skove har befolkningen stærkt begrænsede muligheder for at få naturoplevelser sammenlignet med offentligt ejede naturområder. Samtidig bliver markveje og stier nedlagt i det åbne land, og i skove og på stranden spærrer private lodsejere for adgang med hegn og skilte.

Læs mere om udfordringer for adgang til naturen
  • Lovgivningen om offentlighedens adgang til naturen giver ikke lige muligheder for alle. Der er store forskelle på, hvad man må i offentligt og privatejet natur. Det er et problem, fordi næsten totredjedele af naturen i Danmark ejes af private.

 

  • Det er en udfordring at bevare den adgang til naturen, befolkningen historisk set har haft. Op mod halvdelen af landets markveje er nedlagt de seneste 60 år, og flere steder spærrer private lodsejere for adgang til skov og strand.

 

  • Reglerne for at færdes og opholde sig i naturen er for komplicerede. Derfor er det svært at vide, hvad vi egentlig kan og må i naturen.

 

  • Danskerne kender ikke reglerne for at færdes og opholde sig i naturen. Mange går derfor glip af naturoplevelser, fordi de afholder sig fra at bruge de muligheder der er. Andre kan komme til at overtræde lovgivningen.

Det mener Friluftsrådet om:

Allemandsret

Adgang til naturen skal være lige for alle, men Friluftsrådet mener ikke, at allemandsret er den rette løsning i Danmark. Friluftsrådet respekterer, at hensynet til natur og miljø, til erhvervsmæssige interesser eller til privatlivets fred kan føre til en begrænsning af friluftslivet.

Begrænsning af adgang til naturen

Friluftsrådet mener, at retten til at færdes og opholde sig i naturen kun skal begrænses, når der foreligger dokumentation, der sandsynliggør friluftslivets skadelige virkning.

 

Adgang vs. natur- og miljøhensyn

Friluftsrådet vægter som hovedregel retten til at færdes og opholde sig i naturen og hensynet til natur og miljø ligeligt. Ved et definitivt valg vægtes hensynet til natur og miljø højest. Et definitivt valg opstår i Friluftsrådets optik kun yderst sjældent.

Læs også:

Privatskilt
Her kan du læse om og downloade Friluftsrådets adgangspolitik.