folk på flydebro med kajakker og en instruktør
Friluftsrådet udvikler og driver koncepter, programmer og mærkningsordninger, som kommunerne kan bruge i deres arbejde for at skabe bedre rammer for borgernes friluftsliv.

Rigtig mange kommuner bruger naturen, landskabet og de rekreative muligheder som branding, når de skal fortælle om kommunen og tiltrække nye borgere. 

Og det er med god grund! Ikke alene påvirker natur og friluftsliv den enkelte borgers sundhed og trivsel positivt. Grønne parker, skov og strand har betydning for huspriserne, og for halvdelen af dem der overvejer at flytte til et yderområde, er begrundelsen netop nærheden til naturskønne områder. 

Friluftsrådet har en række tilbud til kommunerne. Det er både inspiration til friluftspolitik, værktøjer til planlægning samt konkrete projekter og koncepter, som kan bidrage til kommunens indsatser for friluftslivet.

Se hvilke af Friluftsrådets tilbud, din kommune bruger

Se Friluftsrådets tilbud til kommuner

Friluftsrådet rådgiver kommuner og udvikler værktøjer, der kan hjælpe med at planlægge godt friluftsliv. Desuden har vi både gennemprøvede programmer, mærkningsordninger og aktuelle kampagner, som kommunerne kan gøre brug af. Klik dig videre til vores forskellige tilbud nedenfor.

Udsigt over Flyndersø
Danske Naturparker er et kvalitetsstempel for større sammenhængende naturområder, der udvikler natur, friluftsliv og lokal identitet. Her kan du læse mere om, hvad det kræver at få udnævnt en natur- eller pilotnaturpark i din kommune og hvordan man ansøger.
blå flag
Vil I som kommune eller lystbådehavn være med til at tage ansvar for naturen og miljøet – og synliggøre over for omverdenen, at I er nogle af dem der går forrest? Ansøg om Blå Flag.
Simpel badebro i Aarhus badepunkt
Vil I som kommune eller privat aktør kvalitetsstemple jeres badested? Ansøg om Badepunkt. Læs her om kriterierne og ansøgningsprocessen.
Grønne Spirer Flag
I Grønne Spirer har vi gode erfaringer med at samarbejde med kommunens forvaltninger om at tilbyde institutioner og dagplejere værktøjer til en grønnere hverdag.
Skoleelever på gymnasium med Grønt flag grøn skole
Grøn Skole er Friluftsrådets undervisningsprogram for uddannelse i bæredygtig udvikling med natur, miljø og udeliv som centrale omdrejningspunkter.
Naturfriske Fællesskaber opstartsmøde
Projektet Naturfriske Fællesskaber hjælper har over en to-årig periode hjulpet kommuner og friluftsforeninger med at lave udendørs, sociale aktiviteter, der øger den mentale og fysiske sundhed. Projektet sluttede med udgangen af 2023.
Mennesker omkring bål
Har du hørt en ugles tuden, er du stødt på en ræv eller har du ligget under åben himmel og kigget på stjernerne til tonerne af et knitrende bål? Oplev natten i naturen 7.-8. september 2024.

Find inspiration i vores publikationer

Forside til inspirationskataloget Klimatilpasning og Friluftsliv

Inspirationskatalog til klimatilpasning og friluftsliv

Kataloget indeholder 18 idéer til integration af friluftsliv i klimatilpasningsindsatsen, der spænder over vidt forskellige former for klimatilpasning, arealtyper og friluftsliv.

Forside til inspirationskataloget 'Inspiration til friluftsplanlægning'

Inspirationskatalog til friluftsplanlægning

I kataloget opstilles der 62 forskellige idéer til, hvordan man kan benytte naturen i forbindelse med klima og friluftsliv. 

Forside til inspirationskataloget Friluftsliv i sundhedsindsatsen

Inspirationskatalog til friluftsliv i sundhedsindsatsen

Kataloget indeholder 13 idéer til friluftslivet i sundhedsindsatsen. Projekterne i kataloget er udvalgt, så de spænder over vidt forskellige former for sundhed og har en række forskellige målgrupper. 

Forside til 'Friluftsliv - inspiration til politik, plan og praksis'

Bog om Friluftsliv - inspiration til politik, plan og praksis

Denne bog er krydret med inspiration, eksempler, ideer og forslag, der i kommunernes hverdag kan bruges til at fremme friluftslivets glæder til gavn for alle.

Læs også

Find dit Friluftsliv
Friluftsliv har stor betydning for borgerne i din kommune, og derfor skal det på dagsordenen i kommunalbestyrelsen såvel som på tværs af forvaltningernes arbejde. Læs her om potentialet i at satse på friluftsliv og hvad kommunerne kan gøre for at forbedre mulighederne for borgernes aktive udeliv.
På bileldet ses 4 pensionister på cykeltur i det danske sommerlandskab. De bærer alle somemrtøj og har ryggen mod kameraet
Mange kommuner vedtager en friluftspolitik, der sikrer borgerne gode muligheder for friluftsliv. Tænker man friluftsliv på tværs af kommunens forvaltninger kan der opnås stor synergi.
Ryttere på tur i Naturpark Amager
Hvorfor overhovedet kæmpe for en kommunal friluftspolitik? Jo, der er faktisk flere gode grunde til netop at gøre friluftspolitikken til din mærkesag.