Nyhed

Formidling af stier og ruter halter

Kløversti
Stier og ruter til vandring, cykling og ridning naturen er attraktive mål for friluftsfolk og turister. Men der er plads til forbedring i kommunernes formidling af stier og ruter til friluftsliv, mener Friluftsrådet på baggrund af en stikprøveundersøgelse af 13 kommuners meget forskelligartede formidling.

Kun én kommune opnår topkarakter i Friluftsrådets stikprøveundersøgelse af, hvor let tilgængelig og informerende 13 kommuners formidling af stier og ruter er. Det er Vejle Kommune, der går langt for at skabe god og brugervenlig information om kommunens stier og ruter med et interaktivt kort over samtlige stier og ruter på kommunens hjemmeside med søgefiltre, informationer og links til mere inspiration. Der er både udviklet plakat og magasin og en app med GPS, der kan bruges på mobiltelefon. 
I Vejle Kommune er de glade for at ligge i top, for kommunen prioriterer formidlingen højt og prøver hele tiden på at tage nye medier i brug, så de når langt ud til borgerne. 
”Vi synes ikke, det nytter noget at lave gode stier og faciliteter, hvis folk ikke kender det og bruger det. Vi ser det som et aktiv for kommunen, at vi har de gode muligheder for friluftsliv og det har betydning for både bosætning, turisme et giver borgerne et sundere liv. Man kan godt sige, at det er en investering i borgernes livskvalitet og sundhed, som vi samarbejder om, på tværs af forvaltningerne” siger Klaus Enevoldsen, afdelingsleder for Natur & Friluftsliv, Teknik & Miljø, Vejle Kommune.

Han fortæller også, at borgerne i Vejle er glade for den formidlingen - og at de bruger naturen mere end landsgennemsnittet.

Stikprøveundersøgelsen viser mange gode initiativer og formidlingstiltag med eksempelvis Øhavs-kort og særlige hjemmesider for enkelte ruter. Men den viser samtidig, at der er plads til forbedring i formidlingen af stier og ruter. Flere kommuner formidler ikke alle de stier og ruter, der findes og mange steder er det svært at finde kort og oplysninger om faciliteter undervejs på turen, ikke mindst fordi hver enkelt kommune opgør information om stier og ruter på egne måder. 

Behov for samlet formidling  af stier i hele landet
Udover at opfordre kommunerne til at prioritere formidlingen, så mener Friluftsrådet, at flere kommuner bør deltage i samarbejdet om friluftsdata og formidle det på Udinaturen.dk, som en national platform. I det hele taget er der brug for kvalitetssikring på området. 

"Der bliver brugt alt for mange resurser i hver enkelt kommune på at lave særskilt formidling og opbygge hjemmesider med de samme funktioner, og for en bruger, der vil finde oplysninger, er det upraktisk, at man skal kende stien eller ruten, for at man kan søge information om det. Der er simpelthen brug for national standard og kvalitet i formidlingen," siger vicedirektør Torbjørn Eriksen. 

Også rapporten "Fremtidens stier og ruter" (Friluftsrådet 2019) peger på, at en samlet national formidling af stier og ruter kan have stor værdi for borgere og turister fra ind- og udland. 

Sti langs kysten i Nordsjælland
Friluftsrådet har udgivet to rapporter, der sætter fokus på rekreative stier og ruter: 1. Fremtidens stier og ruter og 2. Rekreative ster og ruter - erfaringer fra Tyskland, Holland, Schweiz, UK og Irland.

    

Sådan lavede vi undersøgelsen:

Der blev udvalgt 13 kommuner fordelt i alle regioner. I et desk study kortlagde vi, i hvilket omfang stier og ruter er synlige på kommunens hjemmeside, om der er samlet overblik over stier og ruter, om de formidles på en let tilgængelig måde og om informationer deles med andre regionale eller nationale aktører, der udbyder ruter og rutemateriale. Derefter blev der foretaget en samlet vurdering af kommunen på A, B eller C-niveau.

De 13 tilfældigt udvalgte kommuner er Vesthimmerland, Frederikshavn, Syddjurs, Lemvig, Silkeborg, Vejle, Langeland, Aabenraa, Kalundborg, Stevns, Ishøj, Bornholm og Helsingør.