foto af bro over å
Når der skal udlægges ny natur i forbindelse med klimatilpasning, grundvandsbeskyttelse, efterbehandling af råstofgrave eller for at styrke biodiversiteten, er det en oplagt mulighed at tænke friluftslivet med fra begyndelsen. Her præsenteres nogle gode eksempler på projekter, hvor friluftsliv går hånd i hånd med udviklingen af ny og spændende natur.

 

3 gode grunde til at prioritere natur og grønne områder i din kommune

  1. Grønt er godt, og borgerne kan godt lide grønt. Adgang til natur er vigtigt for, hvor vi vælger at bosætte os. Det har også positive effekter på vores sundhed og trivsel, når vi nemt kan komme ud i naturen.
  2. Danmarks biodiversitet er i tilbagegang, og det kræver handling fra stat, kommuner, private lodsejere og borgere, hvis tabet af arter skal standses. Med projekter der skal skabe mere natur og vildere natur, er kommunen med til at løfte en vigtig opgave - og samtidigt give folk nye muligheder for friluftsoplevelser.  
  3. Klimatilpasning kan sammentænkes med ideer, der kan forbedre de rekreative muligheder både i byer og på landet. Rekreative områder med vandopsamling, stier på diger, skovrejsning med gode adgangsforhold og faciliteter til friluftsliv, grønne tage og vandsport på vandreservoirer og kanaler er alt sammen med til at give merværdi for borgerne ved klimaprojekter.

 

3 ideer til dit valgprogram 

  1. Grønne normer i kommunerne

    Kommunerne kan med fordel arbejde aktivt på, hvordan man giver borgerne flest mulige grønne og rekreative områder i fremtiden. Et forslag kunne være at arbejde med en grøn norm for kommunal natur. Dette ses allerede i udvalgte danske kommuner, men der er et kæmpe potentiale. Eksempelvis kunne man arbejde ud fra en model om, at ingen borgere må have længere end 300 meter fra hoveddøren til nærmeste, grønne rekreative område, eller at hver borger skal have et fastlagt minimum antal kvadratmeter natur.
     
  2. Sats på bæredygtige byggerier med fokus på grønne rekreative arealer

    Flere kommuner er begyndt at satse på bæredygtigt byggeri som en del af bosætningsstrategien. Bæredygtighed kommer til at fylde i debatten til kommunalvalget, og bæredygtighed og friluftsliv kan sagtens gå hånd i hånd. Din kommune kunne arbejde for en strategi, hvor man sigter efter at offentlige byggerier og renoveringsprojekter tager højde for at fremme grønne arealer i kommunen. Det kan være alt fra ”grønne” tage med haver til at sikre arealer, der kan indbyde til leg og eventyr i nærheden af rådhuset eller andre offentlige bygninger.  
     
  3. Sammenhængende cykelstisystemer i kommunen

    Flere skal ud i naturen og transportere sig på cykel. Det er godt for helbredet, det er godt for klimaet, og det er godt for naturkendskabet. Men mange steder inviterer den kommunale infrastruktur ikke til mere cykling. I en kommune med en eller flere store byer kunne man gå til valg på ideen om at opføre supercykelstier, som dem man kender fra København. Mange andre steder i landet er det decideret farligt at vælge cyklen, fordi der ikke er etableret reelle cykelstier langs de trafikerede veje.  Her kan cykelinfrastrukturen også være et slag værd.    

 

4 eksempler på naturprojekter i kommunerne

Omdannelse af råstofgrav på Bornholm

Et tidligere udskibningssted for granit på Bornholm i Vang, Vang Pier, er omdannet til et nyt friluftsområde. Der er blevet brudt granit i Vang Granitbrud i mere end 100 år. Vang Granitbrud har leveret sten til tyske floder, Storebæltsforbindelsen og den store udbygning af København i 1900. I 1996 stoppede Bornholms graniteventyr, og afskibningspieren ved Vang Granitbrud mistede dermed sin oprindelige funktion.  

Området danner i dag ramme om en lille sandstrand med udspringsmuligheder samt en trappe, som er egnet for dykkere. Et nyt brofæste mellem pieren og land gør det nu muligt for kajakker og småbåde at passere pieren tæt ved land. På pieren er der anløbsmulighed for kajakker og mindre både og i særlige tilfælde større skonnerter og andre både, som ikke kan anløbe Vang Havn. Dækmolen er gjort tilgængelig for alle via promenadestrøg til spidsen. Herfra kan en af Bornholms flotteste klippekyster opleves fra havsiden. Lystfiskerne har samtidig fået let adgang til en populær fiskelokalitet.  

Det bagvedliggende stenbrud er forberedt til aktivt friluftsliv for bl.a. klatring, vandring og cykling. Der er oprettet grejbank, med bl.a. klatreudstyr, og et Naturrum, der åbnede i 2014. 

Projektet ”Nyt Liv i Vang Granitbrud” gennem Realdania og Mulighedernes Land har forvandlet Vang Granitbrud til et smukt natur- og oplevelsescentrum. Området er blevet mere tilgængeligt med nye stier, shelter- og rastepladser samt klatrevæg og mountainbikeruter.  

Området omkring Vang Granitbrud er et yndet sted for fugle, og planen er, at der med tiden kan opstå fuglefjeld på en række af klippesiderne. Den særlige natur og geologi i området vil blandt andet blive formidlet i et infohus placeret ved indgangen til Vang Granitbrud. 

Åbo Skov i Aarhus Kommune 

I Åbo Skov er der åbne vidder og langstrakte udsigter ud over det kuperede landskab med unge træer. Det bakkede skovareal er etableret fra 2010 til 2014, dækker 76 hektar og rummer ud over skov flere søer, våde enge og et vandløb, der forsinker vandet på dets vej ind mod byen, så det ikke belaster systemet længere nede. Åbo Skov er dermed et godt eksempel på et multifunktionelt projekt, hvor drikkevands­beskyttelse, natur, klimatilpasning, friluftsliv og formidling går hånd i hånd. 

Åbo Skov er anlagt for at beskytte et vigtigt grundvandsområde, der forsyner otte procent af aarhusianerne med drikkevand. De rekreative muligheder er tænkt ind i projektet på flere måder.  

Området indgår blandt andet som et af i alt ni Grønne Mødesteder i Aarhus Kommune, som skal være med til at styrke borgernes adgangsmuligheder til det åbne land. I skoven findes 5,5 km skovstier, der er koblet til omkringliggende stisystemer, og der er anlagt shelterplads og bålplads, så der er mulighed for at overnatte i skoven. Både skov- og vådområder bidrager desuden til at sikre biodiversitet gennem bedre livsbetingelser for forskellige dyre- og plantearter. 

Himmelev Skov i Roskilde Kommune 

Himmelev skov er en ny skov, hvor de første træer blev plantet i 2004. Formålet med den nye skov er at beskytte drikkevandsinteresserne i området og etablere et rekreativt område til gavn for befolkningens friluftsliv og sundhed. Herudover skal naturværdierne sikres og forbedres, og skoven skal også producere gavntræ. I dag er arealet på 141 ha, men det er meningen, at området på sigt skal fylde 300 ha. 

Den nye skov er rejst i et gammelt grusgravsområde, der giver nogle meget unikke og spændende naturoplevelser i det kuperede terræn. Man kan både opleve ny ung skov, overdrev, mose og flere gamle grusgravssøer.

Der er etableret mange forskellige friluftsaktiviteter i skoven. Der er først og fremmest stier i hele skoven, og der er således rig mulighed for at komme på spændende vandreture. Derudover er der: 

  •  Tre baner til orienteringsløb; en kort, mellem og lang 

  • En naturfitnessbane på 4,8 km med 15 forskellige træningsredskaber opsat undervejs 

  • To hundeskove 

  • Mountainbikespor på 8 km 

  • Mulighed for at fiske karper og aborrer 

  • Lejrpladser og bålpladser 

Sillebro Ådal i Frederikssund Kommune 

Centralt i Frederikssund Kommunes klimatilpasningsindsats står Sillebro Ådal. Sillebro Ådal er med sine 90 hektar et af de arealmæssigt største natur- og klimatilpasningsprojekter i Danmark, hvor klimatilpasning, regnvandshåndtering, forsyningsteknik, naturgenopretning og rekreative interesser er blevet kombineret. Det bynære vandløb Sillebro Å, der tidligere blev rettet ud og lagt i beton, er blevet genslynget og forsinker dermed vandets vej gennem systemet, hvorved der i mindre grad opstår problemer med oversvømmelse ved kraftige regnhændelser.  

Ud over at klimasikre dele af Frederikssund by, så giver projektet også naturen et løft med blandt andet nye gydebanker og naturpleje af moser, enge og overdrev. Vandkvaliteten er blevet forbedret og forhold for flora og fauna højnet. Ådalen er desuden blevet et yndet rekreativt område blandt borgere og andre interesserede, der allerede fra planlægningsstadiet har været involveret i projektudviklingen og realiseringen af flere rekreative tiltag. 

I ådalen finder du blandt andet: 

  • Gensnoet vandløb med øget naturværdi 

  • Afmærkede handicapvenlige sti- og gangsystemer med plankestier og broer 

  • Skøjtesø og kælkebakke 

  • Cykelcrossbane 

  • Bålpladser, shelters og fiskepladser 

 

Du kan hente en printvenlig PDF med ovennævnte cases her: