Campingplads
Friluftsliv kan styrke en lokal udvikling og være med til at tiltrække nye besøgende og turister. Her har vi samlet gode grunde til at tænke friluftsliv sammen med turisme og erhverv, tre ideer og tre eksempler på kommuner, der har formået netop dét.

Natur, naturoplevelser og friluftsmuligheder er en væsentlig faktor, når turister vælger destination. Derfor har natur og friluftsmuligheder stor betydning for øget turisme i kommunen.

Gode grunde til at styrke erhverv og turisme gennem friluftsliv  

Friluftsliv kan være et stærkt boost til din kommunes økonomi. Bare se på hvad Cold Hawaii har gjort for Thisted Kommune med et strategisk og velkomponeret fokus på outdooroplevelser. Vi rejser gerne langt for de gode friluftsoplevelser, og vi er faktisk også gode til at lokke folk fra udlandet til Danmark for at komme på natur- og friluftsferie. Derfor kan et kommunalpolitisk fokus på friluftsliv faktisk også styrke kommunens økonomi og turisme. 

3 ideer til dit valgprogram

  1. Udpeg turist- og oplevelsescentre

    Alle danske kommuner har unik natur og attraktioner at byde på, der inviterer til friluftsoplevelser. Uanset om det er Tøndermarsken eller Møns Klint. En kommune kan satse på sine smukke og indbydende rekreative områder ved at udpege dem som turist- og oplevelsescentre, der dermed får særligt fokus i den kommunale økonomiplanlægning og kan fungere som unikke brandingpunkter for den enkelte kommune. Status som turist- og oplevelsescenter kan også danne grundlag for en videre udbygning af de konkrete arealer med henblik på konferencefaciliteter og andet.
     
  2. Tænk i anlæggelse af outdoorfaciliteter

    Skal kommunen have flere turister, så kan det være en ide at tænke i anlæggelse af flere outdoorfaciliteter. Outdoorturismen er i fremgang. Ser vi eksempelvis på tal fra 2017, stod cykelturister for godt 9.6 millioner overnatninger i Danmark det år. Og brugen af vores natur er kun stigende. Derfor kan det være en ide at gå til valg på en styrkelse af din kommunes outdoorfaciliteter, for eksempel shelters, mountainbikespor etc.
     
  3. Byfornyelse og områdefornyelse

    Byfornyelsesprojekter forstås som arbejdet med at udvikle og give nyt liv til levedygtige områder i kommunen. Mange steder er landsbyer og ældre industriområder oplagte destinationer for en byfornyelsesindsats, hvor man forbedrer arealer og bygninger og bygger nyt for at give nyt liv til området. Byfornyelsesprojekter er også oplagte til at fremme friluftslivet med fokus på grønne områder og outdooraktiviteter.

 

3 eksempler på friluftsliv som udvikler af erhverv og turisme 

Cold Hawaii i Thisted Kommune 

Cold Hawaii er betegnelsen for hele 31 såkaldte “surf-spots” på strækningen fra Hanstholm til Agger Tange i Thisted Kommune, hvor mulighederne for at surfe er Nordeuropas bedste. Klitmøller ligger som epicenter i Cold Hawaii og har formået at øge sit beboerantal, da folk flytter til byen på grund af det særegne surfmiljø og de specielle vind- og vejrforhold, der er her. Surfmulighederne tiltrækker generelt både nye beboere, turister og besøgende til Thisted Kommune. 

Der er muligheder for surf, windsurf, kitesurf og stand up paddle (SUP). Der arrangeres både udlejning, kurser og surfcamps gennem lokale surfskoler og –butikker, ligesom der hvert år afholdes Cold Hawaii Games, hvor bl.a. EM i windsurfing er en del af programmet. Man kan surfe i Thisted uanset niveau, og området tiltrækker derfor både lokale, familier, børn og turister.  

Udover det etablerede surfmiljø ved Vesterhavet arbejder kommunen på et Cold Hawaii Inland, der skal koble det viltre Vesterhav sammen med Vandet Sø og det rolige vand i Limfjorden. Kommunen vil udvikle det blå friluftsliv som en samlet helhed og skabe at aktiv både for kommunens beboere og turister. Helt konkret arbejdes der på at etablere faciliteter som fx fjordbad, saunaer, badeanstalt, bade- og kajakbroer, wakeboardbane, kajakhotel, vandshelters og meget mere. 

Både det traditionelle Cold Hawaii og det nye Cold Hawaii Inland er skabt på baggrund af dedikerede, lokale ildsjæle, som har præsenteret deres idéer for kommunen, og som har sikret, at projekterne er blevet drevet fremad. Cold Hawaii er et eksempel på, at lokale ildsjæle med hjælp fra kommunen har skabt stor, positiv lokal udvikling. 

foto af surfbrædder på stranden ved Klitmøller i Nordjylland

Havnebadet i Faaborg-Midtfyn Kommune 

Faaborg fik i 2013 et havnebad og søsportscenter, som skal understøtte og invitere til leg og bevægelse for både børn og voksne.  

Baggrund for havnebadet  

Målet er, at havnebadet skal være med til at skabe aktivitet og livskvalitet for et bredt udsnit af borgerne såvel som for byens turister. Samtidig skal anlægget sikre, at svagtseende, gangbesværede og kørestolsbrugere kan komme i vandet.  

Havnebadet kan bruges både sommer og vinter. Det tilbyder trygge badefaciliteter for de mindre børn, et bassin med udspring til større børn og voksne samt omklædnings- og saunafaciliteter. Der er yderligere mulighed for at dyrke forskellige former for vandsportsaktiviteter som for eksempel vandpolo og kajakpolo.  

Havnebadet er udformet som en moderne fortolkning af den klassiske badebro og ligger centralt i byen ved byens havnepark og tæt på lystbådehavnen. På den måde er der sikret optimale muligheder for at tiltrække besøgende fra byens opland og det øvrige Fyn.  

Det nye havnebad åbner mulighed for sport, leg og udendørsaktiviteter og gør det lettere og mere attraktivt at få motion og styrke sin sundhed. 

Havneudvikling i Randers Kommune 

I dag sejles der ofte med så store skibe, at ældre havneafsnit i mindre industrihavne er blevet for små, og havnetrafikken samles i større enheder med adgang til dybere vand. Ligesom bygningen af nye broer har forbedret infrastrukturen markant og overflødiggjort de mindre havne. Store dele af kortdistancetrafikken er for længst flyttet fra skibe til lastbiler.  

Havneomdannelser er ofte meget sammensatte og komplekse processer, der inddrager mange interesser og aktører.  

Randers Kommune har renoveret og udbygget Udbyhøj Lystbådehavn og forbedret faciliteterne. Havnen er oprindeligt erhvervshavn fra gammel tid, men er nu hovedsageligt lystbådehavn. Der er blandt andet etableret nye bygninger til de traditionelle fiskere i området, ligesom der er skabt bedre adgang til vandet for lyst- og sportsfiskere samt for havkajakker og småbåde i form af ophalersted og pontonbro. En nyansat havnefoged fungerer som formidler, der modtager skoleklasser mm. og fortæller om havnen og Fjorden.  

Randers Naturcenter bruger også havnen til aktiviteter. I tilknytning til Randers Naturcenter er der etableret en havn, som er specielt designet til handicapvenlige både. Via en rampe kan kørestolsbrugere rulle ombord i bådene og få en sejltur på Gudenåen. Desuden har naturcenteret også anskaffet otte sit-on-top kajakker, som kan bruges af handicappede og bevægelseshæmmede. 

 

Du kan hente en printvenlig PDF med ovennævnte cases her: