foto af landsby på møn med huse og gadekær

Friluftsliv, bosætning og attraktive lokalsamfund

Naturen og mulighederne for friluftsliv er et stort aktiv, når folk vælger, hvor de vil bosætte sig. Se her tre gode eksempler på hvordan man kan arbejde målrettet med friluftsliv for at skabe attraktive lokalsamfund, hvor man har lyst til at bo og leve.

Gode vilkår for friluftslivet har indflydelse på kommunens image og tiltrækningskraft på nye borgere og erhverv. Rigtig mange kommuner fremhæver også naturværdierne, når de skal brande sig overfor tilflyttere.

Faktum er, at huspriserne påvirkes af nærheden til natur, kyst og grønne områder. Grønne områder og smuk natur er en vigtig faktor for valg af bosted for mange danskere - adgangen til rekreative områder er den næst-vigtigste faktor i danskernes valg af bosætningskommune (efter jobmuligheder). Halvdelen af dem, der overvejer at flytte til et udkantsområde, nævner naturen som den vigtigste grund til at flytte.

Gennem et stort udbud af friluftsarealer, en stor andel grønne områder, god natur og sundt miljø kan kommunen tiltrække økonomisk stærke borgere og skabe økonomisk vækst og arbejdspladser på baggrund af nye erhvervsmuligheder.
 

Gode grunde til at sætte fokus på rekreative arealer i jeres bosætningspolitik

En undersøgelse fra Realdania viser, at dem, der drømmer om at flytte på landet, netop ser muligheden for at komme tæt på naturen som en grund til at flytte. 82 % af danskerne mener, at naturskønne områder er en kvalitet ved yderområderne.   

 

3 ideer til dit valgprogram 

  1. Grønne normer i kommunerne

    Kommunerne kan med fordel arbejde aktivt på, hvordan man giver borgerne flest mulige grønne og rekreative områder i fremtiden. Et forslag kunne være at arbejde med en grøn norm for kommunal natur. Dette ses allerede i udvalgte danske kommuner, og der er fortsat et kæmpe potentiale. Eksempelvis kunne man arbejde ud fra en model om, at ingen borgere måtte have længere end 300 meter fra hoveddøren til nærmeste grønne, rekreative område, eller at hver borger skal have et fastlagt minimum antal kvadratmeter natur.
     
  2. Sats på bæredygtige byggerier med fokus på grønne, rekreative arealer

    Flere kommuner er begyndt at satse på bæredygtigt byggeri som en del af bosætningsstrategien. Bæredygtighed kommer til at fylde i debatten til kommunalvalget, og bæredygtighed og friluftsliv kan sagtens gå hånd i hånd. Din kommune kunne udvikle en strategi, hvor offentlige byggerier og renoveringsprojekter arbejder for at fremme grønne arealer i kommunen. Det kan være alt fra ”grønne” tag med haver til at sikre arealer, der kan indbyde til leg og eventyr i nærheden af rådhuset eller andre offentlige bygninger.  
     
  3. Fang børnefamilierne med grønne institutioner

    Mange kommuner oplever stor tilstrømning fra børnefamilier, der har brug for institutionspladser til børnene. Arbejd for at gøre din kommune grønnere ved at tænke i grønne institutioner såsom skovbørnehaver, der ifølge undersøgelser både gør børnene mere skoleparate og sikrer dem bedre motorik.

 

3 eksempler på arbejdet med friluftsliv i kommunerne

Der er masser af eksempler på kommunale friluftsprojekter eller friluftsstrategier og politikker, hvor kommuner arbejder systematisk og strategisk med at skabe attraktive, rekreative områder og lokke nye borgere til kommunen. Her er tre forskellige tilgange, du kan lade dig inspirere af. 

Fra nedlagt jernbane til natursti i Faaborg-Midtfyn Kommune 

I Faaborg-Midtfyn Kommune har man omdannet en nedlagt jernbanestrækning fra Korinth til Ringe på cirka 16 kilometer til en rekreativ natursti. Banestrækningen har stor betydning for områdets friluftsliv og befolkningens muligheder for motion og oplevelse af landskab og natur.  

Målet med stien er at sikre adgang året rundt. Natursti-projektet giver desuden mulighed for pleje af udvalgte sidearealer, og det forbedrer strækningen som spredningskorridor for dyr og planter.  

Naturstien er velegnet til gåture, kortere og længere motionsløb, cykelture, rulleskøjteløb, rideture osv. Den sammenhængende rute giver mulighed for naturoplevelser, friluftsliv, leg og bevægelse i et spændende, afvekslende landskab.  

Stiens oprindelse som jernbane skaber nogle helt særlige forhold, som får stien til at adskille sig fra andre stier i landskabet. Nogle steder ligger stien hævet på dæmninger, og andre steder er den gravet gennem højdedrag, hvilket giver den et unikt forløb uden bratte sving eller kraftige stigninger og fald.  

Jernbanens særlige kulturmiljø skabt igennem 100 års jernbanedrift formidles synligt. Overkørsler, kilometersten, skelpæle og ledhegn vil være at finde på strækningen. Naturstien er etableret med en kombination af asfalt og grus, da det øger brugervenligheden. Ved de nedlagte stationer er der etableret større friluftsfaciliteter såsom madpakkehuse og legepladser med videre. Enkle opholdsarealer og udsigtspunkter er også etableret langs strækningen.  

Stien bliver et godt alternativ for pendlere, der ønsker at cykle ad strækninger uden forstyrrelser fra biltrafik. Stien er med til at skabe grøn infrastruktur, der forbinder natur- og kulturoplevelser i området, og den bidrager til et sammenhængende, rekreativt stinet på Fyn.  

Ny brandingstrategi i Nordfyn Kommune 

Nordfyns brandingstrategi for 2019-2027 med titlen “Fri-Luft-Liv" skal tiltrække nye, unge familier til kommunen ved at lægge vægt på kommunens mange friluftsmuligheder. Over tid er det tanken, at Nordfyn skal indtage positionen som Danmarks bedste friluftskommune – med intern stolthed, borgerfordele og turismesynergier til følge. 

Man havde på forhånd undersøgt, hvad der er kommunens største styrker i forhold til at tiltrække tilflyttere, og der var man kommet frem til kysten, naturen og friluftsmulighederne. Mange kendte kommunen for disse kvaliteter, men der manglede en samlet “identitet” og fortælling, som potentielle tilflyttere kunne koble op på kommunen. Dette problem blev løst ved at brande kommunen som friluftskommune. 

Friluftspositionen skaber stolthed og engagement internt, da borgerne også får glæde af faciliteter og aktiviteter på området, hvilket kan veksles til gode ambassadører. Eksternt leverer positionen synlighed, der bidrager til at sætte Nordfyn på potentielle tilflyttere og turisters mentale landkort. 

Cykelruter i Vejen Kommune 

I Vejen Kommune har man tilrettelagt 15 cykelruter på mellem 15 til 35 kilometer, hvor man undervejs får både frisk luft, motion og oplevelser med såvel natur, landskab, historie og kultur. 

Naturen er alsidig i Vejen Kommune, og de 15 cykelruter bringer cyklisterne forbi alle typer natur. Istiderne har formet områdets landskaber, og der er store landskabelige variationer. Foruden natur er området rigt på historie og kultur. Kommunen har mange fortidsminder i form af runesten, gravhøje og en skibssætning. Man kan på nogle af ruterne få indblik i grænsehistorien fra 1864 til 1920, da Sønderjylland var i tyske hænder. Andre ruter fortæller historien om opdyrkningen af heden og anlæggelsen af de mange plantager nord i kommunen.  

Ruterne er udviklet af UdviklingsCentret for Erhverv og Turisme og Vejen Kommune. I udarbejdelsen af teksterne er der blandt andet trukket på lokale museumsfolk og lokalhistoriske arkiver, som har bidraget med viden.  

Ruterne skal inspirere borgere og besøgende til at opleve kommunens natur og kultur, og med de nye kort over ruterne får man på en overskuelig måde information om, hvad der er værd at opleve på ruten. Kortene er nemme at tilgå på kommunens nye, samlede friluftshjemmeside, som blev lanceret i 2020 samt på VisitVejens egen app. 

 

Du kan hente en printvenlig PDF med ovennævnte cases her: