foto af Kvinde der sidder og nyder vintersolen på en strand
Friluftsliv er med at styrke den mentale, sociale og fysiske sundhed for kommunens borgere. Derfor er det en god investering for en kommune at prioritere rekreative områder, faciliteter og stier. Friluftsliv kan også bruges målrettet i det forebyggende sundhedsarbejde i kommunen og for borgere med særlige behov, hvor naturen er en helt særlig ramme.

Har din kommune et mål om at styrke borgernes fysiske og mentale sundhed?

Løsningen kan være at investere i bedre rammerne for borgernes friluftsliv - at der er gode faciliteter og rigelig tilegængelig natur. Det er nemlig med til at gøre det let at komme ud og få frisk luft og en aktiv hverdag. Er der en grussti med bænke gennem et grønt område, bliver vi inspireret til at gå en tur og er der trafiksikre cykelstier får børnene lov at cykle i skole. 

Aktivt liv i det fri har naturligvis betydning for borgernes fysiske sundhed, men undersøgelser viser, at ophold i naturen i høj grad gavner den mentale sundhed.

Friluftsrådet har gode erfaringer med at bruge natur og friluftsliv som et redskab i det kommunale sundhedsforebyggende arbejde med særlige målgrupper. Alt det kan du se mere om i faktaark og undersøgelser her. 

3 gode grunde til at sætte fokus på friluftsliv og folkesundhed:

  1. Adgang til natur og grønne områder påvirker vores mentale og fysiske sundhed.  

  2. Naturen og faciliteter derude er langt billigere i drift end fx svømmehaller og idrætsfaciliteter.

  3. Nogle af de mest inaktive borgere kan blive aktive i nye fællesskaber. På gåture og andre udendørsaktviteter kan alle være med - også dem, der ikke føler sig hjemme i fitnesscentre og på fodboldens førstehold. 

3 forslag til dit valgprogram:  

  1. Flere stier fører folk ud i naturen. Din kommune skal have en plan for rekreative stier (markerede stier og ruter), der forbinder kommunens byer, knudepunkter og naturperler og hjælper folk ud i naturen.
  2. Alle borgere skal have natur udenfor hoveddøren. Jo tættere vi bor på naturen, jo mere bruger vi den. Tag højde for i planlægningen af arealer, at der skal være natur og grønne områder, som er nemme for alle at komme til. Der skal være offentligt ejet natur med gode adgangsmuligheder. 
  3. Synergi mellem foreninger. Samarbejde mellem friluftsforeninger og patientforeninger kan være med til at skabe sociale relationer, der fastholder borgerne i de gode sunde vaner. 

3 eksempler på at friluftsliv styrker sundhed:

 

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør
Sund i Naturen fokuskommuner
Friluftsliv gavner vores mentale, fysiske og sociale sundhed. Derfor er gode rammer for friluftsliv en god investering for folkesundheden.