pigespejdere snitter pinde i byområde
Et aktivt fritids- og foreningsliv øger livskvaliteten for den enkelte og øger både den fysiske og mentale sundhed. Vi præsenterer her nogle cases, hvor man har arbejdet med at øge udbuddet af fritidsmuligheder for både det organiserede og uorganiserede friluftsliv.

Gode grunde til at sætte fokus på et aktivt fritids- og foreningsliv 

Aktive foreninger er med til at skabe lokalt tilhørsforhold og binde lokalområder sammen. Det er der, folk mødes, lærer hinanden at kende og drøfter stort og småt, godt og skidt i området. Der kan opstå nye ideer om fælles interesser og løsninger, der forbedrer lokalsamfundet. 

Et aktivt og udviklet foreningsliv er også vigtigt, da det giver mulighed for, at forskellige stemmer i lokalsamfundet kan mødes, og at stemmer, der normalt ikke ville krydse hinanden, finder sammen. Det er her unge og gamle kan samles om fælles interesser og udvikle by og land i fællesskab. 

Foreningslivet kan også være med til at styrke kommunen - og omvendt. Har en kommune et rigt foreningsliv med aktive foreninger, kan disse være med til at udvikle de kommunale tilbud som folkeskoler, dagtilbud og ældreinstitutioner.

 

3 ideer til dit valgprogram 

  1. Udviklingspuljer til friluftsliv

    Friluftslivet er blevet mere populært end tidligere under Coronapandemien og i den efterfølgende periode. Vi er flere, der bevæger os ud og bruger de grønne, rekreative områder i kommunerne. Den udvikling skal vi holde fast i. Din kommune kan med fordel implementere en udviklingspulje, der kan understøtte det grønne foreningsliv og fremme foreningernes interesse i kommunen. En udviklingspulje kan eksempelvis støtte nye friluftsforeninger, der gerne vil etablere sig i kommunen. Der kan også være støtte til eksisterende foreninger, der har lyst til at udvide deres tilbud, eller til en forening, der har lyst til at målrette et nyt tilbud til en ny målgruppe. 
     
  2. Tilskud til nedsættelse af brugerkontingent for særlige grupper i kommunen

    Foreningslivet i kommunen skal være attraktivt for alle kommunens borgere. Det skal gerne afspejle kommunens demografi, sammensætningen af unge og ældre, i medlemstallene. Mange foreninger kæmper med at få børn, unge og socialt udsatte til at deltage i foreningslivet. Det kan derfor være en god ide at tale for, at foreninger, der tilbyder oplevelser og initiativer målrettet særlige grupper i kommunen (her børn og unge under 25 samt socialt udsatte), kan få tilskud til deres aktiviteter.
     
  3. Strategi for samarbejde mellem det kommunale foreningsliv og de kommunale skoler

    Undersøgelser fra Københavns Universitet viser, at udendørs undervisning har en gavnlig effekt på elevernes læring, deres motivation, bevægelse og nysgerrighed. I dag er der dog ikke på alle skoler tradition for at praktisere udeundervisning i stort omfang på trods af de gavnlige effekter. Et oplagt kommunalpolitisk indspark på tværs af de kommunale forvaltninger kunne være udarbejdelse af en strategi for bedre samarbejde mellem kommunens grønne foreninger og skoler om udeundervisning i relevante fag. For en sportsfisker eller ornitolog kan jo sagtens være med til at kaste farve og faglighed over biologiundervisningen. Endvidere vil en sådan strategi også kunne bringe kommune og foreninger tættere sammen og på længere sigt generere en interesse for foreningslivet hos et yngre publikum.    

 

3 eksempler på betydningen af et aktivt foreningsliv

Fælles idrætshus for søsport i Silkeborg Kommune 

I Silkeborg har byens klubber med tilhørsforhold til sø og hav valgt at samle de forskellige idrætsforeninger i et Søsportens Hus. Man har samlet foreninger som kajakklub, roklub, windsurferklub, optimistjolle med mere i et fælles hus. Huset tilbyder gode faciliteter for alle og adgang til Silkeborg Sø via et fælles broanlæg.  

Der er derved blevet mulighed for at etablere fællesskaber på tværs af de respektive foreninger, der tidligere har fungeret adskilt. Samtidigt er der plads til idrætsforeninger, der har aktiviteter, der udelukkende foregår på land eller i nærheden af vand.  

Herved gøres det nemmere at undersøge og få øje på nye måder at udfolde friluftslivet. Både unge og gamle har mulighed for nemmere at mødes på tværs af foreninger, og det gøres mere overskueligt med de tilbud, som byen har.  

Selve huset og projektet er planlagt som et ikonisk byggeri, samtidig med at det underlægger sig det omkringliggende byggeri. Man har arbejdet med, at det arkitektonisk skal virke åbent og inviterende for brugere såvel som for byens borgere. 

Frivillig stigruppe på Langeland  

På baggrund af stærke lokale ønsker om en bedre rekreativ infrastruktur på Langeland blev Foreningen Langelands Sti-venner stiftet i februar 2019. Foreningen blev stiftet i forlængelse af to velbesøgte offentlige møder, hvor lokale borgere udvekslede ønsker og behov i forbindelse med etablering af nye stier gennem Langelands natur.  

De frivillige ildsjæle i foreningen har efterfølgende udviklet et kort med 29 forslag til vandreture på Langeland, Strynø og Siø. Turene er af meget varierende længder – fra korte, afmærkede ruter til 139 udfordrende kilometer rundt langs kysten på Langeland. På kortets bagside fortælles om stierne og oplevelser undervejs med fokus på blandt andet fugle, geologi og overnatningsmuligheder for dem, som vil gå langt. 

Derudover har de frivillige arrangeret vandreture, hvor der også sker formidling og snak om den natur, de kommer igennem, for eksempel det nyetablerede vådområde Botofte Skovmose. 

SundhedsRuten i Rudersdal Kommune 

Sundhedsruten er én af ni temaruter, der er at finde på RudersdalRuten. Ruten består af to motionsruter med plads til både gang, stavgang og løb. Ruten har fokus på genoptræning og forebyggende træning i hverdagen og består foruden motionsruterne af en sundhedsplads med nye udendørs motionsredskaber.  

Målet med ruten er at skabe bedre rammer for såvel styrkende som forebyggende udendørs aktiviteter for kommunens borgere. Ruten skal fungere sundhedsfremmende ved at skabe en kobling mellem natur og motion.  

Sundhedsplads  

Den tilknyttede sundhedsplads ligger centralt, hvorfor den er lettilgængelig for alle. På sundhedspladsen er der mulighed for at træne kondition, styrke, bevægelighed og balance på nye, udendørs motionsredskaber, balancebom og træningstrin og samtidigt nyde naturen og udsigten.  

Sundhedspladsen er tilgængelig for alle 24 timer i døgnet, og der er mulighed for at træne på forskellige niveauer. Så der er noget for alle – ung som gammel.  

Idéen med at etablere en sundhedsplads har blandt andet taget udgangspunkt i kinesiske folkesundhedsparker, hvor man mødes i grupper for at dyrke udendørs motion i byrummet og naturen. Den nye sundhedsplads skal bidrage til at skabe en ny udekultur med fokus på temaerne motion, trivsel, livskvalitet og natur.  

 

Du kan hente en printvenlig PDF med ovennævnte cases her:

 

Har du selv fået lyst til at opsøge dit lokale friluftsliv, kan du følge linket for at se lokale friluftsforeninger nær dig.