spire fra træstub med tallet 2021
Formanden

Formandens nytårshilsen: 2020 blev naturens år

2020 blev naturens år med aktiviteter i naturen, natur på TV, på finansloven og i den offentlige debat. Nu har vi alle et ansvar for at fastholde naturinteressen hos befolkningen -. og for at finde konstruktive løsninger, så naturindsatserne bliver en gevinst for både natur og friluftsliv. Det er nemlig lokal forankring og god adgang til naturen, der sikrer den folkelige opbakning til naturen, skriver Friluftsrådets formand i nytårsbloggen.

2020 var naturens år. Mange danskere har fået øjnene op for vores natur, der har været natur på TV, den har været på den politiske dagsorden og senest er naturen for alvor kommet på finansloven med 888 millioner til indsatser for en rigere og vildere natur. I Friluftsrådets bestyrelse har vi vedtaget en naturpolitik der giver grundlag for at handle og påvirke naturpolitikken, og vi har fået sat fokus på de muligheder og begrænsninger, naturnationalparker og urørt skov giver for friluftslivet. Vores miljøminister lægger vægt på, at der også er fokus på friluftsliv i naturindsatserne. Og så giver en rigere natur jo mulighed for andre og flere gode oplevelser. Derfor kan kun glæde os i Friluftsrådet, der jo er sat i verden for at varetage friluftslivets interesser! Og i det ligger der naturligvis også, at hvis en del af friluftslivet begrænses af den ene eller den anden grund, så er vi opmærksomme på det.

Omvendt er friluftsliv ikke bare én aktivitet. Det dækker over mange forskellige interesser, både dem, der dyrker friluftsaktiviteter, hvor de er afhængige af, at naturen er rig og mangfoldig, dem, der færdes på særlige måder, fx til hest eller på cykel, dem, der bruger naturen, dem, der giver børn og unge erfaringer og oplevelser i vores natur, dem der lufter hunden eller går en søndagstur, der hvor de bor.

Dobbelt formål med naturindsatserne

For Friluftsrådet er det selvfølgelig afgørende, at der er adgang til natur og at den fortsat kan bruges til friluftsliv. Derfor skal naturindsatserne – ligesom naturbeskyttelsesloven i øvrigt - rumme et dobbelt formål om både at fremme en rigere natur og give befolkningen gode muligheder for friluftsliv. Det er er vigtigt for os, at de tiltag, der vælges, er omkostningseffektive og baseret på viden og fakta om, hvad der giver mest biodiversitet for pengene. Det er vigtigt, at forvaltning af områderne sker med afsæt i lokale forhold og at der er lokal forankring af naturindsatserne.

Alt det fortsætter vi med at diskutere og arbejde for i 2021. Vel vidende at Friluftsrådets medlemmer ikke nødvendigvis er enige. Nogle er bekymrede for deres adgang til naturområder og muligheden for at dyrke deres friluftsinteresse. Andre synes naturen skal prioriteres frem for folks muligheder. Men ærlig talt: hvornår er det blevet et spørgsmål om enten/eller? Friluftsrådet skal favne alle, og der skal være plads til uenighed og til at finde de løsninger, der kommer flest mulig til gode.

Bekymrende polariseret debat

Det, der bekymrer mig er, at debatten om naturen er blevet polariseret og som den aktuelt udspiller sig, bliver det nærmest opfattet som om, man er imod en rigere natur, hvis man synes, at folk fortsat skal have lov at bruge naturen. Og omvendt, hvis man er glad for indsatserne, der skal styrke natur og biodiversitet, så er man nok imod, at folk skal have adgang. Men de to ting, rigere natur og flere gode oplevelser, er ikke modsætninger og kan sagtens gå hånd i hånd. Ja, jeg kan faktisk ikke forestille mig, at de to ting ikke skulle berige hinanden. Men der er nogle bekymringer vi skal lytte til, og vi skal kende konsekvenserne og sikre os, at det, vi gør nu, også er det bedste både for biodiversiteten og friluftslivet. Og så skal vi løbende følge op og evaluere.

Sagen er, at debatten er langt mere polariseret end virkeligheden behøver at være. For der er eksempler på, at man lokalt kan finde løsninger, hvor alle – eller de fleste - interesser tilgodeses. Det er muligt at forholde sig pragmatisk og konstruktivt til den udvikling, der sker i vores natur, og finde alternativer, hvis nogle muligheder begrænses.

Men det er det jo kun, hvis alle interesser anerkendes og der findes forskellige løsninger i forskellige områder.

Lokale løsninger og adgang til natur sikrer opbakning

Derfor vil jeg opfordre til, at alle parter går konstruktivt ind i arbejdet med de nu 15 kommende naturnationalparker og andre vigtige naturindsatser, der skal give os en bedre natur. Og ikke mindst finder den gode debattone frem. Vi skal have dialog frem for demagogi. Og så skal vi finde de gode lokale løsninger frem for én landsdækkende lov, der skal gælde for alle områderne, som vil være meget forskellige og bruges forskelligt.

Det er min faste overbevisning, at lokal forankring er en forudsætning for langsigtet opbakning ligesom god adgang, infrastruktur og formidling skaber gode rammer for friluftsliv og sikrer den folkelige opbakning på den lange bane.

Friluftsrådet glæder sig til 2021 hvor vi skal fastholde befolkningens naturinteresse og sammen finde løsninger på en rigere og vildere natur. Det har vi ventet på i årevis så lad os samarbejde, så alle får mest mulig værdi ud af det.

mand springer fra bjergtop til bjergtop med årstallene på
Den store interesse for aktiviteter og oplevelser i naturen, som vi oplevede i 2020 skal vi tage med i 2021 og fortsat invitere danskerne ud, skabe bedre rammer for danskernes friluftsliv og sikre at naturinitiativerne og naturdebatten er for alle, skriver Frilufstrådets formand.