skovvej med væltet træ og solstråler ned gennem træerne
Formanden

Adgang til naturen skal forbedres...

Adgang til naturen skal forbedres... ... men allemandsret er næppe realistisk. Der skal kæmpes for folks adgang til naturen, men vi skal finde de rigtige løsninger. På Naturmødet i Hirtshals fik Friluftsrådets formand sat adgang til naturen på dagsordenen.

Skal vi have allemandsret i Danmark? Det spørgsmål var jeg med til at debattere på Naturmødet i Hirtshals, som netop er veloverstået.  

Mit svar var nej. Jeg vil gerne arbejde for at forbedre mulighederne for at komme ud i naturen, men allemandsretten, som vi kender fra vores nordiske naboer, passer ikke til det danske landskab. Jeg erkender, at vi bor i tæt befolket land, hvor det ikke er realistisk at have allemandsret. Vi skal ikke have adgang til alt, altid og alle vegne af hensyn til naturen, men der er behov for at se på, hvordan folk kan få bedre muligheder i naturen. Vi arbejder for, at alle har fri og lige adgang. Naturen skal nemlig være tæt på og let at komme ud i. Og her har vi en række udfordringer.

Adgangen til natur kan forbedres på flere måder:

Først og fremmest skal vi sikre, at vores rettigheder ikke forringes eller forsvinder.

Adgang til naturen er under pres. Det er en udfordring bare at bevare de muligheder, vi historisk set har haft. Tilladelse af byggeri ved kysten er bare et eksempel. Et andet er nedlæggelse af markveje og stier, som forringer mulighederne for dem, der bor på landet, og i både skoven og på strande spærrer lodsejere for vores adgang med hegn og skilte. Derfor har jeg et klart budskab: Adgang til naturen må ikke tages for givet.

Vi skal også have bedre muligheder for at opleve naturen.

Friluftsrådet kan pege på mange muligheder for at skabe bedre adgang, f.eks. tilladelse til at færdes på arealer, hvor afgrøderne ikke tager skade og dermed ikke forringer værdien for dem, der ejer naturen. Det kan være græsarealer eller skove, hvor træerne jo ikke tager skade af, at nogen går forbi dem. Heller ikke om natten.

Jeg synes det er fair at stille som betingelse, at landmænd skal give bedre adgang til naturen for at de kan få offentlige tilskud. Som samfund kan vi godt få glæde af den støtte, fx ved at det bliver tilladt for folk at gå en stilfærdig aftentur langs et markskel. Det vil være en markant forbedring af vores adgang til naturen, hvis det bliver tilladt at færdes langs diger, hegn, skel og andre ledelinjer i landskabet.

Tilsvarende kunne man også forbedre mulighederne i skovene: hvis skovejere får offentlig støtte til at rejse ny skov, skal folk også kunne færdes og opholde sig efter de samme regler som i offentlige skove.

Friluftsrådet peger også på, at man kan udvide muligheden for at færdes i umiddelbar nærhed af stier i private skove, hvor man i dag ikke må træde ind i skovbunden og plukke anemoner eller brombær.

For at undgå, at markveje og stier nedlægges kan man ændre reglerne, så det ikke bliver så nemt at sløjfe de små adgangsveje ud i landskabet.

Endelig skal vi forbedre adgang til natur gennem udvikling af et landsdækkende net af stier og ruter.

Det vil både inspirere flere mennesker til ture og man ville udbygge mulighederne for at færdes i naturen mærkbart, hvis man tager initiativer til at skabe ruter for både ridende, cyklende, vandrere eller roere på vandet.

Der er således mange andre muligheder for at forbedre adgangen til naturen, end allemandsret. De muligheder vil Friluftsrådet forfølge, for at sikre gode forhold for friluftslivets foreninger og alle de danskere, der bliver sundere og gladere af at komme en tur ud i naturen.