Nyhed

Friluftslivet må ikke glemmes i de nye naturnationalparker

efterår i Gribskov
De kommende naturnationalparker skal invitere til et rigt og alsidigt friluftsliv. Det siger Friluftsrådet i et høringssvar til Naturstyrelsen.

Danmark er på vej til at blive forskønnet med op mod 10 ekstra naturnationalparker, der endnu har til gode at blive placeret på Danmarkskortet. Friluftsrådet ser frem til etableringen af de nye parker og håber på, at de bliver områder, hvor friluftslivet kan udfolde sig, siger formand for Friluftsrådet, Niels-Christian Levin Hansen.

"Flere har brugt naturen under Corona-krisen, og alt tyder på, at det kommer til at fortsætte. Derfor er det vigtigt, at vi får nogle naturnationalparker, der tager hensyn til friluftslivet og dets udøvere uden at kompromittere naturen", siger Niels-Christian Levin Hansen, og påpeger, at de nye parker har et unikt potentiale i forhold til at gavne befolkningens naturforståelse og sundhed.

Gåtur skov sommer familie Kristian
Miljøministeriet inviterede tirsdag til konference om placeringen af de kommende naturnationalparker, hvor Friluftsrådets formand holdt indlæg om vigtigheden af, at folk har adgang til områderne og kan få glæde af de oplevelser den vildere natur vil give.

Særligt de unge har gjort brug af naturen under Corona-krisen, og netop de yngre målgrupper skal have en stemme i det videre arbejde med naturnationalparkerne, mener Friluftsrådet, der gerne ser parkerne som naturområder, der i særlig grad indbyder familier, skoler og daginstitutioner til naturkendskabsaktiviteter.

Friluftsrådet har ikke konkrete ønsker til placeringen af parkerne, men for at så mange friluftsentusiaster som muligt skal få glæde af dem, foreslår Friluftsrådet, at indhegning af parkarealerne så vidt muligt undgås.  

"Hegn kan være en barriere for fri adgang til naturen, og i værste fald betyde begrænsninger for folk, der ønsker at benytte naturnationalparkerne til løb, orienteringsløb eller til hest. Indhegning kan også have betydning for vildtets fri bevægelighed", siger Niels-Christian Levin Hansen.

udsigt over klitområde ved tranum i Nordjylland
Miljøminister Lea Wermelin har udpeget yderligere tre naturnationalparker. Der er fuld opbakning fra Friluftsrådet, der glæder sig til at spille aktivt ind i de lokale processer, der skal forbedre naturen og give plads til friluftsliv.

Den lokale inddragelse er vigtig

Et af de næste skridt i processen med at få placeret de kommende naturnationalparker er at få befolkningens input til mulige placeringer. Friluftsrådet er glad for det skridt.

”Lokal opbakning er afgørende for, at etableringen af naturnationalparkerne bliver en succes. Derfor er det ekstremt vigtigt, at de enkelte forslag der måtte komme, bliver debatteret og udviklet i de lokale samfund,” siger Niels-Christian Levin Hansen.

Friluftsrådet håber, at naturnationalparkerne vil blive geografisk godt spredt ud over hele landet, så flest mulige danskere har kort afstand til en naturnationalpark, men også så eventuelle begrænsninger for friluftslivet som følge af nye naturnationalparker ikke koncentreres i bestemte områder af landet. Ydermere opfordrer Friluftsrådet til at parkerne placeres i områder, hvor der er et begrænset eksisterende friluftsliv, for også det vil være med til at begrænse omfanget af konflikter.