Høringssvar

Friluftsliv skal prioriteres i de kommende naturnationalparker

naturområde med klithede og lyng
Hensynet til et alsidigt friluftsliv er vigtigt, når de kommende naturnationalparker skal grundlægges.

Friluftsrådet har ikke konkrete ønsker til placeringen af de kommende op til ti naturnationalparker. Friluftsrådet vil i stedet pege på en række hensyn, der bør tages i udpegningen af de kommende naturnationalparker.

Generelle bemærkninger til placering af nye naturnationalparker


Naturen er trængt, og der er brug for mere natur og større sammenhængende naturområder med mere vild natur. Friluftsrådet bakker derfor op om etablering af yderligere naturnationalparker, hvor der tages hensyn til både naturbeskyttelse og friluftsliv. For Friluftsrådet er det afgørende vigtigt, at offentlighedens adgang til områderne sikres og opretholdes, og at der skabes gode rammer for et fortsat alsidigt friluftsliv.

Naturnationalparkerne bør som udgangspunkt danne ramme om flere naturoplevelser og et styrket og varieret friluftsliv til gavn for befolkningens naturforståelse, livskvalitet og sundhed. Friluftsrådet hilser velkommen, at der indhentes bidrag til mulige placeringer af de næste op til ti naturnationalparker
fra alle interesserede. Det kan bidrage til at identificere områder, hvor der er en lokal velvilje til at etablere en naturnationalpark. Lokal opbakning er afgørende for, at etableringen af yderligere op til ti naturnationalparker bliver en succes, og det bør derfor afklares, hvorvidt de enkelte konkrete forslag nyder bred tilslutning i lokalsamfundet.


Friluftsrådet opfordrer i øvrigt til, at kommende naturnationalparker placeres i områder, hvor der er er et begrænset eksisterende friluftsliv. Det vil bidrage til at begrænse omfanget af konflikter med friluftsbrugere i de områder, hvor naturnationalparkerne etableres. Eftersom bynære skove er betydningsfulde
rekreative områder med et markant brugertryk, opfordrer Friluftsrådet til, at disse i udgangspunktet ikke udpeges til naturnationalparker. Derudover anbefaler Friluftsrådet, at der i lokalområder, hvor der etableres nye naturnationalparker sikres fortsatte muligheder for friluftsliv i uhegnede offentlige naturområder. Offentlige naturarealer har en særlig rekreativ værdi, blandt andet fordi der som udgangspunkt er friere offentlig adgang end til private arealer.

Særligt de statsejede skove er der, hvor mange organiserede friluftsaktiviteter kan finde sted og få tilladelser til afholdelse af arrangementer. Disse områder er derfor betydningsfulde for en bred vifte af friluftsaktiviteter, herunder spejderløb, orienteringsløb, rollespil med mere. Der bør samtidig tilstræbes en geografisk fordeling af naturnationalparker på tværs af landet.

Det vil give danskere i alle egne af landet bedst mulighed for at opleve naturnationalparkerne og samtidig bidrage til, at eventuelle begrænsninger for friluftslivet som følge af nye naturnationalparker ikke koncentreres
i bestemte områder af landet.

Kontakt
Johan Husfeldt
Politisk konsulent
40 33 21 67