Nyhed

Ny EU-lov er en stor sejr for naturen

kvinder kigger på fugle
EU-parlamentet har stemt ja til en ny lov, som betyder 20 procent af medlemslandenes land- og havarealer skal naturgenoprettes inden 2030. Det er et stort og nødvendigt skridt på vej mod en rigere natur, lyder det fra Friluftsrådet.

Naturen er i kritisk tilstand. Faktisk er over 80 procent af de europæiske naturområder i dårlig forfatning. Men en ny EU-lov, der netop er blevet vedtaget, kan være vendepunktet for biodiversitetskrisen. 

Loven betyder, at medlemslandene skal genoprette 20 procent af land- og havområder inden 2030, og i 2050 skal 90 procent af de naturområder, der er i dårlig forfatning være genoprettet.

Det er en stor sejr for naturen, konstaterer Winni Grosbøll, direktør for Friluftsrådet.

"Naturen er truet i en grad, som ikke længere kan ignoreres. Med den nye lov sættes der for alvor turbo på genopretningen af de ødelagte økosystemer i EU, og hvert medlemsland er nu forpligtet til at komme i mål med det. En rig natur skaber grundlg for gode naturoplevelser og et mangfoldigt friluftsliv, så vi ser det som en stor sejr," siger Winni Grosbøll.

Medlemslande skal lave planer for genopretning

Loven betyder, at der skal ske naturforbedrende indsatser i byer, landbrugslandet, skovene, vandløb, søer og havet.

EU-landene skal frem til 2030 prioritere Natura 2000-områder men der skal også gennemføres naturforbedrende indsatser uden for Natura 2000 områderne. Når et område er i god forfatning, skal landene sikre, at det ikke forringes væsentligt. Hvert land skal vedtage nationale genopretningsplaner med en uddybende beskrivelse af, hvordan de agter at nå lovens mål.

Indsatsen skal resultere i mere og bedre natur og blandt andet bidrage til at vende tilbagegangen i vilde bier, sommerfugle og andre bestøvere inden 2030 og skabe fremgang for fugle i agerlandet.

Kontakt
Johan Husfeldt
Politisk konsulent
40 33 21 67