Pressemeddelelse

Friluftsrådet bakker op om tre nye naturnationalparker

udsigt over klitområde ved tranum i Nordjylland
Miljøminister Lea Wermelin har udpeget yderligere tre naturnationalparker. Der er fuld opbakning fra Friluftsrådet, der glæder sig til at spille aktivt ind i de lokale processer, der skal forbedre naturen og give plads til friluftsliv.

To nord- og vestjyske områder med hede og plantage er udpeget som naturnationalpark sammen med Almindingen på Bornholm. Friluftsrådet glæder sig til at komme i gang med de lokale processer, så de nye naturnationalparker får en rigere og mere mangfoldig natur, der byder på spændende oplevelser og gode muligheder for friluftsliv for alle. 

De tre områder, der alle er på statens arealer, er Stråsø på cirka 3500 ha mellem Holstebro, Herning og Ringkøbing, der er et af landets største skov- og hedearealer samt Tranum, der også stort et område med klitplantager i Jammerbugt. Derudover foreslår regeringen og støttepartierne et område i Bornholms største skov, Almindingen, på 1100 ha. 

”Vi er glade for, at der bliver kastet lys over flere af de områder, der skal være naturnationalparker og glæder os til at bidrage til at finde de gode løsninger i de nye områder, så vi får mest natur og friluftsliv ud af det” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand i Friluftsrådet, der er tilfreds med valget af områder.

Nye friluftsmuligheder forude

Friluftsrådet fremhæver med begejstring, at der i hver naturnationalpark er afsat 5 mio. kr. til friluftsliv.

"Det er en rigtig vigtig del af naturnationalparkerne, at man kan komme ud og få gode oplevelser og at der er faciliteter, der understøtter det. Det skaber jo folkelig interesse og opbakning til naturen og sikrer, at de mange mennesker og foreninger, der bruger naturen kan blive ved med det og få flere gode oplevelser" siger Niels-Christian Levin Hansen. 

For Friluftsrådet er det vigtigt, at der fortsat er god adgang til naturområderne, at stier vedligeholdes og at den nye natur formidles, så det giver danskerne gode muligheder for oplevelser i den vildere natur.

Naturnationalparker giver en mere spændende og divers natur, og det giver nye oplevelser for de mange, der bruger områderne til hverdag. Derfor er det også vigtigt, at der er gode adgangsmuligheder i naturnationalparkerne, så folk fortsat kan bruge naturen på forskellige måder og dyrke friluftsaktiviteter i områderne,” siger Niels-Christian Levin Hansen.

Glæde over løfte om bred inddragelse 

Med de tre nye områder er der i alt udpeget 5 af de 15 naturnationalparker, der er afsat penge til i natur- og biodiversitetspakken. I en pressemeddelelse lover miljøminister Lea Wermelin bred inddragelse af borgere og foreninger, når de næste 10 naturnationalparker skal findes.

Ved udpegningen af de følgende naturnationalparker lægger regeringen og støttepartierne op til en inddragende proces med borgere, interessenter og eksperter om placeringen af de næste mange naturnationalparker. Blandt andet med en konference senere på foråret, hvor der bliver rig mulighed for at melde konkrete forslag og ideer ind.

Fakta om naturnationalparkerne 
  • De afsatte midler i regeringens og aftaleparternes Natur- og Biodiversitetspakke fra 4. december 2020 muliggør etableringen af op mod i alt 15 naturnationalparker i Danmark.
  • Der er allerede udpeget to naturnationalparker i Fussingø og Gribskov. Regeringen og støttepartierne foreslår, at de tre næste udpeges i Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.
  • Herefter sendes forslagene til den videnskabelige arbejdsgruppe og den nationale interessent-arbejdsgruppe, og Naturstyrelsen vil gå i dialog med de relevante kommuner. Tilbagemeldingerne herfra skal senere drøftes i aftalekredsen.

Se mere i pressemeddelelse fra Miljøministeriet 

I Almindingen på Bornholm er der sat bisoner ud til at pleje naturen.
I Almindingen på Bornholm er der i forvejen sat bisoner ud til at pleje naturen. Nu bliver en del af Bornholms største skov også naturnationalpark.