Nyhed

Alle skal have glæde af vores naturnationalparker

Gåtur skov sommer familie Kristian
Miljøministeriet inviterede tirsdag til konference om placeringen af de kommende naturnationalparker, hvor Friluftsrådets formand holdt indlæg om vigtigheden af, at folk har adgang til områderne og kan få glæde af de oplevelser den vildere natur vil give.

Budskabet var klart fra Friluftsrådets formand, Niels-Christian Levin Hansen, på Miljøministeriets konference tirsdag om fremtidens naturnationalparker i Danmark.  Der skal sikres god adgang til naturnationalparkerne, så områderne kan bruges af forskellige friluftsudøvere.  Det er nemlig en udbredt misforståelse, at natur og friluftsliv er hinandens modsætninger.

- Natur og friluftsliv er tæt forbundet. Naturens rigdom giver os store naturoplevelser og et varieret friluftsliv. Samtidig er oplevelser i naturen også med til at knytte os til naturen. Når vi er i naturen, øger det vores bevidsthed om, at det er vigtigt at passe godt på den, siger Niels-Christian Levin Hansen.

Friluftsrådet glæder sig over udsigten til vildere natur og nye naturoplevelser i Danmark, men er opmærksomme på, at naturnationalparker er indhegnede områder. Hegn kan være en barriere for fri adgang til naturen, og i værste fald betyde begrænsninger for folk, der ønsker at benytte naturnationalparkerne som løbere, orienteringsløbere og ryttere. Indhegning kan også have betydning for vildtets fri bevægelighed.

Derfor er det vigtigt, at der ved indhegning tages hensyn til de mange brugere af naturen. Der bør så vidt muligt være let adgang for både gående, cyklende, ridende og handicappede.  

- Alle naturområder skal være tilgængelige for befolkningen. Det er vigtigt for vores fælles forståelse og respekt for naturen, at vi alle har ret til storslåede naturoplevelser, siger Niels-Christian Levin Hansen.

Særligt børn og unge skal ifølge Friluftsrådet tænkes ind i de kommende naturnationalparker. Friluftsrådet kommer til at arbejde mere målrettet for et øget fokus på fordelene ved mere udendørsundervisning i skolerne i den kommende periode, og her spiller naturnationalparkerne en væsentlig rolle. Friluftsrådet ser gerne parkerne som naturområder, der i særlig grad indbyder til besøg af familier, daginstitutioner, skoler og andre foreninger, der arbejder med børn og unge og formidling af naturen.

Der er afsat penge til 15 naturnationalparker i Natur- og biodiversitetspakken. De første to placeres i Fussingø ved Randers og i Gribskov i Nordsjælland. De efterfølgende tre bliver i Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt, alle statsejede naturområder. De ti sidste parker er ikke placeret endnu, men Miljøministerite modtager forslag til Miljøministeriet frem til 2. august 2021.