Lav lækker mad på stormkøkken

Meget lækker mad kan laves i et stormkøkken
Mad under åben himmel smager himmelsk, og behøver ikke være svært at lave. Er man lidt kreativ og har et stormkøkken - en trangia eller brænder - kan man kreere en masse lækkerier. Se her, hvordan du gør, og få inspiration til friluftsmad.

Mad på bål er fantastisk. Men det er ikke altid muligt at lave et bål på sin friluftstur. For bål skal laves lovligt – enten på en etableret bålplads eller på stranden efter en række regler. Til gengæld kan man bruge et stormkøkken over alt – og lave virkelig lækker turmad med meget få remedier.

”Jeg elsker at lave god mad i min Trangia. Det er blevet en hel hobby i sig selv at få lavet god, sund og lækker mad, når jeg er på sheltertur. Man behøver ikke leve af frysetørret mad, bare fordi forholdene er primitive. Faktisk er det næsten kun fantasien og ens evner til at planlægge, der sætter grænserne,” siger Mette Kjær, der er kommunikationskonsulent i Friluftsrådet og ivrig stormkøkkenkok.

Hun giver her sine bedste råd til at komme i gang med at lave inspirerende, mættende og nærende mad til friluftsturen.

Gennemtænk en madplan

Lav en gennemtænkt madplan til turen. Først skal du tænke i retter, der ikke skal tilberedes i timevis - det gælder især, hvis du bruger et stormkøkken med spritbrænder. Tænk i madvarer, der kan holde sig uden at være på køl som eksempelvis chorizo. Tænk også i ingredienser, der kan bruges i flere af dine retter. Det kan eksempelvis være at vælge en ost, der både kan bruges til en pastaret om aftenen og en omelet om morgenen.

”Jeg plejer at lægge en plan, hvor der bruges ferske varer den første dag og herefter flere og flere tørvarer, afhængigt af, hvor længe jeg er afsted. Er det mere end en weekend, kan jeg også godt finde på at opsøge civilisationen en enkelt gang og eksempelvis købe frisk fisk og nye grøntsager,” siger Mette Kjær.

Pasta i stormkøkken

”Laver jeg havregrød til morgenmad, pakker jeg hjemmefra en pose med blandet havregryn, nødder og müsli til hver enkelt dag på tur. Så slipper man for at tage hele pakker med og kan begrænse både vægt og emballage på turen – og man kan få god og nærendende morgenmad lynhurtigt,” tilføjer hun.

Når der skal laves mad på eksempelvis et Trangia?, skal man altid huske, at man kun har to gryder og en pande til rådighed. Bruger man spritblus skal man endvidere huske, at der er begrænset kogetid i en opfyldning af sprit (og at man aldrig må hælde mere sprit på, mens der er ild i brænderen).

Lidt men godt udstyr

Når man gerne vil lave lidt mere avanceret turmad, kan en kølekasse (som dem der kommer med diverse måltidskasser) eller en køletaske genbruges mange gange sammen med et par fryseelementer på ture i det fri. Det er naturligvis primært smart, hvis du ikke skal flytte lejrplads undervejs på din tur. Skal du til gengæld det, må du tænke endnu mere i tørvarer og konserves.

”Det kan være værd at investere i eller låne noget letvægts udstyr, der er skabt til at lave mad i felten. Jeg bruger: Et Trangia med spritbrænder, en spejdermadkasse med to ”tallerkner”, en mug, en kop, to sporks, et kombineret skærebræt/dørslag og en schweizerkniv,” siger Mette Kjær fra Friluftsrådet.

Der findes mange typer stormkøkken – og man kan eksempelvis vælge, om man vil bruge gasblus eller en brænder til husholdningssprit som varmekilde. Det kan være en fordel at vælge en moderne udgave med non-stick teflon-gryder, da det gør opvasken bagefter markant lettere.

Værd at huske

Husk, at man ALDRIG må hælde ny sprit på et tændt spritblus.

Pas også på med madlavningsolie på siderne af gryder, når du bruger et stormkøkken.

Husk altid at tage alt dit affald med dig og affaldssortér det så godt som muligt.

Saml kun planter, svampe og mad fra havet, du ved kan spises.

Saml ingredienserne i det fri

En ting, der kan løfte den vilde madlavning til et endnu højere niveau er at samle sine egne ingredienser i naturen.

”Hvad end det bare er lidt skovsyre til at putte på toppen, lidt brændenældeskud at komme i pastasaucen, friskplukkede bær til havregrøden eller de fineste kantareller og karl johan-svampe at lave en sauce på, så kan naturens ingredienser virkelig løfte en ret,” siger Mette Kjær Nielsen, der på det kraftigste anbefaler, at kun plukker og spiser ting, man ved hvad er.

Det kan give god mening at tage med på en arrangeret sanketur, få en ven eller bekendt med godt kendskab til at vise en lidt rundt i naturens spisekammer og så kan man downloade app’en Vild Mad, som fortæller hvilke naturlige ingredienser, der er i sæson netop nu, og hvor man bedst finder dem. Du kan finde sanketure og mange andre naturoplevelser på www.voresnatur.dk

God fornøjelse - og god appetit!

Opskrifter til stormkøkken

Opskrift og tips til at lave en sund og nærende havregrød i dit stormkøkken.
Helt klassisk omelet - nu på stormkøkken. Her er fifs til at lave en let og solid morgenmad med stor smag og lidt fornemmelse af luksus.
Meget lækker mad kan laves i et stormkøkken
En ægte klassiker, nu på stormkøkken. Muslinger smager fantastisk og tager ganske kort tid at tilberede over varmekilden. De smager endnu bedre, hvis du plukker muslingerne selv.
pasta puttanesca i stormkøkken
Klassisk italiensk ret, der let kan konverteres til et vildmarksmåltid. Det kræver lidt forberedelse - men smager bare endnu bedre under åben himmel.

Se reglerne for hvor og hvornår du må færdes i naturen

Gå Nye Veje

Er du til vandring, mountainbike, ridning, sejlads eller spejder?

Find dit friluftsliv

Udinaturen-kortet samler tilbud ude i den danske natur.

Find friluftstilbud her