Nyhed

Friluftsrådet vinder klagesag om havbrug

Havbrug begrænser adgang på havet
Der er risiko for at havbrug i Horsens Fjord kan påvirke sårbar natur, fastslår Miljø- og Fødevareklagenævnet der giver fem foreninger, heriblandt Friluftsrådet ret i, at miljøgodkendelsen af havbrug i Horsens Fjord er mangelfuld.
Havbrug
Det kan ikke udelukkes, at havbrugene i Horsens Fjord påvirker naturen negativt fastslår klagenævnet og giver således Friluftsrådet og de andre foreninger, der har klaget ret.

Helt tilbage i 2015 klagede Friluftsrådet Søhøjlandet sammen med fire andre organisationer over Hedensted Kommunes miljøgodkendelse af Hundshage Havbrug i Horsens Fjord. Efter fire år har Miljø- og Fødevareklagenævnet givet foreningerne ret: havbruget kan udgøre en trussel for den sårbare natur i området og kommunen skal nu rette op på den mangelfulde miljøgodkendelse. 

Miljø- og Fødevareklagenævnet skriver i afgørelsen, at det ikke kan udelukkes at havbruget påvirker havmiljøet og at udledningen af næringsstoffer kan være en risiko, når der til sammen er fem havbrug i fjorden.

Det er rart, at klagerne fik medhold, omend det er efter absurd lang sagsbehandlingtid. Hedensted Kommune er nu nødt til at behandle miljøgodkendelse og konsekvensvurdering af de fem havbrug i fjorden samlet, og det kommer også til at tage tid. Det vil blive svært for både havbrugerne og kommunen at påvise, at der ikke sker en uheldig påvirkning af Natura2000-området med udledningerne fra havbrugene," siger Jan Karnøe, der er formand for Friluftsrådet Søhøjlandet. 

Sagen blev taget op af Friluftsrådet Søhøjlandet og andre lokale foreninger, fordi de mente, at Hedensted Kommune havde tilladt en placering af Hundshage Havbrug kun 450 meter fra et Natura 2000-område, uden at tage tilstrækkelig højde for konsekvenserne for natur og miljø. Målet med Natura 2000-områder er netop at beskytte særligt sårbare arter og naturtyper. I de marine naturtyper, som området i Horsens Fjord, sikre udpegningen som Natura 2000-områder, at sandbanker, vadeflader, laguner, bugter og rev er i en gunstig naturtilstand med lav næringsstofbelastning. 

"Det viser, at det nytter noget, når lokale foreninger går sammen og agerer vagthund på naturens og miljøets vegne. Vi har alle en interesse i, at der bliver passet godt på vores natur, og det er på tide, at der nu bliver rettet op på forholdene," siger Jan Karnøe. 

Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet afgørelse efter miljøbeskyttelseslovens § 33. 

Havbrug
Sådan spørger Torben Kaas, næstformand i Friluftsrådet og argumenterer for de store gevinster, der er for miljø, natur og friluftsliv, hvis man lægger havbrugene på land.
Både på Roskilde FJord
Friluftrådet er bekymret over udsigten til flere dambrug på havet. Ikke alene forurener havdambrug - de giver også store problemer for dem, der færdes på havet. Sejlere, roere, dykkere, fiskere og surferes muligheder for at dyrke friluftsaktiviteter indskrænkes voldsomt.

 

Kontakt
Portrætfoto Kristian Nykrog
Politisk konsulent
30 71 58 53