Nyhed

Flere sommerhuse, mindre natur

strand i Danmark om sommeren kyst
Friluftsrådet undrer sig over udsigten til 2000 kystnære sommerhuse: hvor blev regeringens ambitioner om mere sammenhængende natur af?
Sommerhusområde i Blåvand

Erhvervsminister Simon Kollerup har i dag åbnet mulighed for, at kommunerne kan udlægge 2000 nye sommerhusgrunde i kystnærhedszonen, der går fra kysten og 3 kilometer ind i landet. Ja til flere sommerhuse er samtidig et nej til at bevare en del af den kystnatur, som turister fra ind- og udland kommer for at opleve.

”Kystnaturen og den frie adgang til kysterne er jo noget særligt i Danmark. Der er en grund til, at vi har valgt at beskytte kysten og være restriktive med byggeri, og vi skal fortsat tænke os rigtig godt om, inden vi bygger mere,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand i Friluftsrådet.

Erhvervsministeriet oplyser, at der samtidig tilbageføres 1.362 sommerhusgrunde til landzone. Det er områder, der har været udlagt til sommerhusområde i en årrække, men som ikke er blevet benyttet.

Niels-Christian Levin Hansen undrer sig over, at regeringen i lyset af de grønne ambitioner om mere sammenhængende natur, ikke genovervejer, om det nu er fornuftigt at bytte disse grunde med grunde i kystnærhedszonen.

”Det er natur, vi aldrig kan få igen og derfor skal vi passe på den og være varsom med at give køb på den” siger han.

 

Mere om kyst og byggeri

Kyststrækning ved Røsnæs
Det udhuler fuldstændig loven, der beskytter natur og landskab i nærheden af kysten, når kommuner får lov at bygge i stor stil. Friluftsrådets formand kritiserer erhvervsministerens forslag til landsplandirektiv, der tillader byggeri i kystnærhedszonen 91 steder i landet.
kyst strand adgang til kysten
Ændring af naturbeskyttelsesloven giver mulighed for friluftsfaciliteter ved kysten. Men byggeri langs kysterne må ikke løbe løbsk, mener Friluftsrådet.