Nyhed

Ny lov om byggeri ved kysterne

kyst strand adgang til kysten
Ændring af naturbeskyttelsesloven giver mulighed for friluftsfaciliteter ved kysten. Men byggeri langs kysterne må ikke løbe løbsk, mener Friluftsrådet.

Et bredt flertal i Folketinget vedtog i går en ændring af naturbeskyttelsesloven, der har været undervejs som en del af Vækstpakken. Ændringen betyder blandt andet, at det vil blive lettere at få dispensation til at bygge indenfor den beskyttelseslinje, der ligger 300 meter ned mod vandkanten.

Se fakta om ændringerne

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen lægger vægt på de udviklingsmuligheder ved de danske kyster, som lovændringen giver.

"Vi er enige i, at det kan give bedre muligheder for friluftsliv, hvis der for eksempel opsættes sheltere i naturmaterialer eller faciliteter til foreninger med vinterbadning, sejlads eller kajakroning. Det er nogle af virkelig populære friluftsaktiviteter disse år, og vi er tilfredse med de nye muligheder for foreningerne," siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet. 

Friluftsrådet har tidligere udtrykt opbakning til at beskedne friluftsfaciliteter, men ser ingen grund til, at det nu bliver tilladt at opføre swimmingpools, pavilloner og petanquebaner på strandene. Begrundelsen er at det vil bryde med kystens naturlige udtryk og kan risikere at indskrænke offentlighedens adgang til strande og kyster til fordel for turismevirksomheder. 

"Vi vil holde øje med, at det ikke bliver en glidebane, der kan risikere at indskrænke den natur som friluftsaktiviteterne er afhængige af. Naturen og den frie adgang langs kysterne er netop målet for at tage ud og dyrke friluftsliv, så bygninger på strandene må ikke blive på bekostning af naturen og landskabet", siger Lars Mortensen.

På billedet ses en strand med kystsikring á sten

Nye muligheder for foreningers friluftsliv hilses velkomne af Friluftsrådet, men ikke bekostning af de naturlige danske kyster, hvor alle har lov at færdes, siger Friluftsrådet i en kommentar til ændringer i lov om naturbeskyttelse.