Friluftsrådet Nordsjælland

Friluftsrådet Nordsjælland omfatter Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Halsnæs, Gribskov, Hillerød, Helsingør og Hørsholm Kommuner.
Ny fold ved Esrum kloster

 

 

 

 

Bestyrelse
Forperson

Poul Erik Pedersen

Det danske Spejderkorps
Allerød Kommunekoordinator

Arne Riis

Danmarks Jægerforbund
Helsingør Kommunekoordinator

Kristina Henriette Kongsted

Dansk Islandshesteforening
Gribskov Kommunekoordinator

Sally Schlichting

Dansk Rideforbund
Frederikssund Kommunekoordinator

Emil Kuhlmann

Det Danske Spejderkorps
Hillerød Kommunekoordinator

Annemette Højgaard

Dansk Rideforbund
Hørsholm kommunekoordinator

Ruth Pedersen

Dansk Vandrelaug
Fredensborg Kommunekoordinator

Anne Meisner

Det Danske Spejderkorps
Halsnæs Kommunekoordinator

Peter Bennett

DGI
Det blå friluftsliv

Mette Rose

Dansk Kano & Kajakforbund
Sekretær

Alice Linning

Referater

2024

Årsmøde referat

Dokumenter

2023

Mødereferat

Dokumenter

Referat Friluftsrådet Nordsjælland 20.02-2023

Referat fra Friluftsrådet Nordsjælland 12/9-2023

Referat fra friluftsrådet Nordsjælland 1/5-23

Referat fra Årsmøde friluftsrådet Nordsjælland 20/3-2023

Dokumenter

Referat fra friluftsrådet Nordsjælland 17/1-2023

2022

Mødereferat Friluftsrådet Nordsjælland 29.11-2022

Friluftsrådet Nordsjælland Mødereferat fra 3.10.22

Dokumenter

Referat fra Friluftsrådet Nordsjælland

Dokumenter

Referat fra Friluftsrådet Nordsjælland

Referat

Dokumenter

Referater friluftsrådet Nordsjælland 20/11-23

Dokumenter

Friluftsrådets Nordsjælland Referat 25.4-2022

Dokumenter

Friluftsrådet Nordsjælland Mødereferat

Årsmøde referat

Friluftsrådet Nordsjælland bestyrelsesreferat

Referat fra bestyrelsesmøde

etablering af teamgrupper - årsmøde- aktuelle kommunesager og Pandahave Eng

Friluftsrådet Nordsjælland, Referat fra 20.2-2023

2021

Referat fra årsmødet 2021

Her kan du læse årsberetning og sammensætningen af den ny bestyrelse i det lokale friluftsråd Nordsjælland. Forsamlingen gav input til det kommende bestyrelsesarbejde.  

Referat fra bestyrelsesmøde

Bestyrelsen har udpeget personer til forskellige udvalg. Evaluering af årsmødet. 

Referat fra bestyrelsesmøde

Vi drøftede Vild i natur på skoleskemaet, Naturnationalparker, adgang i naturen og status fra hver kommune. 

referat fra bestyrelsesmøde

Vi har drøftet opgaver for repræsentanterne i kommunerne. Naturstyrelsens brugerråd og deres funktioner, naturnationalparker og de kommende naturvandringer. 

referat fra bestyrelsesmøde Friluftsrådet Nordsjælland

Friluftsrådet strategi - opgavefordeling i lokalbestyrelsen - muligheden for at oprette temagrupper- hvordan går det med den lokale struktur - dato for årsmødet 8. marts 2022 

referat fra bestyrelsesmøde

Drøftelse af temagrupper, fredning af edderfugle og Søborg Sø stier m.m.

Program for årsmødet den 8. marts og lokalrådsseminar 2022 på Bornholm. 

2020

Vintermøde 2020

Årsberetning

Kommuner

Frederikssund

Skjoldungernes Land

Der er udfærdiget et høringssvar baseret på nedenstående:
Redegørelse fra Skjoldungernes Land er status på deres arbejde. https://nationalparkskjold- ungernesland.dk/media/334108/nationalparken_redegoerelseogevaluering.pdf
Fem emner i nationalparken:
Natur og Landskab
Kulturhistorie og kultur
Friluftsliv
Formidling, undervisning og forskning Lokalsamfund, erhverv og turisme
Der har været en del fondsmidler til projekterne. Så resultatet er lidt skævt i.f.t. resulta- terne.
Der er ønsker, om at udvide området med hele Roskilde Fjord både fra Kongernes Nordsjæl- land og Skjoldungernes Land.

Se høringssvaret længere nede på siden

 

Temagrupper

Sti rundt om Søborg Sø

 
Arbejdet med at etablere søen sættes igang her i april 2024

 

Stier i Nordsjælland 

Annemette står for temagruppen om stier.

Der findes i dag ikke en samlet oversigt over vandrestier og -ruter i Danmark, hvorfor Friluftsrådet ser frem til at komme i gang med arbejdet med Danmarks Naturstier. Indtil da kan du bl.a. andet finde inspiration til vandreture i vores samling af Friluftsrådets personlige favoritstier og -ruter. 

Der findes rundt om i hele Danmark hundredvis af vandrestier og -ruter, som gør det muligt at komme ud i naturen og få gode oplevelser. Information om dem er imidlertid ikke samlet på en fælles platform, men spredt på adskillige offentlige og private hjemmesider, apps og sociale medier. 

Friluftsrådet har længe peget på, at der er et stort potentiale i at binde stier og ruter til friluftsliv sammen i et nationalt netværk, samt at der er et behov for bedre og fælles formidling af de eksisterende stier og ruter.

Derfor glæder Friluftsrådet sig over regeringens udspil til "Danmarks naturstier - en omvej værd", som har til formål netop at samle de eksisterende stier og -ruter, kvalitetssikre dem og samle data om dem på en fælles brugervenlig platform.  

"Tankerne i projektet har stået på ønskesedlen i Friluftsrådet længe, så vi hilser  regeringens initiativ meget velkomment" sagde Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet, da udspillet i efteråret 2021 blev præsenteret. 

Friluftsrådet jubler over udsigt til nationalt netværk af stier og ruter

I udspillet "Tættere på II" om sundhed, uddannelse og lokal udvikling foreslår regeringen at etablere et nationalt netværk af stier og ruter i Danmark. Friluftsrådet glæder sig over forslaget og ser frem til at deltage i arbejdet.

Indtil netværket og den fælles platform er udviklet, kan du finde inspiration til vandreture på for eksempel udinaturen.dk eller i Friluftsrådets guide til vandreture i Danmark

 

Det blå Friluftsliv og marin naturpark Øresund:

Der arrangeres stor møde den 29/4

 

Stien fra Fjord til Sund

Halseninoen

Høringssvar Nationalpark Skjoldungernes Land

Høringssvar Skjoldungernes Land

Høringssvar Nejede Vestskoven

Høringssvar Nejede Vestskoven

Høringssvar for Nejede Vesterskov

 

Som det fremgår af forvaltningsplanen er Nejede Vesterskov er fra 2018 udpeget som både habitatområde nr. 118 og fuglebeskyttelsesområde nr. 106 som en del af det samlede Natura 2000-område nr. 134 Arresø, Ellemose og Lille Lyngby Mose. 

Nejede Vesterskov er sammen med Alsønderup Engsø en vigtig fuglelokalitet. Der har siden 2009 været ynglende havørne i skoven. Skoven er udlagt som urørt løvskov af hensyn til skovens truede arter og som opfølgning på dens udpegning i Naturskovsstrategien, hvor den i 1994 blev udlagt i sin helhed med en blanding af urørt skov og plukhugst. 

Der var i forvejen udpeget 59 ha urørt skov, og totalarealet inden for afgrænsningen bliver på 109 ha.

Friluftrådet Nordsjælland har gennemgået forvaltningsplanen og bakker op om indholdet og speciel bidt mærke i den del af planen Friluftsliv som vist nedenfor.

Vi vil følge op på at det gennemføres. Vi vil gerne slå for, at der i plejeplanen bruges de naturlige bestand af dådyr og krondyr som de primære plejer hvorved vi undgår hegn af enhver art med køer og heste som græsser. Vi ved jo at det altid vil genere den frie bevægelighed i skoven.

 

 

Status - Friluftsliv

Nejede Vesterskov bruges af lokale som nærrekreativt område til gåture, løb, hundeluftning og ridning. Områdets rige fugleliv og muligheden for at se bæver, tiltrækker ornitologer og andre naturinteresserede fra et langt større område.

Skoven er udlagt som stillezone, og friholdes for organiserede aktiviteter.

Et areal centralt i skoven var gennem en årrække afspærret for publikum for at give ro til det havørnepar, der har ynglet i skoven siden 2009. Nu henstilles det at undgå at forstyrre ørnene.

Der går en trampesti fra Nejede Vesterskov til Pøleåens udløb i Arresø.

Der er sti til et fugletårn ved Alsønderup Engsø og til et fredet naboareal mod vest.

 

 

Plan – Friluftsliv

Målsætning for friluftsliv i Nejede Vesterskov

De lovgivningsmæssige muligheder for friluftsliv vil fortsat være de samme i de udpegede skove. Da friluftsliv og naturbeskyttelse er sidestillede i naturbeskyttelsesloven er adgangsreglerne uændrede, og borgerne har i statens skove derfor fortsat uændret ret til at færdes til fods overalt døgnet rundt, at cykle på veje og stier, hvor man kan cykle med en almindelig cykel, og i al væsentlighed ride overalt med heste på stier og veje, i skovbunden m.v. Ligeledes må man benytte de faciliteter, som måtte være etableret.

Naturstyrelsen skal fortsat arbejde for at give befolkningen adgang til at færdes og opholde sig i naturen, samt forbedre mulighederne for friluftslivet og varetage formidling og information om arealernes værdier. Friluftslivets muligheder er bl.a. inddraget i overvejelserne i forbindelse med indsatsen for skov til biodiversitetsformål, ved udpegningen af skov til biodiversitetsformål og inddrages ligeledes i nærværende planlægning for og forvaltning af arealerne. Derfor vil f.eks. stiforløb som udgangspunkt ikke blive ændret af, at et areal udlægges som urørt skov.

Eksisterende friluftsfaciliteter kan fortsat vedligeholdes, ligesom nye kan etableres, i det omfang, der er ressourcer til det. Det vil ske efter en konkret vurdering af beliggenhed og hensyn til naturværdier på samme måde som i alle andre skove, jf. skovloven, og heri kan indgå f.eks. hensyn til borgernes mulighed for at opleve og bevæge sig rundt i de udpegede skove. Udlægningen af urørt skov giver nye muligheder for friluftslivet i forhold til naturformidling, undervisning, forskning, turisme, flere særlige og unikke naturoplevelser m.fl., men det kan ikke afvises, at mulighederne ændres for andre. Det må bl.a. forventes, at skovene kan blive mindre tilgængelige grundet flere væltede træer, flere våde områder i skoven m.m. sammenlignet med den naturnært drevne skov.

Aktiviteter for friluftsliv i Nejede Vesterskov

Den friluftsmæssige målsætning for Nejede Vesterskov tager udgangspunkt i hensynet til de truede fugle, og målsætningen er således at holde forstyrrelser i de hidtil lukkede centrale dele af skoven på et minimum. I de resterende dele af skoven vil der fortsat være plads til den stille skovgæst.

Nejede Vesterskov er udlagt som stillezone, og med en lille facilitetszone ved P-pladsen ved Nejedehus i skovens sydøstlige hjørne. Der ændres ikke på den hidtidige zonering.

Friluftszoneringen er udlagt med baggrund i den nuværende friluftsmæssige benyttelse af området samt med muligheder for fremtidig udvikling.

Høringssvar N2000

Høringssvar vedrørende Natura 2000- N260

 

Dokument :

Udkast til Natura 2000-plan N260/H269 Tokkekøb Hegn, Grønholt Hegn og Ny Hammersholt
Her står:
Da Natura 2000-område ligger bynært udnyttes området til rekreative aktiviteter, fx vandring, cykling og løb, som bidrager til menneskets sundhed. Natura 2000-planen har til formål at sikre, at de beskyttede naturtyper opnår en gunstig naturtilstand og at levesteder tilsvarende opnår en for arterne gunstig tilstand. Natura 2000-planen vil potentielt kunne medføre, at den rekreative udnyttelse af områder udlagt til urørt skov ændrer sig, ligesom der vil være øget fokus på formidling af naturen til gavn for brugere af området. Det vurderes således, at gennemførelsen af planen ikke vil være i modstrid med hensynene til menneskers sundhed, idet den rekreative udnyttelse kan fortsætte, ligesom sikringen af en beskyttede natur i øvrigt ikke vurderes at have en sundhedsmæssig effekt

N260 som er Tokkekøb Hegn, Grøntholt Hegn og Ny Hammersholt er et hel nyt udpeget område. Det er udpræget skov. Planen siger at det skal være urørt skov. Det ser vi relativ positiv på, da det kan være med til at øge oplevelser og rigere natur. Der er dog ingen evidens.

Der skrives yderligere i oplægget:
Visse indsatser i Natura 2000-planen, fx potentielle hydrologiprojekter og urørt skov, vil potentielt kunne medføre ændringer i adgangen og tilgængelighed til delområder indenfor Natura 2000-området, idet tilgængeligheden visse steder kan blive besværliggjort af eksempelvis mere vådbund, væltede træer og eventuelle indhegninger.
Der er offentlig adgang og eksisterende stisystemer til store dele af området. Natura 2000-planen indebærer ikke yderligere restriktioner for offentlighedens adgang. Men det kan ikke udelukkes at visse ændringer af de hydrologisk forhold og/eller opsætning af hegn kan betyde at adgangsforholdene i området må ændres.

Det der er bekymrende er, at der skrives at der vil blive sat hegn op for plejning. Det er stort set skov det hele, der findes kun et åbent areal hvor der går køer på sommergræs idag. Det hørte oprindelig til Dæmpegården. Det er fungerer fint og bør selvfølgelig fortsætte.

Det der ikke står noget om er, hvilken type hegn der er tænkt anvendt inde i skoven og hvor store område vi snakker om, samt hvilke dyr der skal anvendes og om det er helårs “græsning”.

Skoven bruges af rigtig mange idræts og friluft udøvere som der også står nævnt, heriblandt løbere, cykelhold, spejdere, børnehaver, hundeluftere, hestefolk, jægere og andre grupper som bruger skoven hver dag. Med udgangspunkt i friluft livet, vil hegn generelt være en stor hindring for de aktiviteter der er i skoven. 

Tokkekøb Hegn er også fuld af fortidsminder, og der er flere velbevarede oldtidsstier, dysser og gravhøje fra bondestenalderen. De tidligste gravanlæg fra bondestenalderen er langhøje, som er fra omkring 4000 f. Kr. Først i tiden efter 3500 f. Kr. begyndte man at opføre dysser. Det er vigtigt at dette beskyttes.

Vi opfordrer derfor til, at der ikke hegnes nogen steder i Natura 2000 området ud over det der i dag findes.
 

Fredningsnævnets afgørelse Pandehave Eng

Fredningsnævnets afgørelse:
Efter naturbeskyttelseslovens § 50, stk. 1, kan fredningsnævnet dispensere fra bestemmelserne i en foreslået eller fastsat fredning, når det ansøgte ikke er i strid med fredningens formål. Videregående afvigelser fra en fredning end nævnt i stk. 1, og helt eller delvis ophævelse af en fredning kan, jf. lo- vens § 50, stk. 5, kun foretages efter reglerne om gennemførelse af fredninger.
Efter naturbeskyttelseslovens § 50, stk. 2, kan der kun meddeles dispensation i eller uden for et in- ternationalt naturbeskyttelsesområde, hvis det ansøgte ikke indebærer forringelse af naturtyper og levesteder for arter eller betydelige forstyrrelser af arter, som området er udpeget for, og efter stk. 3 kan der, medmindre betingelserne i § 65, stk. 3, er opfyldt, ikke meddeles dispensation, hvis det an- søgte kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde for de dyrearter, der er nævnt i bilag 3 til loven, eller ødelægge de plantearter, der er nævnt i bilag 5 til loven, i alle livsstadier (bilag IV-arter).
Fredningen har til formål at bevare og forbedre områdets biologiske og landskabelige værdier og at bevare dets kulturhistoriske indhold. Fredningen har endvidere til formål at regulere offentlighedens adgang til området.
Fredningsnævnet finder efter en samlet vurdering af det ansøgte sammenholdt med fredningens for- mål at kunne lægge til grund, at ansøgningen om dispensation fra fredningsbestemmelserne ikke vil
stride mod fredningens formål og vil være af underordnet betydning i forhold til dette. Frednings- nævnet bemærker herved, at det ansøgte ikke negativt vil påvirke de hensyn, som fredningen skal varetage, men fremme blandt andet de biologiske værdier i området. Fredningsnævnet finder endvi- dere at kunne lægge til grund, at det ansøgte ikke er hindret af de hensyn, som fremgår af naturbe- skyttelseslovens § 50, stk. 2-3. Fredningsnævnet meddeler herefter i medfør af naturbeskyttelseslo- vens § 50, stk. 1, dispensation til det ansøgte. For at sikre offentlighedens faktiske adgang til det fredede område er det et vilkår, at der tillige opsættes adgangslåger i den sydlige og nordøstlige del af hegningen og i øvrigt supplerende låger, såfremt Gribskov Kommune som tilsynsmyndighed for fredningen finder dette formålstjenligt af hensyn til offentlighedens adgang til området. Det er end- videre et vilkår, at der ikke anvendes græsningsdyr, som er til ulempe for offentlighedens adgang til det hegnede område, hvorfor valg af græsningsdyr skal ske efter tilsynsmyndighedens anvisninger. Tilsynsmyndigheden kan om fornødent opsætte formidlings- og anvisningsskiltning for hegningen. Hegningen skal ske med sædvanligt hegn til brug for husdyrhold.