Nyhed

Friluftsliv skal prioriteres i de nye naturnationalparker

efterår i Gribskov
Regeringen er på vej med at omdanne to naturområder til de første naturnationalparker. Det er Fussingø ved Randers og Gribskov i Nordsjælland, og begge steder er lokale friluftsråd engageret i at udvikle naturen og sikre folks muligheder for friluftsliv. Det er nemlig 'need to have' at folk kan bruge den vildere natur.

"Friluftsliv og muligheder for at komme ud i naturen er ikke nice to have, men en helt nødvendig investering, når der skabes naturnationalparker. Alle skal kunne komme ud og få glæde og gavn af den vildere natur, der bliver skabt, og på den måde udvikle deres forståelse for naturen og interesse for at bakke op om den." Sådan lyder det fra Friluftsrådets formand Niels-Christian Levin Hansen.

I juni indgik Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet en aftale om at forberede de første to ud af flere naturnationalparker, som regeringen har lovet aftalepartierne og danskerne. De skal ligge i statsejet natur ved Fussingø 15 kilometer fra Randers og Gribskov i Nordsjælland. 

Lige nu diskuteres det derfor både lokalt i områderne og på landsplan, hvordan naturnationalparkerne skal udformes i praksis. Det gælder også spørgsmålet, om der skal sættes penge af til friluftsliv, fx vedligehold af stier og andre faciliteter.

"Rigere natur er formålet med indsatserne og naturen har første prioritet, men det skader ikke dette formål, at friluftsmulighederne bliver tænkt med fra start. Tværtimod er det en god investering i at sprede glæden over, at vi får en vildere og rigere natur til alle dem, der kan komme derud" siger Niels-Christian Levin Hansen. 

Stien er lagt for naturnationalparkerne

Sådan er stien lagt ud for at Friluftsrådet deltager aktivt i tilblivelsen af de første naturnationalparker. Miljøminister Lea Wermelin (S) har nemlig lagt op til en bred involverende proces. Der er både nedsat en videnskabelig gruppe og en arbejdsgruppe med interessenter, heriblandt Friluftsrådet og en række af Friluftsrådets medlemmer. Det er Flemming Torp fra Friluftsrådets bestyrelse, der sidder med ved bordet i den nationale arbejdsgruppe og koordinerer arbejdet med Friluftsrådets medlemsorganisationer.   

Også lokalt i områderne bliver der udpeget projektgrupper, hvor de lokale friluftsråd deltager aktivt. Fra Friluftsrådet Nordsjælland deltager Poul Erik Petersen i den lokale projektgruppe og han lover, at det lokale friluftsråd vil spille aktivt ind i arbejdet. Foreløbig har Friluftsrådet Nordsjælland inviteret de lokale friluftsforeninger til møde for at drøfte ulemper, muligheder og løsninger for friluftslivet i Gribskov.  

01Dec2020
Friluftsrådet Nordsjælland vil gerne involvere de lokale friluftsforeninger i arbejdet med den kommende naturnationalpark i Gribskov. Det sker på et online temamøde hvor organisationer, der er medlemmer af Friluftsrådet og deres lokale afdelinger eller klubber inviteres til at deltage.

Også Friluftsrådet Østjylland vil deltage aktivt i arbejdet omkring naturnationalparken Fussingø. Vil man vide mere om den lokale proces her, kan man kontakte Kristian Jager Nykrog i sekretariatet. 

 

Om naturnationalparkerne
  • Naturnationalpark ved Fussingø vest for Randers. Parken skal rumme et varieret græsningslandskab med urørt løvskov, artsrige overdrev, enge og småsøer. Der skal etableres hegn til græssende dyr i parken, som kan bidrage til at holde naturen lysåben.  Naturnationalparken bliver på omkring 800 hektar.
    Her afsættes 20 mio. kroner til at forberede etableringen af naturnationalparken.
     
  • Naturnationalpark ved Gribskov i Nordsjælland. Parken skal rumme et stort afvekslende løvskovs-domineret skovlandskab med små og store lysåbne og våde naturområder. Der skal etableres hegn til græssende dyr i parken, som kan bidrage til at holde naturen lysåben. Samtidig skal der skabes overgangszoner, der giver gode betingelser for en række sjældne dyr og planter. Parken bliver på omkring 1.100 hektar. 
    Her afsættes 10 mio. kroner. Desuden findes der yderligere 7 mio. kroner til parken gennem EU LIFE-midler og puljen til urørt skov. Midlerne bruges til at forberede etableringen af naturnationalparken.

Kilde: Miljøministeriet

 

Kontakt
Portrætfoto Kristian Nykrog
Politisk konsulent
30 71 58 53
Torbjørn Eriksen
Vicedirektør
21 94 16 66