Pressemeddelelse

Friluftsrådet jubler over udsigt til nationalt netværk af stier og ruter

Kvinder går tur i pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lem Vig
I udspillet "Tættere på II" om sundhed, uddannelse og lokal udvikling foreslår regeringen at etablere et nationalt netværk af stier og ruter i Danmark. Friluftsrådet glæder sig over forslaget og ser frem til at deltage i arbejdet.

Regeringen foreslår i udspillet ”Tættere på II” om sundhed, uddannelse og lokaludvikling at oprette et nationalt netværk af stier og ruter i Danmark. Det er et forslag, der vækker stor begejstring hos Friluftsrådet, som længe har arbejdet for at forbedre den rekreative infrastruktur i Danmark. 

Forslaget går ud på, at naturnære stier og ruter samles i et nationalt netværk, som gøres mere fintmasket med nye stier over tid. Der udvikles kvalitetsstandarder for stierne og ruterne i netværket, som gør det lettere at brugerne at vide, hvad de kan forvente af stierne. Derudover skal stierne formidles på en brugervenlig måde på en samlet digital platform. 

Kæmpe sejr for Friluftsrådet

Friluftsrådet glæder sig over forslaget og roser regeringen for at have fokus på forbedre befolkningens adgang til naturen.

”Det er en kæmpe sejr for befolkningens adgang til naturen. Vi har længe peget på, at der er et stort potentiale i at binde stier og ruter til friluftsliv sammen i et nationalt netværk, og at der er behov for bedre formidling af de eksisterende stier og ruter. Tiltaget vil gøre det meget lettere for folk at komme ud i naturen og tage del i de mange dejlige oplevelser, der venter derude, uanset hvor man bor,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Initiativet skal udvikles i samarbejde med kommuner, Friluftsrådet, turismeerhvervet m.fl., og Friluftsrådet glæder sig til at komme i gang med arbejdet.

Om Danmarks Naturstier – en omvej værd
  • Rekreative og naturnære stier og ruter samles i et nationalt netværk, som gøres mere fintmasket med nye stier over tid. Der udvikles kvalitetsstandarder for stierne og ruterne i netværket, og data om stier og ruter samles i én samlet database og formidles på en brugervenlig måde.
  • Regeringen over de næste fire år sætte fem millioner kroner af årligt til at etablere et nationalt sti- og rutenetværk. Derudover øremærkes 4 mio. kr. årligt i 2023-2024 fra Landdistriktspuljen, der understøtter Danmarks Naturstier – en omvej værd. Realiseringen forudsætter desuden at der opnås finansiering fra fonde.
  • Forsvarets øvelsesområder åbnes for offentlighedens adgang på udvalgte tidspunkter, når der ikke er aktiviteter i områderne.

Positive erfaringer fra udlandet

Initiativet er inspireret af erfaringer fra blandet andet Holland og Schweiz, som både det lokale friluftsliv og turismen nyder godt af. 

I Holland er der et fintmasket knudepunktssystem for cykelstier og -ruter. Systemet er bygget op som et sammenhængende netværk af cykelruter forbundet via knudepunkter. Knudepunkterne kan derfor anvendes til at tilrettelægge en individuel rute af forskellig længde og er samtidig det, man navigerer efter ude på ruten.

I Schweiz er der udviklet en platform, der organiserer stier og ruter. Det omfatter et netværk af vandre- og cykelstier, kanoruter, skiløjper, skøjtesteder mm. Netværket formidles på en digital platform, som indeholder detaljeret information om stier og ruter. Platformen giver mulighed for ruteplanlægning og information om offentlig transport, overnatning, restauranter mv.

Mennesker går tur i Naturpark Vesterhavet
Den danske natur byder på masser af gode naturoplevelser, men sammenlignet med andre lande i Europa halter infrastrukturen til for eksempel vandre- og cykelture i Danmark. Der er behov for et sammenhængende sti- og rutenetværk og en fælles formidlingsplatform, lyder det fra Friluftsrådet.
Kontakt
Johan Husfeldt
Politisk konsulent
40 33 21 67