Nyhed

Vinterliv: Hvor og hvornår må du skøjte?

På billedet ses 4 piger, der skøjter på en sø. De holder hinanden i hånden, så de ikek falder
Søer, fjorde og vandhuller er ved at fryse til og indbyder til skøjteløb. Det er en sjov og sjælden friluftsoplevelse, men hvornår og hvor må man egentlig skøjte? Bliv klogere på regler og sikkerhed her.

Først og fremmest skal isen være sikker at færdes på. Nogle steder måler kommunerne og melder ud, når isen er sikker. Tjek kommunens hjemmeside eller skilte på stedet. Når der er is på vandet, er det som udgangspunkt tilladt at færdes frit på alle søer og vandløb i skove eller udyrkede arealer, som er offentligt ejet - det vil sige af staten, offentlige stiftelser, kommunerne eller Folkekirken, medmindre andet fremgår af skiltning.  

Isen er usikker skilt på sø
Skøjteløb på lokal sø 1
Når frosten nærmer sig, opstår der en enestående mulighed for skøjteløb på frosne søer, fjorde og gadekær. Men pas på, at isen kan bære. Få skøjte-tips og gode råd om sikkerhed på isen lige her

Men hvad siger Friluftsrådets adgangs-ekspert Anker Madsen ellers om reglerne for skøjteløb? 

"Kommunerne opsætter meget ofte skilte ved søer, når isen er stærke nok til at bevæge sig ud på, og de informerer på kommunens hjemmeside og ved bekendtgørelser i lokale aviser. Kan man ikke få øje på skiltning, der blåstempler isens sikkerhed, og er man i tvivl om, hvorvidt isen er sikker, bør man ikke gå ud på isen" siger Anker Madsen.

I henhold til "Ordensbekendtgørelsen" kan politiet eller den myndighed, som politiet har bemyndiget hertil, ved opslag eller offentlig bekendtgørelse forbyde færdsel på isen ud for kyster, i havne eller på offentlige søer, vandløb og andre vandsteder. På de nævnte vandområder må der ikke hugges våger i isen uden politiets tilladelse. Vågerne, som for eksempel kan bruges til isfiskeri eller fugles adgang til åbent vand, skal indhegnes eller afmærkes forsvarligt. 

Skøjter på en sø

"Hvis politiet i en bestemt politikreds har udstedt en sådan bekendtgørelse, så overlader de ofte opgaven til en lokale kommune, som foretager opmåling af isens tykkelse og fastsætte, hvorvidt den er sikker at færdes på. Ofte bruger kommunerne en retningslinje på mindst 13 cm tykkelse af isen, før de frigiver den til fri færdsel," siger Anker Madsen.

Politiet eller kommunen forbyder ikke færdsel på privatejede søer, så der skal man selv være opmærksom på forholdene. 

Foto af sneklædt skov med en skiløber
Man kan sagtens være ude i længere tid, selvom det er koldt, og der måske er sne og frost i luften. Vi har spurgt to af Friluftsrådets medarbejdere om deres tips til at holde varmen ude i kulden.
Februars fastelavnsfest i det fri kræver ekstra lækkerier. Her er tre ideer: Energibarer, bag fastelavnssnobrød eller berlinere på bål eller lav lækker chokoladefondue på Trangia.
Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør