Skøjteløb på lokal sø 1

Skøjteløb på glatis

Når frosten nærmer sig, opstår der en enestående mulighed for skøjteløb på frosne søer, fjorde og gadekær. Men pas på, at isen kan bære. Få skøjte-tips og gode råd om sikkerhed på isen lige her

Mange husker barndommen, hvor den lokale sø frøs til is, og man endelig kunne få lov til at finde sine skøjter frem og løbe på isen.

Og der er mange muligheder for hyggelige aktiviteter, du kan lave på isen. Man kan selvfølgelig skøjte rundt på normal vis, men mange vælger også at spille et slag ishockey eller lege fangeleg ude på isen - det er kun fantasien, der sætter grænser.

Kristen Nissen Breddam er medlem af en uofficiel lokal ishockey/skøjteklub i den lille sjællandske by Borup. Her samles lokale til leg og hygge eller et slag ishockey, når isen bliver sikker.

"I min familie har vi altid stået på skøjter og spillet ishockey på søen i Borup. Gennem årene så folk os spille og flere lokale, venner og bekendte ville pludselig være med, når vi spillede. Efterhånden tog en lille "klub" form i 2009. I dag foregår det sådan, at når isen er til det, så aftaler vi dage eller skriver ud på vores Facebook-gruppe, når vi tager ned til søen og spiller," siger Kristian. 

Selvom Kristian ikke bor i Borup mere, så følger minderne om isen og det hyggelige fællesskab ham stadig, og han kommer da også stadig forbi Borup til et slag ishockey:

"Ishockey på søen i Borup er helt sikkert nogle af mine bedste vinterminder. Det får mig til at tænke på aktivitet, familie, fællesskab og konkurrence. Det har skabt et dejligt fællesskab for mig. Nogle år har der endda været så mange mennesker på søen, at vi har fået en snerydder ud for at feje sne væk, mens de lokale spejdere kommer og sælger varm kakao" fortæller han med et smil.  

Skøjter på en sø

Hvornår er isen sikker?
Det er meget vigtigt, at man ikke skøjter eller går ud på isen, før der er kommer en udmelding fra din kommunens side om, at isen er sikker!

Når temperaturen i nogle dage har været under frysepunktet, begynder man typisk at måle is-tykkelsen på søer og fjorde. Det er din kommunes beredskabschefer eller tekniske forvaltning, der holder øje med isens tykkelse, opsætter skilte og vurderer, om færdslen på isen er sikker. Du kan holde dig orienteret på din kommunes hjemmeside, når frosten sætter ind. Er det en privat sø har ejeren ansvar for at måle isens tykkelse. Ifølge DMIs tommelfingerregel, der dog ikke er en naturlov,  vokser is med 1/10 millimeter pr. minusgrad pr. time. Det vil sige at en konstant temperatur på minus 5°C i 24 timer teoretisk set danner et lag is på 12 millimeter (24 timer * 5 graders frost * 0,1 millimeter).

 

Hvis isen ikke er sikker, men du stadig gerne vil ud og skøjte, så er der flere offentlige udendørs skøjtebaner, du kan benytte dig af. Her kan man ofte lege skøjter, men man må også gerne medbringe dine egne.