Foto af sneklædt skov med en skiløber

Friluftseksperternes tips: Sådan holder du varmen i kulden

Man kan sagtens være ude i længere tid, selvom det er koldt, og der måske er sne og frost i luften. Vi har spurgt to af Friluftsrådets medarbejdere om deres tips til at holde varmen ude i kulden.

Med den rette påklædning og en smule viden kan man sagtens være ude i naturen i længere tid selvom der er sne og frost. To af af de friluftsentusiastiske medarbejdere i Friluftsrådet giver her deres tips og tricks til at holde sig varm i kulden. 

barn får varmet fødder
Om friluftseksperterne

Kristian Jager Nykrog, er politisk konsulent i Friluftsrådet og uddannet i friluftsliv på Høgskolen i Telemark. Under uddannelsen var han blandt andet på tur med ski, pulk og overnatning i telt i 16 dage gennem Europas ældste nationalpark, Sarek i Nordsverige, med temperaturer ned til minus 35 om natten.

Sune Møller Petersen, konsulent i Friluftsrådet, er blandt andet naturvejleder og Danmarksmester i kajakteknik. Har været på Lofoten Folkehøgskole i Norge og er erfaren skiløber, har blandt andet isfisket og været på rypejagt på ski i fjeldet.

God påklædning giver gode oplevelser

Først og fremmest skal man overveje sin påklædning, når man skal ud i frost eller koldt, vådt og blæsende vejr. 

”Tøjet skal isolere, men det er kroppen, der producerer varmen. Varmt tøj i sig selv giver dig ikke varmen. Hvis du sidder på en bænk og fryser, kan du altså ikke blive siddende og forvente at få varmen ved at tage en varmere trøje på. I stedet må man bevæge sig, lave nogle englehop eller løb lidt på stedet, så kommer temperaturen oftest hurtigt op igen, hvis du ikke er våd, og så kan du genoptage kaffepausen” forklarer Kristian.

Påklædningen skal tilpasses vejret, men i høj grad også til aktiviteten. Der er med andre ord forskel på om man skal man stå på langrendsski eller stå og holde øje med ungerne på kælkebakken.

”Mennesker er jo forskellige og der er også forskel på, hvornår man fryser, så man må gøre sig sine egne erfaringer. Men generelt kan det anbefales at klæde sig på efter lag-på-lag-metoden. Så er det let at justere og de forskellige egenskaber ved tøjet hjælper med at holde vind og vand væk fra kroppen”, siger Kristian Jager Nykrog.   

Lag-på-lag påklædningen starter med inderlaget, der kan være af uld eller syntetisk undertøj, der kan transportere sved væk fra kroppen og holde den tør. Bomuld er ikke godt til det, det bliver tungt og fugtigt hvis man er aktiv. Derefter skal man have et isolerende mellemlag, der giver varme, som for eksempel en fleecetrøje, og til sidst et yderlag, der beskytter mod vind og vand.

Børn leger på kælk i snevejr

”Man behøver ikke investere i dyrt outdoortøj, et par uldne strømpebukser som inderlag og et par regnbukser, som yderlag kan sagtens give en del ekstra varme. Men drop det nydelige tøj, det er som regel hverken praktisk eller varmt. Så må man leve med at synes, man ser bøvet ud med hue!” lyder det fra friluftseksperten. Og netop huen er vigtig, for en stor del af kroppens varme forsvinder ud gennem hovedbunden.

”En halsedisse, der kan trækkes op om ansigtet eller et halstørklæde, der kan lukkes til om hovedet er også et must. Og så er luffer er bedre end handsker og fingervanter, for her kan fingrene hjælpe hinanden med at holde varmen” siger Sune Møller Petersen.

Fyld tasken med snacks og tørt tøj

Friluftseksperterne foreslår, at man pakker en taske med blandt andet ekstra tøj, når man tager ud om vinteren.

Tænk på de grundlæggende behov. Mæt, tør, varm, udhvilet og husk toiletbesøgene – så kan det meste gå godt.
Kristian, Friluftsrådet

”Bliver du våd bliver du kold. Der for er det godt at tage en taske med ekstra varmt tøj og ekstra vanter og hue. Hvis man er ude i sne er det nogen gange uundgåeligt at man bliver våd fx hvis man kælker eller laver snebolde. Det er også godt at have en ekstra trøje eller jakke eller et tæppe med, som man kan tage på i pauserne, hvor aktivitetsniveauet går ned. Hvis man sveder lidt, bliver man hurtigt kold af at holde pause, og så får man jo ikke den hvile, man havde brug for”, siger Kristian Jager Nykrog.

Sune Møller Petersen supplerer med tips til pauserne, der hellere skal være mange og korte end én lang pause:

”Hvis man skal sidde ned eller holde pause undervejs, skal man altid forsøge at finde sted med læ eller have noget med du kan spænde ud som læsejl. Og så skal du medbringe noget, der isolerer mod den kolde jord. Tykke skumliggeunderlag er noget af det bedste (og billigste) og punkterer ikke, hvis man er i nærheden af bål”. 

Man skal have noget varmt med og masser af snacks med til både børn og voksne. Det er altid godt at have en trøste-vingummi i baghånden.
Sune, Friluftsrådet

Og nu vi er ved pauserne, så hører rigelige mængder af snacks hører og varme drikke i termokande nærmest til nødvendighederne. Man forbrænder mere ude i kulden og det er altid godt at have en trøste-vingummi i baghånden. 

”Det gælder for alle, at lidt lækkert er værdifuldt til at skabe god stemning og børnene kan godt bestikkes med søde sager til at sætte pris på ude-oplevelserne i den kolde tid. Min egen favorit er friskbagte boller med nødde-chokolade smørepålæg eller figenpålæg, som sundere alternativ. Det er noget der dur i kulden” siger Kristian Jager Nykrog. Han fremhæver også G.O.R.P.–blandingen - Good Old Raisins and Peanuts med en god blanding af sødt og salt og ny energi.

Man kan både have kaffe, te og kakao med, men også varm saft smager godt ude, og er ikke så vanddrivende, som kaffe og te.

"Nummer et er jo et bål, meen man kan også have et kogeblus med og varme suppe eller nudler, noget, der ikke skal koge for længe. Og så er det også godt at det er noget man kan spise med vanterne på" siger Sune Møller Petersen. 

chokolade snacks

Blå læber og kulderystelser 

Men det kan godt blive for meget af det gode, også for de friluftseksperter, der selv er vant til at have mindre børn med ud. Hold øje med børn og husk at tjekke jævnligt om de er varme – de kommer ikke altid selv og siger til. Hvis børn begynder at få blå læber og kulderystelser skal man bevæge sig mere - eller gå hjem. 

"Det er en god ide at holde sine egne hænder varme, så de kan bruges til at varme ungernes hænder, hvis de bliver kolde. Ellers må du stille maveskindet til rådighed og få kolde tæer eller hænder ind på din egen krop" siger Sune Møller Petersen. 

Man skal især være opmærksomme på om børn (eller voksne) bliver passive og apatiske eller forvirrede, for så kan det være på tide at gøre noget andet.  

"Men er man varm, tør og mæt, så skal man nok få en god oplevelse, man vil huske længe!" lover Kristian Jager Nykrog.

handsker holder om varm kop
Hvis du vil sove ude i vinterkulden:

 

  1. Isolering fra jorden er vigtig, da man med sin kropsvægt presser soveposens isolering sammen. Brug gerne flere liggeunderlag oven på hinanden. Luksus-underlag med luft fungerer kun, hvis de designet til vinterbrug med fx dun eller fiberfyld. Lammeskind er et lækkert supplement, men tungt hvis du skal bære det langt.  
  2. Hvis du ikke har en varm vintersovepose med komforttemperatur på minus 20 – de er dyre og med relativt begrænset brugsområde - så fortvivl ikke. Flere soveposer inden i hinanden (tag den store yderst) og ekstra tæpper eller en fleecelagenpose kan gøre, at du kan nøjes med mindre.
  3. Husk at du skal være varm inden du kravler i soveposen – løb en lille runde så du får pulsen op og tager varmen med ned i posen. Ellers kan du ligge og fryse hele natten selv i meget varmt udstyr…
  4. Husk at få ordnet toiletbesøg inden du går i seng – det kræver en del energi at holde ½ l. tis 37 grader varmt en hel nat – den energi kan du godt bruge på noget andet. Så hvis du vågner om natten og skal tisse så er det desværre en god ide at få det overstået!
  5. Hav ikke for meget tøj på ned i soveposen – hvis du og tøjet fylder for meget dernede bliver soveposens isolering trykket unødvendigt sammen.
  6. Skift til tørt tøj inden du går i posen – der er lidt fugt i det tøj du har haft på i løbet af dagen. Det er ikke værd at tage fugten med ned i posen og skulle holde det varmt i løbet af natten.
  7. Hav hue og varme sokker på (også tørt) og evt vanter.
  8. Husk at få snørret soveposen (klaustrofobisk) tæt til så den varme luft ikke slipper ud. Brug også gerne den indvendige halskrave til at lukke af.
  9. Kogende vand i en varmeflaske kan være smart, men du skal være 100% sikker på at den ikke kan lække(!) og du skal også sørge for isolering omkring flasken så du ikke skolder dig selv nede i posen.
  10. Nyd det! Det er en helt fantastisk oplevelse at sove ude om vinteren. Det kræver noget øvelse (så tag den første tur tæt på hjem hvis nu…), men er helt fantastisk at mestre at kunne være ude hele året og have en god oplevelse! ​​​

 

Billedet viser et telt, der er slået op i en snefyldt skov. foran teltet er der tændt et bål