Nyhed

Travl politisk sæson venter i Friluftsrådet

winni anbefaler friluftsliv på bornholm
Sommerferien er slut, og de fleste er tilbage i arbejdstøjet. I Friluftsrådet venter en travl sæson, hvor der skal kæmpes for de friluftspolitiske mærkesager.

Juli er blevet til august, solskin og højsommer er blevet til skybrud og blæst, og badetøjet er skiftet ud med arbejdstøjet. De fleste af os er kommet tilbage på kontoret efter sommerferien, og det er også tilfældet i Friluftsrådet, hvor der venter en travl politisk sæson, der blandt andet byder på kommunalvalg i landets 98 kommuner. Her giver Friluftsrådets direktør, Winni Grosbøll, sit bud på nogle af de politiske mærkesager, der bliver vigtigst for Friluftsrådet resten af året.

Mere og bedre adgang til alle 

Alt for mange danskere oplever forhindringer, når det kommer til at færdes i vores natur. Prøv eksempelvis at tage en tur langs stranden på den nordsjællandske kyst og se, hvor mange steder der er opsat ”adgang forbudt” skilte eller andre unaturlige forhindringer, der skal forhindre dig i at passere stranden. Nu intensiverer Friluftsrådet arbejdet med at sikre bedre adgang til vores natur med en ny kampagne, hvor Friluftsrådet, med hjælp fra medlemsorganisationer og borgere, vil kortlægge den ulovlige skilteskov i den danske natur.

”Det er jo en af de helt store dagsordener i Friluftsrådet, at alle har adgang til naturen. Vi ser desværre ofte, at private opsætter skilte eller andre forhindringer i naturen, der begrænser adgangen, selvom færdsel de pågældende steder er helt legitimt. Det kan vi ikke acceptere, så nu går vi aktivistisk til værks med den nye kampagne, der starter til september”, siger Friluftsrådets direktør, Winni Grosbøll. 

vandring adgang
Medlemmer af Friluftsrådet sender nu en fælles appel til politikerne: Gør adgangsreglerne mindre komplicerede, så danskerne får nemmere adgang til naturen og friluftslivet.

Kommunalvalg, kom an!

Tirsdag den 16. november 2021 skal samtlige 98 danske kommuner til kommunalvalg. I Friluftsrådet er vi i fuld gang med at forberede vores kommunalpolitiske indsats og klæde vores lokale friluftsråd på til et efterår med fuld fart på den nære politik.

”Mange kommuner har etableret en reel friluftspolitik eller strategi, men vi skal have flere med på vognen. Friluftslivet er blevet en vigtigere del af vores alles hverdag over de senere år, og det bør også afspejles i kommunernes politikker”, siger Winni Grosbøll.

Friluftsrådet direktør er heller ikke bleg for at nævne eksempler på områder, der bør have mere fokus i de kommunale friluftspolitikker.

”Langt størstedelen af danskerne bor i større byer og tætbebyggede områder. Det lægger et massivt pres på naturen, når vi alle skal kæmpe om de samme grønne og blå pletter i og uden for byområderne. Der er et kæmpe potentiale i at tænke vores by- og landskabsplanlægning anderledes ved hjælp af eksempelvis grønne normer. Tænk hvis vi kunne få kommunerne til at love borgerne, at man ikke skal gå mere end et par hundrede meter fra sin bolig, før man rammer et grønt område. Der er simpelthen et kæmpe potentiale her, hvis vi kan få set lidt på lokal- og kommuneplanerne”, siger Winni Grosbøll.

Missing indholdselement.

Ud med ungerne!

Coronaen har sendt de danske skoleelever og lærere ud i naturen som aldrig før. Tavleundervisningen blev erstattet med udeundervisning i al slags værd til stor glæde for både lærere og elever. Faktisk viser undersøgelser, at 90 procent af lærerne har blod på tanden i forhold til at undervise mere ude. I Friluftsrådet kommer vi til at kæmpe for mere og bedre udeundervisning på alle klassetrin.

”Naturkendskabet og friluftslivet skal være en integreret del af undervisningen i de danske skoler på sigt. Vi ved, at det gavner børns trivsel, velvære og sundhed, og så er det også helt essentielt af naturbeskyttelseshensyn. For hvis vi ikke engagerer vores børn og unge i bevarelsen af vores fælles natur, så risikerer vi, at vi ikke har meget natur at nyde, når vores børn og børnebørn en dag bliver forældre”, siger Winni Grosbøll.

Børn gror i natur - Undervisning udendørs
Udeundervisning af børn og unge indeholder nogle fantastiske muligheder, som et klasselokale ikke gør. Det handler om at vende sin tankegang og tænke i kreative baner, mener en af landets folkeskolelærere.
Kontakt
Winni Grosbøll
Direktør
30 18 19 79