Pressemeddelelse

Strid om sti ved Gurre Sø fortsætter

Picnic ved Gurre Sø

Billedet er fra 1990'erne, hvor det stadig var muligt at komme ned til søen og opleve den smukke natur.

Friluftsrådet Nordsjælland bakker op en klage over en tilladelse til at nedlægge en sti ved Gurre Sø i Ørsholt, som Danmarks Naturfredningsforening har sendt til Helsingør Kommune. Stien har historisk set gjort det muligt for offentligheden at komme ned til Gurre Sø og opleve den smukke natur, og det er ikke længere muligt.

I 2015 afgjorde Miljø- og Fødevareklagenævnet, at der enten skal der være en sti, som både borgere og de private ejere kan bruge eller, at stien skal nedlægges for alle. Tager man i dag ud til det sted, hvor den nedlagte sti lå, vil man opdage, at stien slet ikke er nedlagt. I stedet er der opsat et hegn, og oven på stien sat en aflåst låge, der ulovligt nægter offentlighedens adgang. Dette er både i strid med Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse fra 2015 og naturbeskyttelsesloven.

"Det er dybt problematisk, at offentligheden ikke længere kan bruge stien, da den giver adgang til et yderst smukt og værdifuldt naturområde for befolkningen. Offentligheden har i over 50 år haft ret til at bruge stien, og det ærgrer mig, at som privat ejer nægter befolkningen adgang, blot for at have naturområdet for sig selv", siger Poul Erik Pedersen, formand i Friluftsrådet Nordsjælland. 

” Den løsning, som Peter Beier har lavet, er ikke i overensstemmelse med afgørelsen fra klagenævnet. Vi får den opfattelse, at man kan få sin vilje igennem, fordi man gør sig så besværlig gennem mange år, at myndighederne ikke længere orker kampen. At der er lukket af for offentlighedens adgang, betyder blandt andet, at Dansk Ornitologisk Forenings medlemmer har fået frataget muligheden for at få et view over søen og derved ikke kan registrere fugle fra den del af søen. Det har vi altid tidligere kunnet, og når vi har periodiske tællinger, er det vigtigt, at vi kan færdes i naturområderne." Tilføjer Luise Ekberg, formand for Dansk Ornitologisk Forening Nordsjælland. 

Bådebroen, som stien fører hen til, kan offentligheden heller ikke længere få adgang til. Ejeren bruger den dog selv som terrasse, hvilket er ulovligt og samtidig problematisk, da der enten skal være adgang for alle eller slet ingen ifølge Klagenævnets afgørelse fra 2015.

"Antallet af Danmarks naturområder er sparsomme, og derfor er det vigtigt, at vi deles om  naturområderne, så vi sammen kan få en forståelse for den værdifulde natur og passe på den i fællesskab. Når private ejere lukker naturområder af for befolkningen, skaber det en social ulighed og afkobler befolkningen fra den natur, som vi sammen skal passe på," siger Helle Øelund, formand for Danmarks Naturfredningsforening Helsingør. 

Låge blokerer offentlighedens adgang
Låge blokerer for adgang ved Gurre Sø i Ørsholt

Friluftsrådet har i siden 2012 sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening kæmpet for befolkningens ret til at bruge stien og opleve den smukke sø og natur ved Gurre Sø i Ørsholt. Stien er desuden nævnt i Naturstyrelsens Vandreturfolder, der giver borgerne mulighed for gode vandreture i den danske natur. Sagen har kostet mange ressourcer for myndigheder, frivillige og organisationer, og Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening håber snart, at sagen kan afsluttes og lovgivningen overholdes.

 

12 års tovtrækkeri og konflikten er endnu ikke løst 

Sagen om stien til Gurre Sø rækker helt tilbage til 2008, hvor ejeren af ejendommen, Peter Beier, tabte en sag om offentlighedens adgang til naturområdet ved en afgørelse i Naturklagenævnet. I 2009 fik Beier en dom ved Retten i Helsingør, og igen i 2015 afgjorde Miljø- og Fødevareklagenævnet, at der enten skal der være en sti, som kan bruges af alle (både offentligheden og ejeren) og ikke forhindres af hverken hegn eller låste låger, eller at stien skal nedlægges for alle. I maj 2020 gav Helsingør Kommune tilladelse til at nedlægge stien, men i stedet har Beier etableret en ny sti med tilhørende aflåst låge, som forhindrer offentlighedens lovlige adgang, men som ham og hans familie selv kan bruge.

Tilbage i 2015 forsøgte parterne at forhandle om at anlægge en alternativ sti og bådebro, men den nye adgangsvej ville være placeret så dårligt, at ikke alle borgere vil kunne bruge stien, da stien var i stor risiko for at blive oversvømmet. Udsynet fra den nye bådebro ville desuden kun bestå af de høje siv, hvilket ikke vil være en rimelig erstatning for det smukke udsyn, der er ved den originale badebro og stiforløb. 

Friluftsrådet Nordsjælland omfatter Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Halsnæs, Gribskov, Hillerød, Helsingør og Hørsholm Kommuner.