Nyhed

Friluftslivets organisationer: Stort behov for bedre stier og ruter

Sti langs kysten i Nordsjælland
Der er stort behov for et sammenhængende sti- og rutenet i Danmark, en ensartet platform der kan skabe overblik og faste standarder. Sådan lød det fra fem organisation på Naturmødet i Hirtshals, da Friluftsrådet præsenterede en ny rapport om fremtidens stier og ruter.

Der var bred enighed blandt fem af friluftslivets organisationer, da Friluftsrådet præsenterede en ny rapport med anbefalinger til fremtidens stier og ruter til friluftsliv på Naturmødet i Hirtshals. Både ryttere, vandrere, kano- og kajakroere, spejdere og idrætten ser stort behov for et bedre og mere sammenhængende net af stier og ruter i naturen.

BARK Rådgivning og Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet står bag rapporten, som er støttet med Udlodningsmidler til Friluftsliv. I rapporten er der 10 anbefalinger til fremtidens stier og ruter, der samlet set vil kunne løfte friluftslivet i Danmark betragteligt.

Efter at have undersøgt erfaringer i udlandet, lavet interviews og afholdt workshops med aktørerne på området, står det klart for Rie Søgaard fra BARK Rådgivning, at der er behov for national koordinering på området.
”Der er rigtig mange, både i kommuner, organisationer og brugergrupper, der gerne vil udvikle dette område, men der mangler koordinering. Det kunne klæde staten at påtage sig det ansvar at få samlet aktørerne, så de kan gå i samme retning,” siger Rie Søgaard Jensen fra BARK Rådgivning. 

Konkret peger Rie Søgaard Jensen på, at der er behov for flere ridestier, udvikling af blå ruter til for eksempel kano og kajak og flere sløjfer på de eksisterende stier, så brugerne i højere grad kan tilpasse deres rute.

Vandrere i Naturpark Nissum Fjord
Når der sættes penge af til større natur- og landskabsprojekter, så skal befolkningen også kunne mærke, at deres muligheder for at opleve naturen og dyrke friluftsliv bliver forbedret, mener Friluftsrådet.

Opbakning fra organisationer

Danmarks Idrætsforbund, Dansk Kano og Kajak Forbund, Dansk Vandrelaug, Det Danske Spejderkorps og Ridespor-Danmark, som sammen dækker en bred del af friluftslivets brugergrupper, er alle enige om, at der er stort behov for at udvikle stier og ruter til friluftsliv i Danmark. 

At få overblik over de eksisterende stier og ruter er i dag stort set umuligt, påpegede flere af organisationerne. Derfor er der i høj grad behov for en fælles formidlingsplatform, som kan skabe overblik over eksisterende stier, ruter og muligheder for friluftsliv. 

Der var også bred opbakning til rapportens anbefaling om at udvikle fælles, nationale stander for stier og ruter, så brugerne ved, hvad de kan forvente, for eksempel i forhold til tilgængelighed og oplevelsesværdi. Alle organisationerne understreger også, at der i høj grad er behov for national koordinering og organisering, og at området derfor kræver landspolitisk opmærksomhed.

I Friluftsrådet er man glade for organisationernes opbakning til rapportens anbefalinger.

”Når fem organisationer, der repræsenterer bred en skare af friluftslivets brugere, alle peger på, at der er et stort behov for at styrke fremtidens stier og ruter, så bekræfter det for os, at det er et vigtigt emne, som vi vil blive ved med at kæmpe for,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Det siger organisationerne

Dorthe O. Andersen, Dansk Idrætsforbund
"Flertallet af voksenmotionister er ude i naturen på veje, stier og havet. Det vil sige, at kommunerne skal få øjnene op for, at idrætsfaciliteter ikke bare er en idrætshal inde i byen, og afsætte de nødvendige midler til stier og ruter i naturen.  At få en fælles formidlingsplatform, hvor vi kan se alle stier og ruter samme sted, er rigtig vigtigt. Det skal knyttes sammen med udvikling af faste standarder for stierne. Som idrætsudøver har man behov for at vide noget om underlaget, distancen og sværhedsgraden, så man ved, hvad man begiver sig ud på."

Steen Kobberø-Hansen, Dansk Vandrelaug
"Der er klart behov for, at folk kan finde de eksisterende stier tæt på der, hvor de bor. Når de så har fundet stierne, så må de ikke blive væk. Det betyder, at der skal være god afmærkning. Derudover skal man også kunne komme ud til stierne. Det er ikke ligegyldigt, hvor en sti starter henne. Den skal starte ved en parkeringsplads eller en station – tilgængeligheden er meget vigtig. En fælles formidlingsplatform er afgørende, hvis vi skal have folk op af sofaen." 

Irene Lauridsen, Dansk Kano og Kajakforbund og Dansk Forening for Rosport
"Når jeg siger stier, så er jeg sikker på, at de fleste tænker på stier i skove eller langs kysten. Der er ingen der tænker på vandet. Der er kun cirka 150 registrerede stier på vandet i Danmark – et land med 7.000 kilometer kyst, 50 sejlbare åer og masser af søer. Så vi synes, at det er meget vigtigt, at man undersøger muligheder for blå stier på linje med eksempelvis vandrestier. På vandet er sikkerhed fuldstændig afgørende, og derfor er information om sværhedsgrad også meget vigtig." 

Tove Urup Madsen, Ridespor-Danmark 
"En helt klar forbedring for os ville være at få ændret Naturbeskyttelsesloven, som betyder, at vi i dag altid skal spørge ejeren om lov til at ride i en skov eller et naturområde. Vi oplever mange nedlæggelser af markveje, som er meget vigtige for os, fordi biltrafik og heste ikke spiller godt sammen. I de private skove, der rejses med offentligt tilskud, synes vi, at der med rimelighed kunne gælde samme regler, som i de offentlige skove, så vi kunne få lov at ride der. Det er i dag meget uoverskueligt at finde ud af, hvor man må ride, så der er stort behov for et samlet kort."

Bie Andersen, Det Danske Spejderkorps
"Spejderne har jo egentlig ikke brug for spor og stier. Vi vil bare gerne fare vild og så finde vej – både til vands og på land. Vi synes, at der er rigtig mange af anbefalingerne der giver god mening, men vi kunne især godt tænke os, at der bliver udviklet nye samarbejds- og finansieringsmodeller for stier og ruter. Når spejderne vil ud og lave aktiviteter i friluftslivet, så skal vi have rigtig mange aftaler på plads med lodsejere. Vi har en masse spejdere, som gerne vil ud i naturen, så vi kan bidrage med at kortlægge stisystemet i Danmark." 

 

vandretur på sti
Ny rapport anbefaler, at rekreative stier og ruter koordineres på nationalt plan. Der er både behov for at skabe fælles kvalitetsstandarder for stier og ruter, og for at samle formidlingen, så det er nemt for vandrere, cyklister, ryttere og andre friluftsbrugere at få overblik over mulighederne i naturen.