Pressemeddelelse

Husk naturglæden i større landskabsprojekter

Vandrere i Naturpark Nissum Fjord
Når der sættes penge af til større natur- og landskabsprojekter, så skal befolkningen også kunne mærke, at deres muligheder for at opleve naturen og dyrke friluftsliv bliver forbedret, mener Friluftsrådet.

Naturglæde er ikke noget, som opstår af sig selv. Det er noget, der skal prioriteres og plejes. Derfor er det vigtigt, at befolkningens muligheder for at færdes i og opleve naturen bliver tænkt ind i større politiske initiativer, for eksempel multifunktionel jordfordeling, etablering af vådområder, restaurering af vandløb eller urørt skov, lyder det fra Friluftsrådet. Alene i perioden 2016-2021 bruges 2,5 milliarder på at genskabe natur i store projekter.

En ny rapport udarbejdet af BARK Rådgivning og Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet afdækker, hvordan rekreative stier og ruter kan videreudvikles i Danmark. En af anbefalingerne lyder, at større landskabsprojekter er oplagte anledninger til at etablere nye stier og ruter i naturen, lyder det i rapporten. 

Desværre er befolkningens brug af naturen langt fra altid tænkt ind, når de naturpolitiske initiativer bliver søsat, konstaterer Friluftsrådet. 

”Befolkningens muligheder for at opleve naturen skal tænkes ind fra start, når man gennemfører natur- og landskabsprojekter. Det vil kunne øge den lokale, folkelige opbakning til initiativerne og sikre naturoplevelser som et velfærdsgode for alle danskere, så man misser en kæmpe mulighed, hvis man ikke gør det, siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Fem procent til naturglæde

Friluftsrådet foreslår i et netop udsendt politisk udspil til alle partier, at naturindsatser som udgangspunkt suppleres med minimum fem procent af beløbet, som prioriteres, til at skabe adgangsforbedrende tiltag for borgerne. Det kan for eksempel være etablering af stier, faciliteter eller formidling, der giver nye muligheder for naturoplevelser.

”For et relativt lille beløb kan man tilføre de store natur- og miljøprojekter ekstra værdi i form af nye oplevelser og fornyet naturglæde. Hvis vi skal give befolkningen lyst til at passe godt på naturen, så er det afgørende, at man har gode muligheder for at opleve den,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Også i forbindelse med råstofindvinding og regnvandshåndtering er der potentiale for at indtænke friluftsliv og eksperimentere med nye løsninger, konkluderer rapporten.

vandretur på sti
Ny rapport anbefaler, at rekreative stier og ruter koordineres på nationalt plan. Der er både behov for at skabe fælles kvalitetsstandarder for stier og ruter, og for at samle formidlingen, så det er nemt for vandrere, cyklister, ryttere og andre friluftsbrugere at få overblik over mulighederne i naturen.