Nyhed

Ny rapport: Brug af frivillige kræfter kan gøre naturplejen i kommunen bedre

frivillige 3
Naturpleje udført af frivillige fremfor professionelle kan fremme både kvaliteten af og meningen med naturforvaltning i kommunerne. Det viser et casestudie fra Københavns Universitet, støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv.

Ejerforeninger bygger naturlegepladser i skovskel. Skoleklasser varetager naturpleje på Natura 2000-områder. Brugergrupper med forskellige interesser og ønsker samarbejder om zonering i en skov.

Der er masser af liv og energi i den grønne frivillighed ude i Danmarks kommuner. Nu viser et nyt casestudie foretaget af Københavns Universitet, at der også er mange fordele ved at bruge frivillige til en del af kommunernes naturforvaltning.

Casestudiet, som er en del af projektet "Frivillige viser vej" og støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv, er udført i tre danske kommuner for at afdække erfaringerne med at engagere såkaldt grønne frivillige i naturplejen.

Vi har erfaret, at grønne frivillige betragter naturen i deres kommune som ”deres” natur eller naturområder. Det gør, at de har stor interesse i at bidrage til en hensigtsmæssig naturpleje og brug af naturen.
Sandra Gentin, lektor, Københavns Universitet

Og konklusionen er, at selv om det hverken er billigere eller nemmere at arbejde med grønne frivillige end at lade "professionelle" om arbejdet, kan den grønne frivillighed noget andet: Den kan tilføre kommunerne og Naturstyrelsens enheder nogle perspektiver på arbejdet, som kun de frivillige kan give.

Studiet viser nemlig, at den grønne frivillighed er noget særligt i det lokale samarbejde, fordi det er de frivilliges lokalsamfund, deres relationer og deres lokalt forankrede viden, som sikrer, at der gennem samarbejdet mellem forvaltere/planlæggere og de grønne frivillige bliver prioriteret netop det, der er mest behov for og ønske om lokalt.

”Med dette in mente kan et samarbejde med grønne frivillige faktisk fremme både kvaliteten og meningen i naturforvaltningen,” siger studielektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Sandra Gentin, som er en af de tre forfattere til rapporten.

God grund til tillid 

Casestudiet beskæftiger sig også med de barrierer der kan være, når grønne frivillige engageres i kommunens naturforvaltning.

Blandt andet var der i alle de tre udvalgte kommuner bekymringer om, hvorvidt man kan regne med frivillige, og om deres mangel på faglig viden kan være en hindring for, hvor godt de kan pleje naturen.

Studiet viser imidlertid, at der er god grund til at have tillid til de grønne frivillige, fordi de ofte betragter naturen i deres kommune som ”deres” natur eller naturområder. Det gør, at de har stor interesse i at bidrage til en hensigtsmæssig naturpleje og brug af naturen.

”Men vi har erfaret, at det er vigtigt at have en ligeværdig tilgang mellem medarbejdere og frivillige i fokus, hvis samarbejdet skal lykkes,” siger Sandra Gentin.

De tre kommuner i studiet er henholdsvis Holbæk, Middelfart og Silkeborg, som er udvalgt efter deres meget forskellige tilgange til at engagere frivillige i naturplejen.

Læs hele rapporten og resultaterne fra hver enkelt af kommunerne her:

Læs også: Første del af projektet "Frivillige viser vej" om omfanget af grøn frivillighed i Danmark

Formålet med rapporten er at inspirere planlæggere, forvaltere, naturvejledere og andre, der arbejder med med frivillige på det grønne område. Den indeholder derfor udover konklusionerne på studiet en række anbefalinger til, hvordan man skaber gode forudsætninger for at bruge grønne frivillige i naturforvaltningen:

Fem anbefalinger til godeforudsætninger for grøn frivillighed
  • Vær ikke nærig med kaffe, ostemadder og småkager. Det skal til. Det fungerer bedst, hvis der ikke hver gang skal laves særskilte aftaler og budgetter, men at der bare er midler til det.
  • Mød de grønne frivillige, hvor de er. Hop i bilen med gummistøvler på og gå en tur sammen med de frivillige i det område eller på det areal, de gerne vil engagere sig i.
  • Lyt til de grønne frivilliges historier og beskrivelser af lokale normer, værdier og kultur og brug det, når I skal lave nye projekter eller evaluere tidligere initiativer.
  • Del ud af egne erfaringer og viden og gå til de grønne frivillige med åbenhed og nysgerrighed.
  • Tag udgangspunktet i situationen og involver relevante interessenter i projektet/opgaven, uanset om de er frivillige eller løst tilknyttede engagerede borgere.