Høringssvar

Høringssvar om ændring af Lov om planlægning etc.

På billedet ses en strand. Et par går i baggrunden. Solen skinner
Høringssvar vedrørende udkast til Forslag til Lov om ændring af Lov om planlægning, Lov om midler-tidig regulering af boligforholdene, Lov om naturbeskyttelse og Lov om maritim fysisk planlægning, samt høringssvar til udkast til Forslag til Lov om ændring Lov om Planlægning, sagsnummer 2019- 11962

Friluftsrådet støtter forslaget om at forkorte fristen for udlæg af nye sommerhusområder i Kystnærhedszonen, altså at fastsætte ”solnedgangsklausulen” til fire år frem for de nugældende otte år.

 

Friluftsrådet finder, at det bør præciseres i bemærkningerne til loven, at nye sommerhusområder ikke kan placeres i arealer udpeget som en del af Grønt Danmarkskort. Betegnelsen særlige naturbeskyttelsesinteresser bør forstås således, at betegnelsen også omfatter arealer udpeget som en del af Grønt Danmarkskort og at disse arealer under Grønt Danmarkskort selvklart vil være omfattet af lovens forbud mod at placere nye sommerhuse i områder medsærlige naturbeskyttelsesinteresser. Når nu kommunerne har udpeget arealerne som en del af Grønt Danmarkskort, stiller Friluftsrådet sig uforstående over for, at myndighederne har fortolket det sådan, at disse udpegede potentielle naturområder og økologiske forbindelser og spredningskorridorer ikke er områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser.

 

Friluftsrådet anbefaler, at det tydeliggøres, at hensigten med forslaget til ændring af Planlovens §11 e, stk. 3, nr. 3 er, at der i Planloven stilles krav om, at kommunerne i forbindelse med kommuneplanlægningen skal redegøre for, i hvor høj grad udviklingen af naturområder inden for Grønt Danmarkskort kan siges at være realiseret. En sådan redegørelse vil være særdeles interessant og vil kunne give viden om og overblik over i hvilket omfang udpegningen af Grønt Danmarkskort reelt understøtter den ønskede positive udvikling i biodiversitet, målene i Naturplan Danmark og ikke mindst i hvilket omfang, der er sket forbedringer og styrket muligheden for at opleve natur og landskab i Grønt Danmarkskort.

 

Friluftsrådet ser ikke grundlag for at give mulighed for at forlænge tilladelserne for visse af de 10 projekter omfattet af forsøgsordningen for kyst- og naturturisme.

 

Endelig har Friluftsrådet som udgangspunkt ikke bemærkninger til det konkrete udkast til forslag til

ændring af lov om maritim fysisk planlægning, men påpeger, at det er problematisk, at den rekreative brug af havet slet ikke er omfattet af havplanen, der alene forholder sig til udvalgte interesser som energi, søtransport, fiskeri og akvakultur, indvinding af råstoffer og beskyttelse af miljøet. Friluftsliv og turisme er nemlig kun områder, der kan inddrages, men som ikke skal inddrages.