Nyhed

Adgang for alle: Nye stier specielt til gangbesværede

Arboretet
300.000 danskere har et bevægelseshandicap, der gør det svært at komme ud i naturen. Københavns Universitet vil nu etablere et forsøgsanlæg med tre stier målrettet gangbesværede. Friluftsrådet glæder sig over initiativet og vil følge det fra lokalt hold.

Det kan godt være, at Danmarks natur er rigtig smuk og indeholder mange fine friluftsoplevelser, men hvordan får man glæde af det, hvis man har svært ved at bevæge sig rundt i naturen?

Det kan man fra næste år få i Arboretet i Hørsholm. For her etablerer forskere fra København Universitet et forsøgsanlæg specifikt til de 300.000 danskere, der har et bevægelseshandicap. Dvs. som på grund af eksempelvis muskelsvind, parkinson eller gigt har svært ved at gå.

Forsøgsanlægget Move Green Lab kommer til at bestå af tre forskellige stiforløb rundt i den 25 hektar store botaniske have. Stierne vil blive anlagt som henholdsvis en kort og ”let” rute, en lidt mere udfordrende, og endelig en sti, som for gangbesværede er fysisk udfordrende. Planen er, at de alle tre kobles sammen, sådan at man kan ændre sværhedsgrad undervejs på turen.

Shelters til alle udlodningsprojekt Kolding
Via Udlodningsmidler til Friluftsliv har Friluftsrådet støttet etableringen af seks helt særlige sheltere på Troldhedestien i Kolding. Shelters, der nu står klar til brug for alle - også dem, der har svært ved at gå eller har ekstra meget brug for trygge rammer.

Forskning har vist, at det at være i naturen har en positiv indvirkning på sundheden, både mentalt og i forhold til fysisk aktivitet og fællesskaber. Men ifølge undersøgelser kommer bevægelseshæmmede langt mindre ud i naturen end den gennemsnitlige dansker - blandt andet fordi de fysiske rammer er en udfordring.

”Med projektet Move Green vil vi sætte fokus på at adgangen til naturen skal være lige for alle, sådan at også bevægelseshandicappede får mulighed for at få de gevinster, der er ved at være i naturen,” siger leder af projektet, professor Ulrika K. Stigsdotter.

”Vores ambition er, at politikere, landskabsarkitekter og planlæggere bliver rustet til at arbejde aktivt og kreativt med at få skabt sundhedsfremmende naturmiljøer – også for mennesker med bevægelseshandicap.”

Mærkesag, at alle har lige adgang til naturen

Projektet glæder direktør i Friluftsrådet, Winni Grosbøll.

”Det er en mærkesag for Friluftsrådet, at alle har fri og lige adgang til naturen. Ikke bare i forhold til regler, lovgivning og ejerforhold, men også hvad angår de forskellige forudsætninger, den enkelte borger har for at komme ud i naturen. Det være sig ældre, børn, sårbare, og bevægelseshandicappede. Derfor følger vi med interesse et projekt som Move Green og glæder os til at se visionen bliver ført ud i livet,” siger Winni Grosbøll.

Det er ikke tilfældigt, at forsøget bliver anlagt i Arboretet, for naturområdet er siden etableringen i 1936 blevet flittigt brugt til forskning og undervisning ved Københavns Universitet. Arboretet er dog ikke kun en arbejdsplads – det er også et offentligt tilgængeligt område med mere end 1.600 arter af træer og buske, som alle gratis kan besøge.

De nye stier vil derfor komme alle til gode, herunder for eksempel familier med barnevogne, stavgængere og hundeluftere, der også kan have brug for lettilgængelig natur.

Efter planen går anlæggelsen af de nye stiforløb i Arboretet i gang til foråret. Move Green er støttet af Nordea-fonden, Bevica fonden, 15. Juni Fonden, Lokale- og Anlægsfonden og Københavns Universitet. 

Læs også: Find 63 lettilgængelige faciliteter og oplevelser i de statslige naturområder