Nyhed

Koldings nye shelters, som alle kan komme til

Shelters til alle udlodningsprojekt Kolding
Via Udlodningsmidler til Friluftsliv har Friluftsrådet støttet etableringen af seks helt særlige sheltere på Troldhedestien i Kolding. Shelters, der nu står klar til brug for alle - også dem, der har svært ved at gå eller har ekstra meget brug for trygge rammer.

Når man tænker shelter, tænker de fleste nok den karakteristiske udendørs overnatningsform et sted i skoven, på heden, ved en sø, en eng eller nær stranden. Alle relativt primitive og alle på det ujævne underlag, som naturen nu engang er.  

I Kolding har man tænkt shelters anderledes.

Under projektnavnet Shelters til Alle har Kolding Kommune med støtte fra Friluftsrådet, Realdania og Lokale- og Anlægsfonden opført seks shelters, der er tilgængelige for alle.

Tilgængelige i meget bogstavelig forstand, for de seks shelters er udformet, så man både kan komme til dem og ind og rundt i dem, selv om man er svagtseende, har svært ved at gå eller sidder i kørestol. 

Omdrejningspunktet er Dybvadbro Station på den godt ti kilometer lange natursti Troldhedestien ved Kolding. Stationen var engang en jernbanestation, i dag er området forvandlet til et af flere mødesteder og oplevelser i naturen på Troldhedestien med bl.a. bålpladser, madpakkehus og altså de seks unikke shelters. 

shelter kolding

Som helt konkret er handicapvenlige ved at være forbundet med boardwalks og have en højde og bredde, så man kan stå op i dem og har plads indendøre til at vende en kørestol.

Derudover består de af en overdækket indgang, et soverum og en terrasse med bænk. Og som ekstra detalje er der handicaptoiletter i nærheden samt en elstation, hvor man kan få strøm på sin cykel eller kørestol.

Brugerne med fra projektets start

Alle kan booke et af de seks shelters, men den primære målgruppe er mennesker med praktiske, sociale eller psykiske udfordringer, som af forskellige årsager kan have svært ved at overskue en tur ud i naturen.

Mange danskere er i disse år blevet bidt af friluftsliv, og Kolding Kommune har ønsket, at også sårbare borgere skal opleve den glæde.

Derfor har lokale handicap- og psykiatriorganisationer som Organisationen Nordhøj, Bramdrupdam Bofællesskaber, Vækststedet, Marielund, Kulturhuset og Overmarksgården sammen med naboer, foreninger og lokalråd været kraftigt involveret i projektet sidens dets start i 2017.

Blandt andet med ønsker, behov og drømme samt forslag til design af faciliteter fra brugerne, som kan gøre, at de rent faktisk kommer ud og oplever en nat (eller dag) i shelter.

shelter kolding

”Vi har taget konkrete initiativer til at realisere de lidt abstrakte visioner om at skabe lighed i sundhed, lige adgang til naturen og rummelige fællesskaber, hvor alle føler sig værdsat. Jeg er specielt glad for, at vores udsatte grupper har været så dybt involveret i projektet. Det skaber ejerskab, hvilket er den bedste garanti for, at vi får nogle bæredygtige tilbud, der vil blive brugt og gøre en forskel,” siger Benny Dall, formand for Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget i Kolding Kommune.

Friluftsrådet har via Udlodningsmidler til Friluftsliv støttet projektet med 350.000 kr.

”Jeg er stolt af, at vi har kunnet været med til at realisere projektet," siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

"For Shelters til alle er et rigtigt godt eksempel på, hvordan udlodningsmidlerne er med til at løse nogle af de udfordringer, vi har i vores samfund. I det her tilfælde at skabe mere livskvalitet og naturforståelse hos en bestemt gruppe borgere."

Havshelter
Friluftsrådet har med tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv gennem årene støttet mange forskellige projekter. Se nogle af dem her.