Pressemeddelelse

Ros til finanslovsforslag: Mere privat skov er godt for friluftslivet

På billedet ses en sti i en skov, der lyses op af solen og efterårets farver
Mere skov giver muligheder for at opleve naturen og dyrke friluftsliv. Friluftsrådet glæder sig derfor over, at regeringen foreslår at afsætte 70 mio. kroner til privat skovrejsning i Finansloven. Det er en god begyndelse på mere natur.

Regeringen vil i Finansloven 2020 afsætte 70 mio. kroner til privatskovrejsning. Mere natur er et kærkomment tiltag for friluftslivet, og især skovene har stor rekreativ værdi for danskerne, påpeger Friluftsrådet. 

De danske skove har 70 millioner besøg om året, og skoven er det mest populære udflugtsmål, når danskerne skal ud i naturen.

”Skoven er danskernes foretrukne naturtype, og den rummer et kæmpe rekreativt potentiale. Vi er derfor glade for at se, at regeringen prioriterer skovrejsning i finanslovsforslag, og vi håber, at friluftsliv og natur vil blive prioriteret højt i de kommende forhandlinger,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Behov for skov tæt på byer

Friluftsliv skaber sundhed

Undersøgelsen Danskernes Friluftsliv fra 2017 viser, at... 

  • 84 procent af danskerne oplever, at aktiviteter i naturen forbedrer deres psykiske velvære og humør.
  • 80 procent oplever det forbedrer deres fysiske form og helbred.
Kilde: Danskernes Friluftsliv, 2017

Jo tættere man bor på naturen, jo mere bruger vi den. En tidligere undersøgelse viser, at personer der bor længere end 300 meter fra nærmeste grønne område kommer markant sjældnere ud i naturen. Byboere som har langt til nærmeste skov, risikerer dermed at glip af de mange positive effekter der er ved at være ude i naturen. 

Derfor skal tilskuddet til privat skovrejsning prioriteres til skove, som ligger bynært, så flest muligt kan få glæde af den, mener Friluftsrådet.

”Afstanden til natur er en af de væsentligste barrierer for, om man kommer ud i naturen eller ej. Vi håber derfor, at man vil prioritere skovrejsning tæt på byerne. Hvis vi skal give folk et forhold til naturen, så skal de let kunne komme ud i den. Og når man har et forhold til naturen, så er man også mere tilbøjelig til at passe godt på den,” siger Niels-Christian Levin Hansen, der understreger, at friluftsliv og naturbeskyttelse derfor langt hen ad vejen går hånd i hånd.

Friluftsrådet henviser til anbefalinger fra De Økonomiske Råd, der konstaterer at en geografisk placering af nye skovområder i nærheden af byer vil giver langt den største rekreative gevinst.

Mere statsskov ønskes

Fakta: Skov i Danmark
  • Tre fjerdedele af befolkningens ture i skoven foregår i den skov, der ligger nærmest bopælen, hvilket typisk er inden for tre kilometer.
  • Danskerne går tur i skoven gennemsnitligt 10 gange om året. 
  • Cirka 88 af den voksne danske befolkningen er i skoven mindst en gang om året.
  • 14,5 procent af Danmarks areal er skov.
  • Tre fjerdedele af den danske skov er privatejet.
Kilde: Fakta om Friluftslivet (2013)

I forslaget til Finansloven er der desuden afsat 32,1 mio. kroner til statslig skovrejsning i 2020, men her kunne Friluftsrådet godt ønske sig større ambitioner, især set i lyset af, at midlerne til statslig skovrejsning har været faldende siden 2016. 

”Der er brug for flere midler til statslig skovrejsning. De statslige skove er vigtige for befolkningen, fordi der her er særligt gode muligheder for at dyrke friluftsliv. Desværre er der store områder i Danmark, hvor der slet ikke er noget statslig skov, for eksempel på Fyn. Med flere penge til offentlige skove kan vi rette op på den skævhed,” lyder det fra Niels-Christian Levin Hansen.

I 2016 var der afsat 97,6 mio. kroner. I 2020 er der samlet set afsat 32,1 mio. kroner, som forhandlet i en tidligere politisk aftale. 

skov
Regeringen har sat skovrejsning på finansloven og det er godt, for skoven er den naturtype flest danskere bruger. Desværre er mulighederne for adgang til skov skævt fordelt i landet. Det kan regeringen rette op på med flere midler til offentlig skovrejsning.
træ 2
Vi elsker skoven som friluftsområde og hvert år får skovene 70 millioner besøg af skovglade danskere. Derfor mener Friluftsrådet, at der er brug for mere skov - og at den skal ligge i nærheden af byerne og være jævnt fordelt ud over landet.