Pressemeddelelse

Grøn jordfordelingsaftale skaber muligheder for friluftslivet

Landskab med å og marker
En bred politisk aftale om multifunktionel jordfordeling vækker glæde i Friluftsrådet. Omfordelingen af arealer kan skabe nyt liv i landdistrikterne og give lokalbefolkningen nye muligheder for friluftsliv.

Godt nyt for både friluftsliv, natur og udvikling af landdistrikter. Regeringen og partierne bag tørkepakken har indgået en bred politisk aftale, som skal skyde gang i multifunktionel jordfordeling i Danmark. Der afsættes 150 mio. kroner til at omfordele 6.800 hektar landbrugsjord til multifunktionelle projekter, der kan gavne både natur, friluftsliv og klima.

Aftalen for 150 mio. kroner skal sætte gang i de første projekter, hvis erfaringer kan danne grundlag for en senere, mere omfattende, jordreform.

I Friluftsrådet er man godt tilfredse med, at aftalen er faldet på plads.

”Aftalen skaber muligheder for, at friluftslivet og det lokale engagement i landdistrikterne kan få plads at folde sig ud på. 150 mio. kroner er en rigtig god start på en jordreform, der er store potentialer i, både for friluftslivet og for Danmark som helhed,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet. 

Politisk ejerskab til det danske landskab

Friluftsrådet roser også den brede politiske opbakning, som aftalen er et udtryk for.

”Det er godt at se, at et flertal af partierne bakker op. Det vidner et bredt politisk ejerskab, og det er vigtigt, når vi har med en så omfattende og langsigtet forandring af det danske landskab at gøre,” lyder det fra Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

I praksis vil kommuner og eventuelt Naturstyrelsen kunne søge om fri multifunktionel jordfordeling til deres projekter. Projekter skal have lokal opbakning fra eksempelvis lodsejere, landboforeninger og grønne organisationer, og skal levere på mindst tre nationale interesser, f.eks. friluftsliv, vandmiljø, klimatilpasning, biodiversitet, skovrejsning eller landdistriktsudvikling.

Friluftsrådet har sammen med 12 andre organisationer arbejdet med at udvikle en model for multifunktionel jordfordeling i initiativet ”Collective Impact; Det åbne land som dobbelt ressource”. På baggrund af fire demonstrationsprojekter har organisationerne givet input til regeringen om principper for jordreform med flersidige samfundsgevinster.

Klitter med parabelform
Ny fordeling mellem landbrugsjord og naturarealer har givet befolkningen mulighed for at opleve et unikt naturområde i Jammerbugt Kommune. Projektet, der er støttet med Udlodningsmidler til Friluftsliv, understreger det store potentiale i multifunktionel jordfordeling.

Forstå multifunktionel jordfordeling på tre minutter