Nyhed

Livlig debat på Naturmødet: skal vi have allemandsret i Danmark?

skovvej med væltet træ og solstråler ned gennem træerne
Adgang til natur skal være lige for alle – men allemandsret er næppe den rette løsning mener Friluftsrådet, der var vært for debatten på Naturmødet i Hirtshals i slutningen af maj.   

Der var livlig debat på Naturmødets hovedscene fredag aften da Friluftsrådet og Danmarks Jægerforbund inviterede Landbrug & Fødevarer, Alternativet og Enhedslisten til debat om spørgsmålet: skal vi have allemandsret i Danmark?

Friluftsrådet, der har som mærkesag at sikre danskernes og friluftsforeningernes muligheder for at komme ud i naturen, er glad for debatten.

”Det er vigtigt for os at sætte emnet til debat og få forskellige synspunkter frem. Mange tager naturen og adgangen den for givet, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er noget der bare er der, uden at vi gør noget for det,” siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet.

Friluftsrådet: Allemandsret er ikke den bedste løsning

Friluftsrådets formand vil gerne have bedre muligheder for at komme ud i naturen, men han mener ikke, at allemandsretten, som vi kender fra vores nordiske naboer, passer til det danske landskab.

”Der er helt klart behov for bedre regler for at komme ud i naturen, som er enkle at forstå og som giver gode muligheder for alle. Men allemandsret er ikke nødvendigvis er en realistisk løsning. Vi erkender, at vi bor i tæt befolket land, og af hensyn til naturen skal vi ikke have adgang til alt, altid og alle vegne, men der er behov for at se på, hvordan vi kan skabe bedre adgang til naturen. Og fastholde de rettigheder, folk har nu, som på ingen måde må forringes eller forsvinde” siger Lars Mortensen.  

skovvej med væltet træ og solstråler ned gennem træerne
Adgang til naturen skal forbedres... ... men allemandsret er næppe realistisk. Der skal kæmpes for folks adgang til naturen, men vi skal finde de rigtige løsninger. På Naturmødet i Hirtshals fik Friluftsrådets formand sat adgang til naturen på dagsordenen.

Lone Andersen, viceformand for Landbrug og Fødevarer, mener at mulighederne er gode nok, som de er i dag. Man kan jo bare spørge ejeren om lov, hvis man gerne vil gå en tur i et markskel.

”Vi har ganske gode muligheder for at komme ud i naturen, så der er ikke behov at reglerne ændres. Det vil føre til problemer for mange landmænd med dyr og afgrøder der bliver generet. Vi skal derimod oplyse om reglerne, så folk kender dem”, sagde Lone Andersen.

De to politikere Øyvind Vilsholm fra Enhedslistens og Christian Poll fra Alternativet havde en klar holdning til debatten: vi skal udvide adgangen til den danske natur med allemandsret. 

”Vi vil have folk mere ud i naturen, og så er mulighederne ikke gode nok i dag. Det er fx ikke nok at måtte færdes på en skovsti i dagtimerne som det er i dag i privatejede skove”, sagde Øjvind Vilsholm

Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund, delte ikke de to politikeres synspunkter. Det er ikke er til gavn for naturen, men for menneskene, hvis der bliver fri færdsel overalt.
”Der er gode muligheder for at komme ud i naturen i dag, vi skal bare kende reglerne og følge dem. Jeg er på naturens side, sagde han.

Christian Poll påpegede, at han både var på naturens og menneskets side.

”Hvis vi skal lære at forstå naturen og passe på den, så er det nødvendigt med gode muligheder for at komme ud i naturen og mærke den på egen krop.

Friluftsrådets formand har flere gode bud på, hvordan adgang til naturren kan forbedres med mindre justeringer.

"Vi har bedre muligheder i den offentligt ejet natur end i privatejet, men både landmænd og skovejere får jo også offentlige tilskud. Som samfund kunne vi godt få glæde af den støtte vi giver til lodsejerne ved at stille betingelser om, at folk får adgang. For eksempel lov til at færdes på arealer, hvor det, der dyrkes ikke tager skade, som på græsarealer og i skove, hvor træerne jo ikke tager skade af, at nogen går forbi dem. Det ville forbedre mulighederne i naturen markant" mener Lars Mortensen.