Pressemeddelelse

Danskerne skal kunne overnatte i private skove

Mennesker omkring bål
Der er stor interesse for at overnatte i naturen, men de offentligt ejede skove kan ikke rumme den store efterspørgsel. Friluftsrådet opfordrer til at skabe mulighed for overnatning i private skove. Allemandsret er dog ikke den bedste løsning.

Sidste år bookede flere end 177.000 danskere en overnatning i det fri på en af Naturstyrelsens lejrpladser. Det er en stigning på 68 procent siden 2013. Desværre må mange danskere se langt efter de gode overnatningsmuligheder, som der er i offentligt ejede skove.

Det har fået Alternativet til at foreslå at indføre allemandsret i Danmark på samme måde, som i Sverige og Norge. Det skal blandt andet imødekomme den stigende interesse for at overnatte i naturen. 

Friluftsrådet bifalder den politiske interesse for give flere danskere mulighed for at tilbringe en nat i naturen. Trods den stigende interesse, viser en undersøgelse foretaget af YouGov for Friluftsrådet i 2018, at kun en tredjedel af danske børn mellem 2 og 15 år har prøvet at overnatte i naturen.

”At overnatte i naturen er en helt unik oplevelse, som alle børn bør prøve, men der er ganske enkelt ikke muligheder nok, slet ikke i nærheden af de store byer eller i de områder, hvor der lav koncentration af offentlig skov. Faktisk er der weekender i sommermånederne, hvor alt er optaget, så der er ingen tvivl om, at behovet og interessen er der,” siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet. 

Der er derfor gode grunde til at skabe bedre adgang til naturen, mener Friluftsrådet. Allemandsret er dog ikke nødvendigvis den bedste løsning.

”Vi synes, at flest mulige skal have mulighed for at tage del i de fantastiske oplevelser, man kan få i naturen, men vi anerkender også, at vi bor i et tæt befolket land, som kræver en anden løsning end i vores nordiske nabolande. Der er dog masser af muligheder for at øge adgangen til naturen uden at indføre allemandsret,” understreger Lars Mortensen.

Skab bedre adgang til privat skov

Hvis man vil gøre overnatning i naturen til en oplevelse, som alle danskere kan få, uanset hvor i landet de bor, er det oplagt at forbedre adgangen til de private skove, pointerer Friluftsrådet. Der er stor forskel på, hvad man må i henholdsvis offentlige og private skove, og det gør det svært for brugerne at gennemskue reglerne.

”Det ville være en stor forbedring, hvis der gælder samme regler for offentlige og private skove. Det betyder jo stadig ikke, at man må slå telt op, hvor som helst, men det bør være reglen frem for undtagelsen, at man kan opholde sig i en privat skov efter solnedgang,” siger Lars Mortensen. 

Friluftsrådets forslag til bedre adgang til naturen
  1. Indfør samme regler for færdsel og ophold i private skove, som i de offentlige, også om natten.
  2. Etablér mere bynær skov. 
  3. Øremærk 5 procent af midlerne, der bruges på naturprojekter, til at forbedre befolkningens adgang og muligheder for oplevelser. 

Som det er i dag, er det muligt at overnatte i offentligt ejede skove under åben himmel eller i hængekøje. Derudover er der mulighed for at slå telt op på et af de cirka 200 statslige friteltningsområder. I private skove må man kun opholde sig mellem kl. 6 om morgenen og til solnedgang, og man må ikke færdes uden for stierne.

Man må altså kun overnatte i private skove, hvis man får tilladelse fra ejeren, og det kan være tæt på umuligt for den almindelige bruger at finde ud af, hvem der ejer et privat skov, og hvordan man kontakter vedkommende, påpeger Friluftsrådet. 

Tre fjerdedele af det danske skovareal er på private hænder, og der er store områder i Danmark, hvor andelen af offentligt ejet skov er meget lille eller ikke eksisterende. Det er blandt andet tilfældet på Fyn, Vestsjælland og Lolland.

3 gode råd til at overnatte i naturen
  1. Forbered dig hjemmefra: Planlæg hvor I vil tage hen, og undersøg hvordan reglerne er på det område. Du kan finde sheltere og friteltningspladser i nærheden af dig på udinaturen.dk. Overvej også at overnatte på stranden. Læs mere om reglerne for at overnatte og lave bål i naturen på oplevmere.nu.
  2. Hold varmen: Temperaturen kan hurtigt falde, når solen går ned. Så tag masser af varmt tøj med, gerne uld og flere lag. Medbring en varm sovepose og et eller flere liggeunderlag. Der kommer meget kulde fra jorden, så et ekstra liggeunderlag, kan være en god investering. Sørg også for at der er mulighed for at tænde bål, der hvor I tager hen.
  3. Husk hyggen: Hyggen er en stor del af oplevelsen, når man overnatter i naturen. Tag forsyninger og udstyr med, så I kan lave aftensmad og morgenmad over bål, grille skumfidusser og varme jer på en kop kaffe, the eller kakao. Eller hvad I nu har lyst til!
     
skovvej med væltet træ og solstråler ned gennem træerne
Adgang til naturen skal forbedres... ... men allemandsret er næppe realistisk. Der skal kæmpes for folks adgang til naturen, men vi skal finde de rigtige løsninger. På Naturmødet i Hirtshals fik Friluftsrådets formand sat adgang til naturen på dagsordenen.
Oplev mere brug naturen budskab med markvej
markvej der slanger sig gennem landskabet
Selvom kragerne vender må du gerne fortsætte!