Nyhed

Vild natur hitter: Find inspiration og få hjælp af en vild have-mentor

Vild eng blomster
Med DRs programmer om at få naturen tilbage har danskerne fået en fornyet interesse for at gøre naturen mere vild og skabe levesteder for de mange truede insekter. I Vores Natur-partnerskabet byder projektet Vild natur hvor du bor på masser af inspiration og vejledning til, hvordan du selv kan gøre din have, altan eller dit gårdmiljø vildere.

Efteråret er tid for at rydde op og forberede sig den næste sæson i haven. Derfor er det lige nu, du har mulighed for at gøre klar til at gøre din have, dit gårdmiljø eller bare din altan vildere og på den måde skabe rum til masser af de truede insekter og sommerfugle næste år.

I DRs program ”Giv os naturen tilbage” rejser Frank Erichsen, også kendt som Bonderøven, sammen med en flok engagerede have- og natureksperter til Hjørring for at hjælpe dem med at blive Danmarks nye naturkommune. Her får borgere, virksomheder og kommunen selv professionel hjælp til at gøre haverne vilde og forvandle græsplæner til vilde insektoaser. Men der er heldigvis også masser af inspiration at finde, hvis du selv vil i gang med at skabe bedre betingelser for insekter og andre dyr i naturen. Det er fokus i projektet Vild natur hvor du bor, der er en del af Vores Natur-partnerskabet. Bag Vild natur hvor du bor står de fire organisationer Dyrenes Beskyttelse, Dansk Ornitologisk Forening, KFUM Spejderne og Praktisk Økologi. Vi deler her fire tips fra projektet til at gøre din have eller altan vildere – og et enkelt til, hvordan du kan finde personlig vejledning, der kan hjælpe dig godt på vej.

1. Lad haven være uordnet

Det allerførste skridt i at gøre plads til mere liv i haven er at gøre op med vores idé om, hvordan en ”ordentlig” have ser ud. De fleste af os er opvokset med at tanke, at haven skal være ordnet, græsset klippet og haveaffald køres væk og på genbrugspladsen. Men det er netop i rodet og de vilde planter, at de fleste insekter og smådyr har det bedst. Lav derfor kvasbunker i hjørnerne eller under buske, lad gamle træer og grene ligge på grunden, lav områder i haven eller gården, hvor græsset kun slås et par gange om året og sørg for at afklippet græs og nedfaldne blade samles og holdes på matriklen.

Det kan virke grænseoverskridende først, men giver masser af smuk og levende natur. Som ofte også vil skabe rum for skønne naturoplevelser for både børn og voksne. Læs om den nye haveæstetik her.

2. Byg et insekthotel

Et insekthotel skaber levesteder for mange forskellige smådyr, der ellers er meget udsatte i haverne. Og så er det sjovt at bygge sammen med ungerne! Du kan lave et insekthotel ud af stort set alting, bare det har en ramme (fx af træ) og forskellige små ting, der kan fyldes ind og lave gemmesteder for insekterne. Det kan for eksempel være små pinde, sten, hule rør, bark eller lignende. Find en vejledning her.

3. Plant danske planter og urter

De danske insekter lever af nektar fra danske planter. Derfor er det vigtigt, at du planlægger vilde og blomstrende bede med hjemmehørende planter, så sommerfugle og insekter er interesserede i at slå sig ned. Samtidig skal du også tænke på at plante forskellige planter, så blomstringsperioden bliver så lang som mulig, helt fra det tidlige forår til langt ind i næste efterår. Find inspiration til hvilke planter, du skal vælge her.

4. Få andre med

I stedet for at gøre det hele selv, kan du med fordel alliere dig med andre i dit lokalområde. Saml for eksempel din grundejerforening, naboerne i den fælles gård eller den lokale spejderforening, der har et stort, tomt græsareal foran spejderhytten. I fællesskab kan I hjælpe hinanden med en plan for, hvordan I vil give plads til insekter og smådyr. I kan også lave en arbejdsdag, hvor I sammen anlægger vilde bede, samler kvas til en kvasbunke eller river nedfaldne blade sammen under buske og træer. Og det leder os til det sidste tip:

5. Få hjælp af en vild have-mentor

Ligesom borgerne i Hjørring Kommune kan du også få hjælp og inspiration til at lave mere vild natur fra nogen, der har erfaring med lige netop det. Vild Natur hvor du bor-projektet har uddannet knap 200 vild have-mentorer, som afholder kurser og haverundvisninger i deres lokalområder. Og hvis du allerede har planlagt et arrangement, kan du også forhøre dig om mulighederne for at en af mentorerne kommer ud og hjælper netop jer godt på vej. Find både aktiviteterne og forespørg om hjælp fra en vild have-mentor lige her.

 

Læs også:

Børn og bål
Vil du i gang med at dyrke friluftsliv, eller bare have mere natur og friluftsliv i hverdagen, så har vi her samlet nogle ideer til, hvordan du på få kvadratmeter kan dyrke dit friluftsliv på din egen matrikel. Få inspiration til bålsted, teltplads, udekøkken, shelter – eller en vild og naturlig have.