Børn og bål

Kom godt i gang - fem fede friluftsfiduser til din have

Vil du i gang med at dyrke friluftsliv, eller bare have mere natur og friluftsliv i hverdagen, så har vi her samlet nogle ideer til, hvordan du på få kvadratmeter kan dyrke dit friluftsliv på din egen matrikel. Få inspiration til bålsted, teltplads, udekøkken, shelter – eller en vild og naturlig have.

Friluftsliv kan kræve både planlægning og pakning, og det kan bliv noget af et projekt at komme ud af døren. For nogle kan det virke nærmest uoverskueligt. Derfor kan det være en god idé at gå i gang i din baghave. Det gælder også, hvis du bare gerne vil have lidt mere friluftsliv ind i hverdagen. Træk friluftslivet ind i din have eller få lov at bruge et hjørne af gård- eller fællesarealer, der hvor du bor. 

Det er nemt at finde inspiration i gør-det-selv-bøger eller på nettet eller– Instagram og Pinterest har masser af visuel inspiration – og der er mange overkommelige ideer, der kan sætte gang i friluftslivet, uden at du behøver være havearkitekt eller have den store pengepung frem.

Her er fem tips til friluftsliv hjemme på matriklen: 

1. Lav et bålsted i haven

bålsteed i en have

Et bålsted bliver hurtigt havens samlingspunkt. 

Det skal være afgrænset og placeret så langt væk fra bygninger som muligt. 

Et bålsted kan have lige præcis den stil, der passer til haven eller gården. Med runde marksten (ikke flint), fine fliser, et klassisk bålfad af jern eller designet ildsted af beton. Det kan være stort eller lille, rundt eller frikantet, gravet ned eller bygget op - det er hyggeligt uanset hvordan, du vælger at lave det, og der er udsigt til mange gode sommeraftner i haven for børn, unge og voksne.

bålfad med brændende bål på fliser

 

 

2. Skab plads til telt eller hængekøje

Har du et plant sted til et telt, eller har du to store gamle træer til en hængekøje? Hvis du ikke har gamle træer, kan man komme langt med nedgravede pæle.

hængekøje i en have

Du kan plante en lav hæk eller buske, så du får skabt et særligt rum i haven til overnatning i det fri. Måske med høje græsser som afgrænsning eller med udsigt til en lille vild blomstereng - så du rigtig får følelsen af at være ude i naturen.

Med en teltplads eller hængekøjeplads kan du skabe fornemmelsen af at være langt væk, selvom du nemt lige kan komme ind på toilettet eller børnene kan glemme, at de voksne faktisk er tæt på. Overvej også plads til et telt eller bivuak, hvis du går i gang med bålsted.

Er du til hængekøje i naturen - læs mere om hammock kulturen her 

3. Indret et udekøkken med direkte vej fra have til mave 

I et udekøkken kan du have krydderurter i potter eller afgrøder fra køkkenhaven lige ved hånden. Ægte jord-til-bord stemning.

Traller eller paller er gode genbrugsmaterialer til udekøkkener – ligeså er en gammel stålbordplade, der kan holde til vind og vejr. I Danmark er et halvtag jo altid nyttigt, men du kan også bygge et udekøkken op ad en kedelig gavlvæg og få lidt ly for vind og vejr under udhænget. Ligesom med bålstedet kan du finde det, der passer bedst i haven og igen er der masser af visuel inspiration på DYI-blogs, Instagram og Pinterest. Overvej om du skal have vand i nærheden og gaskogeplade -eller grill.  

 

4. Gør din have vild og naturlig og invitér insekter, dyr og fugle på besøg

En veltrimmet græsplæne er en ørken i biodiversitetsforstand. Blomster og buske og grene i krogene skaber meget mere liv, tiltrækker fugle, dyr og insekter og hjælper dem med at finde levesteder. Og det har de brug for! 

insekthotel i birketræer

Du kan gøre mange små ting for at gøre din have mere vild og naturlig. Fuglekasser tiltrækker flere fugle, og du kan bygge forskellige slags og størrelser alt efter, hvilke fugle der skal bo der. Insekthoteller er nemme og billige at lave, og de giver levesteder, ligesom nogle blomster tiltrækker sommerfugle og insekter.

Alt det kan du læse meget mere om hvordan du laver på voresnatur.dk under temaet Vild natur hvor du bor.

bier og blomster

5. Byg en shelter og sov ude uden planlægning og pakning

Nu bliver det dedikeret. Men ikke nødvendigvis kompliceret. Med en shelter i haven er det altid nemt at overnatte ude uden den store planlægning og pakning. Det kan også fungere som en kombineret overdækket terrasse, og der findes mange forskellige typer sheltere og overdækkede småhytter, som det jo bare er. Du behøver jo ikke vælge en classic, hvis du kun har få kvadratmeter til rådighed, og skal det være nemt kan man købe færdige saml-selv pakker i byggemarkeder. Der er også mange erhvervsskoler i Danmark, hvor de tømmerlærlinge, der er i skolepraktik bygger og sælger sheltere.

Børn gror i natur
Sheltere hyggeligt
Populariteten for sheltere i Danmark er steget markant og Friluftsrådet har de seneste 10 år støttet op mod 2000 sheltere hos private, foreninger og andre, der vil give forbipasserende friluftsmennesker ly for natten i et primitivt shelter. Men hvordan indretter man lejrpladsen og hvad skal man være opmærksom på, når man bygger shelters?