Høringssvar

Friluftsrådets høringssvar om afgrænsningsrapport til miljøvurdering af Danmarks første havplan

Udsigt over Vesterhavet i Naturpark Nissum Fjord
Friluftsrådet bakker grundlæggende op om det overordnede formål med Danmarks første havplan, så administrationen af havarealet ændres fra et ”først-til-mølle” princip til en overordnet fysisk planlægning, hvor havarealet bruges på den optimale måde for samfundet.

Friluftsrådet er i forlængelse heraf også positive over for de indledningsvise bemærkninger om havplanen, hvor det fremhæves, at de kystnære havområder i nogen grad forventes friholdt fra større fysiske anlæg, og som i væsentligt omfang vil kunne påvirke rekreativ anvendelse af havet og turisme negativt.

 

Friluftsrådet bemærker dog også, at der på den anden side umiddelbart kun lægges op til at friholde de kystnære havområder i nogen grad. Der forventes således tilsyneladende udlagt ”udviklingszoner inden for hvilke, der kan planlægges for og tillades for eksempel havbrug i kystnære havområder”. Det vil forventeligt påvirke både rekreative aktiviteter og turisme negativt. Samtidig er det svært at se, at udlægget af kystnære udviklingszoner til for eksempel akvakultur skulle være i overensstemmelse med miljøministerens udtalelser om, at hun ”ikke ønsker flere og større havbrug i Danmark”.

 

Friluftsrådet mener grundlæggende, at mulighederne for at inddrage bæredygtig turisme, rekreative aktiviteter og friluftsliv direkte i planlægningen jævnfør Lov om maritim fysisk planlægnings § 5 stk. 3 burde udnyttes fuldt ud. Det med henblik på at gennemføre en helhedsorienteret national planlægning for alle relevante sektorer på havet, som det også kendes fra land. Ved den valgte planlægningstilgang er der stor risiko for, at sektorer nævnt i lovens § 5 stk. 2 prioriteres på bekostning af de interesser fra lovens § 5 stk. 3, der ikke eksplicit inddrages. Det vil give en skæv og langt fra optimal planlægning af brugen af havet i modsætning til, hvad der bør være formålet med Danmarks første havplan. Friluftsrådet gør i den forbindelse opmærksom på, at både turisme og friluftsliv har stor økonomisk og samfundsøkonomisk værdi og derfor også bør prioriteres i havplanen i forlængelse af lovens § 1 stk. 2.

 

Friluftsrådet ser på den baggrund frem til den videre dialog om, hvordan der kan skabes den bedst mulige første havplan for Danmark.

 

Derudover fremfører Friluftsrådet en række konkrete bemærkninger til indholdet af afgrænsningsrapporten.