Par går tur i skoven

15 fine vandreruter nær Danmarks store byer

Danmark har hundredvis af korte og længere vandreruter. Nogle ligger langt fra alfarvej, men der findes også mange så tæt på de store byer, at det er nemt at komme til og fra dem. Her er tre vandreture nær henholdsvis København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.

Vandreture nær København 

Amarminoen 
27 km
 

Vil du have en idé om, hvordan det er at gå Caminoen, behøver du ikke nødvendigvis tage til Spanien - i efteråret 2020 åbnede Amagers svar på Caminoen. 

Amarminoen, som løber mellem Dragør og DR-byen ved Islands Brygge, er 27 km lang og snor sig gennem imponerende meget rå natur i betragtning af, hvor tæt på Danmarks hovedstad den er. 

Fra Dragør på Amagers sydøstlige spids går man langs kysten, derefter ind gennem skov i Kongelunden og Pinseskoven og så ud under åben himmel på den flade Kalvebod Fælled, inden man følger havneindløbet og til sidst krydser over Amager Fælled. 

Undervejs er der smukke udsigter over hav og fuglereservater, der er shelters, bålpladser, og toiletter ved bl.a. Kongelundsfortet. Og med en kort afstikker kan man i sommerhalvåret også forkæle sig selv med f.eks. en is eller kop kaffe ved Naturcenter Vestamager. 

Læs mere om Amarminoen.

Vestskoven
Cirka 10 km

Som en grøn oase midt mellem motorveje og bebyggelse på Københavns Vestegn finder man Vestskoven. En skov med en blanding af mørk granskov og lys bøgeskov og udstyret med flere afmærkede vandreruter. 

Den længste er en rundtur, der snor sig knapt 10 km gennem skoven og fører forbi alle de smukkeste steder, inkl. Herstedhøje, Vestskovens højeste bakke. Bakken strækker sig 67 meter op mod himlen, og selv om det ikke er Himalaya, kan man godt mærke sin puls, når man når toppen. 

Mens man får pusten igen, kan man passende nyde udsigten til hele Vestegnen, til Københavns tårne og om sommeren desuden til fårene, der græsser på højen. Er det klart vejr, kan man også se spirene på Roskilde Domkirke.  

Man kan parkere ved Herstedhøje, men rundturen går også forbi landsbyen Risby midt i skoven, som også er et fint start- og slutsted. 

Læs mere om Vestskoven.

Himmelbjerget ved Siljkeborgsøerne
Er det ikke lige stejle bjergskråninger og sneklædte tinder, der melder sig på nethinden, når du fremkalder billeder af vinter i Danmarks natur? Så skal du måske læse med her og få ny viden om Danmarks højeste punkter og inspiration til, hvordan du kan udforske dem og nyde vinteren herhjemme.

Utterslev Mose 
Fra 3 til 9 km 

I den nordvestlige del af København ligger Utterslev Mose. Som i virkeligheden er tre moser, Vestmosen, Midtmosen og Østmosen, der tidligere var et sumpet mosedrag med store rørskove, men for nu snart 100 år siden blev etableret som bypark. I 2000 blev området fredet, og selv om vandet i mosen er stærkt belastet af spildevand, er det et smukt sted at vandre en tur i noget af Københavns mest bynære natur. 

Da Utterslev Mose består af tre moser, kan man selv vælge sin distance - der er cirka 3 km rundt om Østmosen (den mest populære, så også her du vil møde flest mennesker), 5 km hvis man vil have midtmosen med også, og godt 9 km, hvis man tager turen rundt om alle tre moser. Har man mod på mere, er der desuden den lillebitte Kirkemose og den udtørrede Højmosen at gå på opdagelse i. 

Er man til fugle, er Utterslev Mose også en vinder, for her lever tusindvis af både yngle- og trækfugle. Den mest markante er grågåsen, der upåvirket af de indimellem mange mennesker på besøg vralter rundt på plænerne. 

Utterslev Mose
På en tur rundt i Utterslev Mose vil man opleve et rigt fugleliv.

Vandreture nær Aarhus

Rundt om Brabrand Sø
Cirka 10 km

I Aarhus Ådal i den vestlige del af Aarhus ligger Brabrand Sø og udgør et perfekt mål for en fin vandretur nær Danmarks andenstørste by. Ruten er asfalteret hele vejen rundt, så den er også velegnet for gangbesværede og for familier, der vil have barnevognen med.

At underlaget er asfalt, betyder dog ikke, at der ikke er meget natur over turen - det er der, for ruten går både gennem små skove, forbi enge, over åer og kanaler, langs rørskove samt er anlagt helt tæt ved søbredden. 

Brabrand Sø er slaraffenland for fugle, og to steder rundt om søen er der opsat fugletårne, hvorfra man har en fin udsigt over søen. Er man mere til at holde pause på græs, er Brabrand Søpark med sine store fritstående piletræer oplagt. Bagefter kan man passende lægge vejen forbi den fine Brabrand Kirke - en hvidkalket smuk typisk landsbykirke, som stammer helt tilbage fra 1200-tallet. 

Flere ture i Aarhus

Vil du have mere inspiration til ture i og omkring Danmarks andenstørste by?

Dansk Vandrelaug i Aarhus anbefaler ture og områder her.   

Riis Skov
Cirka 3 og 5 km
 

Man skal ikke mange skridt væk fra Aarhus Centrum for at nå Riis Skov.

Et mange hundrede år gammelt skovareal, som ikke er stort - bare 80 hektar (eller under en kvadratkilometer i alt), men det er ikke altid størrelsen, der er afgørende. For Riis Skov har trods sit relativt beskedne areal masser af fin natur at gå på vandre-opdagelse i. 

Du kan for eksempel følge den knapt fem kilometer lange sti, der snor sig i udkanten af skoven hele vejen rundt, eller den cirka 3 km lange rute, der også lægger vejen ind forbi midten af Riis Skov. 

I begge tilfælde kommer man forbi de store bøge, de gamle krogede egetræer, de historiske mindesmærker som bl.a. mindestenen for Dronning Margrethe I, ligesom et stykke af begge ruter er anlagt parallelt med kysten, hvorfra man har en smuk udsigt over Aarhus Bugt - og i klart vejr hele vejen til Mols.   

Riis Skov er et populært udflugtsmål, så der er både toiletter, bålpladser og i sæsonen et ishus at holde pause ved. 

Kystruten
17 km (i alt)
 

Aarhus er beriget med en beliggenhed lige ud til havet og med de smukke skove Marselisborg og Moesgaard det famøse stenkast derfra. I både Marseliesborg og Moesgaard er der adskillige stier at begive sig ud på, men vil man have en decideret afmærket rute at gå, er Kystruten et godt bud.  

Den starter ved Tangkrogen i udkanten af Havreballe Skov, hvor man kan være heldig at møde rådyr, og fortsætter forbi Marselisborg Slot og Mindeparken ind i det kuperede terræn i skovene syd for slottet, inden den ender ved Skovmøllen nær Moesgaard Museum. 

Kystruten er også en cykelrute, så underlaget er forholdsvist jævnt på blandt andet skovveje, men skal det være lidt mere udfordrende, kan man følge de parallelle vandrestier og/eller gå (et stykke) helt nede ved vandet. 

Der er toiletter flere steder undervejs, blandt andet ved Moesgaard Strand, hvor der også i sæsonen er en iskiosk at holde en velfortjent halvvejs-pause ved. 

Marselisborg
Kystruten ved Aarhus følger kysten nedenfor blandt andet Marselisborg Skov.

Vandreture nær Odense

Den danske pilgrimsrute 
+20 km

Den Danske Pilgrimsrute strækker sig over knapt 1.000 km i alt og går fra Skagen, Helsingør og København ned og tværs gennem Danmark mod Tyskland og videre mod Santiago i Spanien. 

Med Odenses placering midt i landet går pilgrimsruten naturligvis også ind gennem den gamle by på Fyn. 

Pilgrimsruten kommer ind i Odense fra forstaden Fraugde i øst, slår et sving nordpå og følger derefter Odense Å til Eventyrhaven, også kaldet H.C. Andersen haven bag Sankt Knuds Kirke. Herfra deler den sig i to - den ene rute fører mod Faaborg, den anden mod Middelfart og videre til Jylland. Faaborg-ruten følger Odense Å ud forbi bl.a. forstaden Bellinge, den jyske går ad stisystemer vestpå gennem byen. 

Den Danske Pilgrimsrute er ligesom de fleste andre vandreruter i Danmark afmærket - det specielle ved pilgrimsruten er, at den er afmærket med de karakteristiske gule pile og muslingeskaller, som den “rigtige” Camino også er.

Derudover er der i Eventyrhaven i Odense opsat en pilgrimsbænk under det kastanjetræ, der i 2009 blev plantet som et pilgrimstræ for at markere Foreningen af Danske Santiagopilgrimmes 10-års jubilæum. 

Læs mere om Den Danske Pilgrimsrute

På billedet ses underkroppen på en person der vadre på en grussti. Personen vandrer i bakket terræn
Friluftsrådet guider dig igennem en stribe gode bøger med tips til, når du skal ud i naturen og dyrke friluftsliv og vandring. Vandring er nemlig meget mere end at komme fra a til b, men er også en god måde at indånde den friske luft, nyde den smukke natur og finde ro.

Kirkendrup Skov
7, 3,5 og 3 km

Kirkendrup Skov nord for Odense er en relativ ny skov, de første træer blev plantet i 1994 med det formål at skabe et naturområde tæt på byen. Træer tager tid om at blive voksne, ikke desto mindre er der masser af fin natur i Kirkendrup, og tre vandreruter på kryds og tværs og rundt i den. 

Lundsgårdruten, som på nogle stræk er asfalteret og dermed barnevognsvenlig, er 3 km lang og går bl.a. forbi arealer med mose og køer på græs.

Turen i skoven nord for Søhusvej er 3,5 km lang og fører gennem den ældste del af skoven samt den gamle grusgrav Ravnebakken.

Den sidste og længste vandrerute kombinerer det meste af de to og snor sig 7 km fra Næsbyhoved Broby ind i den gamle del af Kirkendrup Skov. Den går ikke forbi Ravnebakken, men tag evt. den ekstra lille tur, for udsigten fra stejle skrænter, der tidligere udgjorde en grusgrav, er omvejen værd. 

Der er flere parkeringspladser i skoven, ligesom der er både bålpladser og primitive overnatningspladser, hvis man har lyst til at udvide vandringen med mere friluftsliv.   

Munkebo
På Munkebo-turen får man både natur, kultur og historie med sig.

Munkebostien
20 km
 

Vil man på en lidt længere vandring i bakket landskab, er Munkebo lidt nord for Odense et rigtig godt bud. Munkebo ligger mellem to fjorde - Odense Fjord og Kerteminde Fjord (som her hedder Kertinge Nor) - og ruten bevæger sig gennem landskabet mellem de to. 

Man går gennem natur, på en blanding af markveje, grusstier, asfalterede veje og trampestier i græs, og vil uundgåeligt opleve nogle af de mange fugle, der yngler i de to fjorde.

Turen er imidlertidig i lige så høj grad en kultur- og historietur forbi bl.a. oldtidshøje, kampestenshuse, tidligere jernbanespor og Lindøværftet. 

Det hele er beskrevet på informationstavler undervejs - brug tiden på at studere dem, det er fascinerende historie. Og slut evt. turen med et måltid på den hyggelige og fine Munkebo Kro. 

Vandreture nær Aalborg 

Hærvejen 
+20 km

Hærvejen ned gennem Jylland er en med en distance på omkring 500 km en af Danmarks meget lange vandreruter. Den går gennem flere af de gamle danske købstader, blandt andet Aalborg. 

Den kommer ind i byen nordfra og følger Limfjorden på den venstre bred, inden den krydser over Limfjordsbroen og snor sig gennem bl.a. Skovdalen, Mølleparken og Mulighedernes Park, til man er ude af det indre Aalborg og fortsætter Hærvejsvandringen på små landeveje, markveje og stier mod Aars og videre sydpå. 

Ruten er afmærket, men det er en god idé også at medbringe et kort og/eller at have ruten kodet ind på en gps-baseret app (hærvejen har sin egen app), for det kan godt være lidt forvirrende at finde vej i de større byer.

Til gengæld er det en særlig oplevelse at gå ad den historiske Hærvej, også selv om det “bare” er ind gennem Aalborg. 

Find flere vandreruter

Der er lige nu ikke ét site, hvor du kan finde en oversigt over alle vandreruter i Danmark. 

Der findes dog flere gode steder at få inspiration til vandreture:

Dansk Vandrelaug har lavet en oversigt over stisystemer i hele landet. 

På Naturstyrelsens udinaturen.dk kan du se mange af de afmærkede ruter i Danmark. 

Friluftsguiden.dk indeholder et kort med især de længere ruter i Danmark. 

Friluftsrådet har lavet en oversigt over Danmarks kløverstier.  

Drastrup Skov 
Cirka 6 km
 

Et af de større naturområder nær Aalborg er Drastrup Skov lidt sydvest for byen. Det er et nyt område, som tidligere var landbrugsland, men blev opkøbt af Aalborg Kommune for at skabe mere plads til natur og til at mennesker kunne være i den natur. 

I Drastrup Skov kan man overnatte, lave bål, lege på skovlegepladsen eller ved at tage sin hund med i hundeskoven - men altså også ved at følge den afmærkede vandrerute gennem det godt 300 hektar store naturareal. 

Turen er cirka 6 km lang og passerer forbi de fleste af Drastrup Skovs seværdigheder: Urskoven, der mere eller mindre har plantet sig selv, Ørnhøj Jættestue, Gravhøjen ved Oddershøj, langhøjen Mules Grav og gravhøjen i den østlige del af skoven, fra hvis top man har en fin udsigt ind over Aalborg By.  

Udenfor ruten men værd at tage en lille omvej for ligger Klimaskoven, som blev plantet i 2009 i forbindelse med FNs klimatopmøde. En omvej behøver man til gengæld ikke tage for at være heldig at se noget af det meget hjortevildt, der lever i Drastrup Skov. 

Hirtshals
Har du endnu ikke prøvet en af Kløverstierne, så kan det være, at det er nu, du skal forsøge dig med en tur på de afmærkede ruter med forskellige længder. Der er hjælp at hente til oplevelsen, for Kløverstierne lanceres nu på appen ’ViewRanger’, hvor du bliver guidet og hjulpet rundt på de forskellige ruter.

Hammer Bakker
5 km
 

Man kan ikke sige vandring nær Aalborg uden at sige Hammer Bakker. Det 1800 hektar store naturområde bare 12 kilometer nordøst for Aalborg er et paradis for alle naturelskere og folk, der bare gerne vil vandre en tur under åben himmel i et særegent landskab. 

Hammer Bakker er primært skov, men består også af kuperede overdrev og kløfter, hede og en enkelt større mose, Pebermosen.

Netop Pebermosen kommer man forbi på en af de afmærkede ruter i Hammer Bakker. Ruten, som er en rundtur, er 5 km lang og snor sig gennem et sammensurium af, hvad området har - nåleskovsplantager, åbne arealer, hvor man kan være heldig at spotte nogle af de mange vilde dyr, der lever her, forbi en gammel gravhøj og så altså langs Pebermosen. 

Da Hammer Bakker er et naturområde og en del af det er fredet, er der ingen iskiosker eller toiletter, men dog en primitiv overnatningsplads, hvis man vil sove i naturen. Og er man bare til en lille gåtur, kan man vælge en af de to kortere afmærkede (rund)ture på godt og vel 3 km. 

Vandreture nær Esbjerg 

Den historiske rute
3,5 km

Med base i Esbjerg er det oplagt at vandre en tur langs det vilde Vadehav, som Esbjerg er så kendt for.

En af de ruter, man kan gøre det på, er Den historiske rute, som blev indviet i august 2019 og som ikke bare følger kysten, den er - som navnet antyder - også en gåtur i Sæddings farverige historie. 

For ruten starter i forstaden Sædding, nærmere bestemt ved det karakteristiske monument, Mennesker ved Havet, og strækker sig 3,5 km nordpå ad den kystsikring, som er blevet anlagt efter de sidste ti års voldsomme storme i området.

Langs ruten er der med jævne mellemrum opsat skilte med historien i tekst og billeder - fra historien om Danmarks første ferieby til fortællingen om bunkere, en gammel badeanstalt og dengang Esbjerg kun havde 23 indbyggere. 

Man behøver selvfølgelig ikke modtage historieundervisning for at få noget ud af ruten - vandreturen i sig selv kan være alt rigeligt, for udsigten over havet, havnen og kæmpeskulpturen Men at Sea er også en fin oplevelse. 

Esbjerg den historiske rute
Den historiske rute langs kysten nord for Esbjerg starter ved byens karakteristiske Monument Men At Sea.

Østskoven 
Cirka 4 km

Ligesom mange andre grønne områder i Danmark er Østskoven i Esbjerg et relativt nyt naturområde. Det blev plantet til i 1980erne og anlagt med søer, en naturlejrplads, bålhytte og en etableret og afmærket vandrerute, så man kan gå en tur i den lille skov. 

Østskoven er imidlertid også en historisk oplevelse, for her har engang ligget oldtidsbebyggelser, der fortæller historien om livet fra stenalderen til middelalderen, så inden det tidligere åbne land blev til skov, udgravede arkæologer diverse fund. 

Nogle af dem kan man i dag se i et udstillingshus midt i Østskoven, ligesom man på den knapt 4 km lange vandresti gennem skoven kommer forbi de steder i skoven, hvor man fandt fundamenterne af huse - markeret, så man ved, at lige præcis her levede der for op til 4.000 år siden mennesker.  

Beplantningen i Østskoven er en blanding af op til 40 forskellige typer træer og buske, udvalgt for blandt andet de vilde dyrs skyld, ligesom de anlagte søer, vandhuller og skoveng gør det muligt for dyrene at leve og gemme sig.

Så kig godt efter, hvis du vil spotte dem. 

Marbæk-området 
10 km

Det største naturområde omkring Esbjerg er Marbæk nordvest for Esbjerg. Det breder sig over et areal på 13 km2 med Vadehavet som den vestlige grænse af området og har en helt særlig natur. Især på grund af sin store variation - fra den fredede hede, engene langs Varde Å og plantagerne med nåle - og løvtræer til de stejle klinter, som havet til stadighed æder af. 

Området er en del af Nationalpark Vadehavet og kan opleves på en af de seks forskellige afmærkede vandreruter i Marbæk. 

Den længste er Marbækstien på 10 km, som starter ved Hjerting Strand og følger den vilde kyst rundt om Marbæk-området til Varde Å i nord.

Den korteste er Kravnsøstien på bare 1,5 km, som formentlig er et hit for mindre børn - både pga. den korte distance og at den passerer en naturlegeplads.

Den er dog også værd at tage, hvis man er fugleelsker, for fra et udsigtstårn undervejs kan man se ud over det åbne land og måske spotte nogle af de sjældne fugle som f.eks. blåhals og engsnarre, der lever her. 

De øvrige ruter er mellem 4 og 6,5 km og kommer forbi og gennem henholdsvis kyst, plantage, oldtidshøje og opdæmmede søer.

I området er der desuden teltpladser, bålpladser, offentlige toiletter, og ikke mindst kultur- og naturformidlingscentret Myrthuegård med sin udstilling om de mennesker, der levede her i jernalderen. 

Kløversti
Der gælder forskellige regler for, hvordan du må færdes i offentlig og privatejet natur. Kender og følger du reglerne, er du næsten garanteret nye både små og store naturoplevelser.