Nyhed

Virksomhedsareal skaber grobund for samarbejde og rig natur

Naturområde ejet af MAN Energy Solutions
Et øde område ejet af MAN Energy Solutions i Frederikshavn er blevet omdannet til en naturrig smeltedigel for foreninger, skoler og institutioner, der benytter området til undervisning, naturoplevelser og biodiversitets-indsatser.

MAN Energy Solutions i Frederikshavn har fået tilskud på 49.000 kroner fra Udlodningsmidler til Friluftslivs akutpulje til at fremme børn og unges udeliv under COVID-19. Tilskuddet har gjort det muligt at etablere en base for undervisning og naturoplevelser for skoler, institutioner og foreninger på et naturareal, som virksomheden ejer. 

Projektet opstod i forbindelse med et forløb hos MAN Energy Solutions om, hvordan virksomheden kunne bidrage til FN’s 17 Verdensmål. 

”En medarbejder fik den idé, at vi havde et stort område, der bare lå øde hen, og det kunne jo bruges til at skabe øget biodiversitet. Derefter fik vi Frederikshavns Kommune med på vognen, Frederikshavn Forsyning, Frederikshavn Bedding, en lokal skole, en produktionshøjskole, vores klub for pensionerede medarbejdere og et dagtilbud for voksne handicappede. Det er et rigtig godt eksempel på, at selvom vi er meget forskellige aktører, så vil vi det samme,” fortæller Brian Nygaard Pedersen, senior manager i MAN Energy Solutions.

Adgang for alle

I foråret afholdt virksomheden en række møder for interesserede aktører, som på grund af COVID-19 blev afholdt udendørs på det grønne areal. Her blev initiativet modtaget med stor interesse.

”Til det første møde vi havde med de andre aktører, sagde jeg, at der var adgang for alle på området. Alle var velkomne til at bruge det. Allerede to dage efter havde 5. klasserne fra den lokale skole været ude og lave insekthoteller. Det var fantastisk at se,” siger Brian Nygaard Pedersen.

Søg tilskud til børn og unges friluftsliv

Hvis du har en god idé til et projekt, som kan fremme børn og unges friluftsliv, så kan du søge tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, der administreres af Friluftsrådet. 

Der uddeles i alt 14 millioner kroner til projekter til både lokale initiativer og større udviklingsprojekter. 

Udlodningsmidler til Friluftsliv er en del af overskuddet fra Danske Lotteri Spil A/S og et fastsat udbytte fra Det Danske Klasselotteri A/S.

Læs mere om muligheder for tilskud

Naturområdet, der er 22.000 kvadratmeter stort, har fået etableret jordvolde, gangstier, områder til enkelte borde- og bænkesæt, og et halvtag samt tavler til undervisning og yderligere bænke er på vej. Det nuværende areal bruges flittigt, også af de ansatte hos MAN Energy Solutions. 

”Der er meget stor interesse for projektet, også fra vores medarbejdere. Der er mange gode idéer til, hvad vi kan gøre, og når vi sætter nye ting i gang, som for eksempel at lave bistader på arealet, så er der øjeblikkeligt nogen, der bakker op og får det til at ske. Jeg er meget målløs over det, for det ligger langt fra det, som vi ellers plejer at beskæftige os med,” siger Brian Nygaard Pedersen.

Grøn omstilling på dagsordenen

På det mere strategiske plan er projektet med at understøtte virksomhedens dagsorden om grøn omstilling.

”Det er ingen hemmelighed, at vi er ved at omlægge vores virksomhed i en mere grøn retning. Det gælder ikke kun vores produktion, men også hvordan vi kan gøre en forskel på andre måder i forhold til de 17 Verdensmål. Her er biodiversitet virkelig noget, som der er stor interesse for,” siger Brian Nygaard Pedersen.

MAN Energy Solutions planlægger at holde et arrangement på Naturens Dag d. 13. september, hvor området bliver indviet, og de involverede aktører kan præsentere deres aktiviteter, hvis COVID-19-situationen tillader det.

Familie på kanotur i Naturpark Randers Fjord
Friluftsrådet har oprettet en pulje på 3,5 millioner kroner til lokale initiativer, der fremmer børn og unges friluftsliv. Fristen for at søge er 15. september 2020.
På billedet ses to børn, der går en tur i naturen. De bærer rygsæk og er iklædt sommertøj. De har ryggen til kameraet
På billedet ses to børn, der går en tur i naturen. De bærer rygsæk og er iklædt sommertøj. De har ryggen til kameraet
Friluftsrådet har oprettet en pulje på 10,5 millioner kroner til udviklingsprojekter, der motiverer natur-uvante børn og unge til friluftsliv, eller udvikler nye veje til at fremme børn og unges naturforståelse. Fristen for at søge er 15. september 2020.