Nyhed

Vilde forandringer på vej i statsskove

Illustration til Naturstyrelsens kampagne Plads til alle - også til dig
Naturstyrelsen har lanceret en informationskampagne, som skal oplyse om de forandringer der kommer til at ske i de statsskove, hvor der udlægges områder med urørt skov. Friluftsrådet bakker op om kampagnen, for god formidling er afgørende for den folkelig opbakning.

Naturen er i krise. Hvis nedgangen i antallet af forskellige arter af dyr og planer skal stoppes, er det nødvendigt at forvalte naturen på en anden måde, så der bliver plads til mere vildere natur. Derfor skal der udlægges op mod 75.000 hektar urørt skov i Danmark. 

Omlægning til vildere natur betyder, at der i de kommende år vil ske væsentlige forandringer i statsskovene, som vi kender dem. Ved at efterligne naturens egne processer og fjerne mange af de spor, som udnyttelsen af naturens ressourcer har efterladt, vil naturen i områderne med urørt skov blive mere artsrig og varieret.

Nu har Naturstyrelsen lanceret kampagnen ”Plads til alle arter, også dig”. I over 50 statsskove rundt om i landet kan borgere møde en rødmalet, skåret træstamme med en QR-kode, der viser ind på sitet www.vilderenatur.dk, som forklarer forandringerne i vores fælles natur.

”Biodiversitetskrisen er en af vor tids største udfordringer. Vi mister arter hurtigere end nogensinde før. Nu genopretter vi naturen i de statslige skove og skaber bedre levevilkår for truede og sjældne arter. Skovene kommer til at forandre sig og se ud på en ny måde. Det arbejde vil vi gerne involvere danskerne i, så de ved, hvad de kommer til at møde på deres gåture”, siger miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Formidling og lokal inddragelse er vigtig

Friluftsrådet bakker op om Naturstyrelsens kampagne. God formidling bidrager til at man som borger forstår, hvorfor der sker forandringer i skoven. Det er vigtigt for at skabe folkelig opbakning til de tiltag, der skal sikre vores natur i fremtiden, fastslår Friluftsrådet.

”Det er rigtig godt, at Naturstyrelsen med den nye kampagne går aktivt ind i at formidle de forandringer, som kommer til at ske i mange af statsskovene på en spændende og engagerende måde. Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt, at vi gør en indsats for naturen, men hvis vi skal komme i mål med det, så er befolkningens opbakning afgørende,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Men den lokale opbakning kan ikke sikres med formidling alene. Derfor vil Friluftsrådet de kommende år have stor opmærksomhed på, hvordan områderne med urørt skov vil komme til at blive forvaltet, så de tager mest muligt hensyn til både naturen og de lokale brugerinteresser. 

”Vi vil arbejde aktivt for at sikre, at der i forvaltningsplanerne for områderne bliver taget højde for, at forvaltningen skal tilrettelægges efter et dobbelt formål om både at fremme en rigere natur og at give befolkningen gode muligheder for friluftsliv. Det er meget vigtigt, at de lokale brugerinteresser bliver inddraget og at der tages hensyn til mulighederne for at færdes i og dyrke forskellige aktiviteter i områderne. Vi lægger blandt andet vægt på, at udlagte urørte skove fortsat skal være tilgængelige for de mange organisationer, der gør en kæmpe indsats for at arrangere ture, stævner og andre arrangementer, som trækker mange mennesker med ud i naturen ” siger Winni Grosbøll.

 

Kontakt
Johan Husfeldt
Politisk konsulent
40 33 21 67