Nyhed

Valgfag i friluftsliv kan blive fortid

børn orientering natur
En kommende ændring af folkeskoleloven vil betyde, at elever i folkeskolen ikke længere kan vælge friluftsliv som valgfag. Det ærgrer Friluftsrådet, der har positive erfaringer med friluftsliv på skoleskemaet: Det styrker elevernes praktiske læring, selvtillid og sociale kompetencer.

Friluftsrådet ser med stor ærgrelse på et lovforslag om at ændre folkeskoleloven, der vil begrænse udbuddet af valgfag for eleverne. Lovforslaget vil betyde, at elever skal vælge ét 2-årigt valgfag ud af fire mulige, som de skal til eksamen i - og de skal vælge mellem håndværk og design og billedkunst, madkundskab eller musik. 
Hidtil har kommunerne haft mulighed for selv at oprette valgfag, og det har givet mange kommuner mulighed for at oprette friluftsliv som valgfag - noget de nu kan blive nødt til at tage af skemaet igen. 

"Som lovforslaget ser ud nu vil det forringe kommunernes muligheder for at udbyde mere specialiserede valgfag, som f.eks. friluftsliv og dermed fjerne en af mulighederne for at integrere friluftsliv i elevernes skolehverdag. Der er mål om at styrke elevernes alsidige udvikling, give dem sociale kompetencer og naturfaglig interesse - og så fjerner man et af de fag, der i høj grad giver eleverne netop de kompetencer," siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Gode erfaringer med valgfag i friluftsliv

Friluftsrådet har via projektet Friluftsliv i skolen de seneste to år udviklet og testet friluftsliv som valgfag sammen med 15 skoler, og udarbejdet materialer og lærervejledning og faglige mål for faget. Her har lærerne gode erfaringer med friluftsliv som valgfag: Det skaber variation i skolehverdagen, øger bevægelse, trivsel og giver eleverne udfordringer, der får andre kompetencer i spil.

"Det er simpelthen for ærgerligt, at den mulighed forsvinder! Friluftslivet kan også fange de børn, der kan noget andet end teori og bøger og som har brug for succesoplevelser i skolen, for at trives og have selvtillid for at kunne fortsætte på ungdomsuddannelse" siger Jan Ejlsted.

Han påpeger, at der bør ses på, hvordan flere af friluftslivets discipliner kan integreres i de faglige mål for de fire valgfag, der nu er udvalgt, for eksempel madlavning på bål, vild mad og råvarekendskab i naturen i madkundskab eller have faglige mål i idrætsundervisningen på alle klassetrin med, der har relation til friluftsliv. 

børn orientering natur
Et valgfag i friluftsliv giver gode muligheder for opnå bedre rammer og tid til fordybelse i friluftlivet og lave ture i naturen med eleverne.