Nyhed

Urørt skov giver gode muligheder for friluftsliv

I en femtedel af landets offentligt ejede skove vil den vilde natur få mulighed for at folde sig ud som urørt skov. Friluftsrådet glæder sig over det politiske initiativ, som vil give danskerne gode muligheder for friluftsoplevelser.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Regeringen og Dansk Folkeparti har nu sat navn på, hvilke offentlige skove der for fremtiden vil få lov at udvikle sig til urørt skov. I alt 13.300 hektar – et areal lidt større end Samsø - fordelt på 45 skove i Danmark er blevet udpeget.

Friluftsrådet roser initiativet, som vil betyde, at danskerne vil få bedre muligheder for at opleve vild natur. Rådet er især glade for den politiske udmelding om, at der vil blive ved med at være gode adgangsmuligheder for offentligheden til de urørte skove, og at der vil være plads til både orienteringsløbere, svampeplukkere og hulebyggende børnefamilier.

"Urørt skov giver mulighed for en særlig slags friluftsoplevelser, og vi er glade for at flere danskere for fremtiden vil få mulighed for at udforske den vilde natur. Samtidig er vi glade for, at der stadig vil være god plads til de friluftsaktiviteter, som der allerede er i de udpegede områder, siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet.

Nordsjælland får store urørte skove

Udpegningen af urørt skov og anden biodiversitetsskov er sket efter anbefaling fra en række eksperter, som har vurderet, hvor der er størst potentiale for biodiversitet.

Især Nordsjælland får store arealer med urørt skov, f.eks. i Gribskov, Tisvilde Hegn og Farumskove. Cirka 40 procent af de udpegede arealer ligger i Nordsjælland, hvorimod der ikke er blevet udpeget arealer på Fyn, Lolland og i Midtvestjylland.

I Friluftsrådet håber Lars Mortensen, at nogle af de oversete områder vil blive tilgodeset, når politikerne senere skal udpege biodiversitetsskov på private arealer.
"Det er lidt synd, at midtvestjyderne og fynboerne må kigge langt efter oplevelser i urørt skov. Vi håber, at den geografiske fordeling vil blive mere jævn, når der bliver udpeget biodiversitetsskove på private arealer," siger Lars Mortensen.

Friluftsrådets ønsker til urørt skov

  • Offentligheden skal fortsat have ret til at færdes og opholde sig efter sædvanlige adgangsregler.
  • Veje og stier skal opretholdes og holdes fri for fx væltede træer og grene.
  • Så mange som muligt skal have kunne opleve urørt skov.
  • Der skal stadig være mulighed for at dyrke forskellige former for friluftsliv i urørt skov.

 

Fakta
  • De udpegede arealer svarer til cirka en femtedel af de offentlige skovarealer i Danmark.
  • Der eksisterer i dag 11.700 hektar urørt skov, som vil blive udvidet med 13.300 hektar.
  • Udpegningerne af urørt skov og biodiversitetsskov er en indsats i Naturpakken.
  • I Naturpakken blev der også indgået aftale om udpegning af 3.300 hektar biodiversitetsskov på private arealer.
  • Der er i årene 2016-2019 afsat i alt 87,9 mio. kr. til indsatser vedrørende biodiversitetsskov.

 

Friluftsrådets tidligere udmeldinger om urørt skov

Nyhed: Forslag om urørt skov skaber mere vild natur

Klumme: Vi skal have mere vild natur til vildere oplevelser