Nyhed

Tilskud til skovrejsning bør give danskerne mere bynær skov

Åløb i Naturpark Amager
Der er ret mange gode grunde til at prioritere skovrejsning i nærhed af byerne. Derfor mener Friluftsrådet også, at tilskud til privat skovrejsning skal følges op med krav om bynær skov og gode adgangsforhold for befolkningen.

Jo tættere vi bor på skoven, jo mere bruger vi den. Jo mere vi bruger naturen og er aktive derude, jo sundere bliver vi fysisk og mentalt. Så kort kan der argumenteres for mere bynær skov. Over halvdelen af danskerne bor i København eller i de 29 største provinsbyer og naturen i nærheden af byerne bruges af rigtig mange mennesker. 

"Skovene har meget stor værdi for danskerne. Hvert år er der flere end 70 mio. besøgende i skovene og naturen er i dag er mere brugt som idrætsarena end fodboldbaner og idrætshaller. Der er simpelthen stor efterspørgsel på natur i hverdagen" siger Friluftsrådets formand Lars Mortensen. 

Friluftsrådet bakker op om, at der gives statslige tilskud til privat skovrejsning for at nå målet om mere skov i Danmark. Rådet ser dog gerne, at offentlige tilskud til privat skovrejsning har som mål at give befolkningen adgang til ny natur til gengæld for tilskuddet.

Derfor anbefaler Friluftsrådet i et høringssvar om udkast til bekendtgørelse om privat skovrejsning at:

  1. tilskuddet til privat skovrejsning skal i langt højere grad prioriteres til skove, som ligger bynært.
  2. tilskuddet til privat skovrejsning skal i langt højere grad prioriteres til skove, hvor der etableres adgangsforhold på linje med adgangsforholdene i de statslige skove.
  3. tilskuddet til privat skovrejsning i langt højere grad skal prioriteres til skovrejsning i kommuner, hvor der er en lav skovandel.

 


Invester i skovenes rekreative værdi 

Samfundsøkonomisk set er der god grund til at prioritere bynær skov. Analyser fra De Økonomiske Råd, der fremhæver at tilskud til privat skovrejsning bør sigte mod at skabe størst mulig rekreativ værdi. Blandt andet ved at sikre en geografisk placering i nærheden af byer, som giver langt den største rekreative gevinst. 

Ved at prioritere de rekreative værdier i tilskuddet kan tilskuddet til privat skovrejsning komme den dan­ske befolkning til langt større gavn og dermed også give et langt større samfundsmæssigt afkast,

En ny analyse af friluftsfaciliteter og skovområder fra Danmarks Idrætforbund viser, at der er stor forskel på mulighederne for friluftsliv i skovene på tværs af de danske kommuner, hvilket bl.a. skyldes, at der er store forskelle i skovarealet i landets kommuner. og især forskelle i andelen af offentlig skov, hvor de bedste rekreative muligheder. 

"Med bekendtgørelse om tilskud til privat skovrejsning er der serveret en direkte mulighed for at skabe mere natur og rette op på den skævhed,. Vi håber, der bliver lyttet til de argumenter og ideer, vi skriver, så vi alle sammen får mest natur for pengene" siger Lars Mortensen.