Pressemeddelelse

Tange Sø skal bevares som samlingspunkt for friluftsliv

tange søknud kanne
Friluftsrådet peger på løsninger, der både bevarer søen og genopretter naturen i Gudenåen i debatten om den kunstige midtjyske sø, Tange sø. Søen har stor betydning for borgeres og foreningers friluftsliv, og det skal tages med i regnestykket, når søens fremtid afgøres, mener paraplyorganisationen.

Mellem Ans og Bjerringbro i Midtjylland ligger en 13 kilometer lang kunstig sø som længe har været til stor debat. Vandet i søen kommer fra Gudenåen og siden der for hundrede år siden blev bygget en dæmning, har søen udviklet sig til et samlingspunkt i Ans, der har stor rekreativ værdi for lokalområdet. Det er her man går tur, det er her børn og unge sejler i joller og her man tager på kanotur om sommeren. Og det skal der fortsat være mulighed for, mener Friluftsrådet. 

Skal vandet i Tange Sø eller i Gudenåen?

Diskussionen er opstået, fordi EU's vandrammedirektiv stiller krav om at forbedre vandmiljøet i Gudenåen. Derfor mener blandt andet sportsfiskere og naturfredningsfolk, at afspærringen ved Tangeværket skal fjernes, så vandet løber i Gudenåen frem for i søen, mens borgere og andre foreninger, der bruger søen ikke vil se den tørlagt. Undervejs i debatten har hele 40 løsninger været i spil. Miljøministeren nedsatte derfor en arbejdsgruppe, der efter måneders arbejde ikke peger på én løsning, men dog har reduceret antallet af forslag til 15.

Friluftsrådet: Vælg løsning med plads til det brede friluftsliv

Friluftsrådet, der sidder med i arbejdsgruppen, bakker op om den samlede indstilling til ministeren, men peger på, at der er stærke rekreative og landskabelige interesser knyttet til Tange Sø og til Gudenåen. Derfor foreslår Friluftsrådet og de lokale friluftsråd i området, at politikerne vælger de løsninger, hvor naturen respekteres og miljøet forbedres, men hvor søen bevares i den nuværende størrelse – det såkaldt ’lange omløbsstryg’.

"Vi peger på de forslag, der er både-og - altså hvor vi både får den unikke natur i et genskabt Gudenåsystem og prioriterer de gode friluftsmuligheder ved at bevare Tange Sø. Måske kan man endda styrke de rekreative muligheder, når man laver et så stort naturgenopretningsprojekt, så flere får glæde af og kan få gode naturoplevelser i området" siger Jacob Jensen, næstformand i Friluftsrådet, der har siddet med i arbejdsgruppen og løbende været i dialog med de tre lokale friluftsråd i området.

Tag friluftslivet med regnestykket

Arbejdsgruppen anerkender, at de mange rekreative og landskabelige interesser knyttet til Tange Sø og til Gudenåen, men Friluftsrådet mener ikke, at der har været tilstrækkelig viden og fokus på den del, der handler om oplevelsesværdierne og potentialet på de rekreative værdier og muligheder i området.

”Det er helt nødvendigt, at ministeriet gennemfører en samfundsøkonomisk analyse af den rekreative værdi, der både omfatter befolkningens og foreningers brug af området, bosætning og potentialet for eksempelvis turisme. Det skal simpelthen regnes med i de valgte løsningsmodeller, så politikerne kan træffe en beslutning på et helhedsorienteret og fyldestgørende grundlag” siger Jacob Jensen.

Søen bruges i stort omfang af kanopadlere, sejlklubber og de lokale borgere.

To piger sejler i kano
Fakta om Tange Sø
  • Tangeværket blev bygget i 1920'erne og leverede i en periode strøm til en tredjedel af Jylland
  • Søens længde er ca. 13 km – overfladen ca. 625 hektar.
  • Den gennemsnitlige vanddybde er 3 meter.
  • Største vanddybde er ved det gamle åløb, hvor der flere steder er op mod 10 meter.
  • Den gennemsnitlige vandmængde pr. sekund er ca. 22.000 liter gennem turbinerne. Der har været målt 90.000 liter/sek. ved kraftigt regnskyld og 10.000 liter ved tørke.
  • Der er 37 fugle, der lever og yngler ved søen (artstælling, 1995).
  • Der er ca. 40 fiskearter i de danske ferske vand. De fleste af disse findes i Tange Sø og Gudenåen.
  • Der passerer mellem 4.000 og 5.000 fisk gennem faunapassagen ved værket hvert år.

Kilde: www.tangesoe.dk 

 

Kontakt
Portrætfoto af Anker Madsen - Politisk chefkonsulent i Friluftsrådet
Politisk chefkonsulent
61 79 88 15